Τι ακριβώς συνέβη στο Πεντάγωνο και ποιος θα πληρώσει για το αλαλούμ που παραλίγο να ανατινάξει τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν;

Του Γ. Λακόπουλου

 Κατ’ αρχήν μια διευκρίνιση για να ξέρουμε τι λέμε: Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχουν στην πράξη …δυο  πολιτικές ηγεσίες.

Μια ο υπουργός Παναγιωτόπουλος, που δεν φαίνεται να κατέχει και πολλά πράγματα γι’ αυτό που τον έβαλαν να κάνει. Και μια άλλη με τον σούπερ υφυπουργό Στεφανή που έχει τα «κονέ» με το Μέγαρο Μαξίμου και όπως λέγεται είναι το αφεντικό στο Πεντάγωνο.

Και πάμε στα  περιστατικά:

Παραμονή της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, – δηλαδή σε μια κρίσιμη στιγμή- το υπουργείο Εθνικής Άμυνας  ενημερώνει τα ΜΜΕ ότι παγώνουν τα  Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία- μια χρόνια διαδικασία που διατηρεί ανοιχτό δίαυλο   ανάμεσα στις δυο χώρες.

Πάγωμα των ΜΟΕ σήμαινε εκ των προτέρων αποτυχία της συνάντησης Μητσοτάκη -Ερντογάν. Σκληραίνοντάς τη θέση σου δεν επιδιώκεις καλό κλίμα και συνεννόηση.

Λίγες ώρες αργότερα, το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει σε ΜΜΕ ότι τα ΜΟΕ συνεχίζονται κανονικά.

Υπάρχει μια φαιδρότητα σ’ όλο αυτό. Αλλά το σημαντικό είναι άλλο: υπάρχει απορία για το τι ακριβώς έγινε.  Έχουμε τον κυβερνητικό ερασιτεχνισμό, ανεύθυνες επιλογές υπουργών ή κάποιος άλλος πήγε να παίξει παιχνίδια και ποιος είναι αυτός;

Τα δεδομένα  δεν αμφισβητούνται:

Πρώτο: Υπήρξε πράγματι ενημέρωση για πάγωμα από το υπουργείο. Δηλαδή; Είχε πράγματι αποφασιστεί από την κυβέρνηση το πάγωμα και μετά κατάλαβαν τι έκαναν και το πήραν πίσω;  Ποιος το χειρίσθηκε; Ο Παναγιωτόπουλος ή ο Στεφανής;  Ή μήπως κανείς από τους δυο και ταν  δουλειά πρωθυπουργικών συμβούλων;

Δεύτερο: Το Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάσθηκε ή συμμετείχε εξ αρχής στην ιδέα του παγώματος και μετά αναίρεσε;

Και αν ισχύει το πρώτο, όπως αφήνουν να εννοηθεί, έψαξαν να βρουν ποιος πήρε αυτή την πρωτοβουλία  και την ανακοίνωνε κιόλας, ερήμην του Πρωθυπουργού;  Γιατί αυτό τι άλλο από προβοκάτσια εναντίον του θα μπορούσε να είναι;

Το υπουργείο Εξωτερικών είχε ενημερωθεί γι’ αυτές τις αποφάσεις και στη μια και στην άλλη περίπτωση; Ο «Δεν είμαι ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος» ρωτήθηκε;

Μ’ αυτά δεν παίζουμε. Εδώ έγινε κάτι στραβό, αν όχι  ύποπτο, και η διελκυστίνδα ανάμεσα στην κυβέρνηση και το υπουργείο Άμυνας – σα να μην είναι το υπουργείο Άμυναςστην κυβέρνηση- επιδεινώνει την κατάσταση  και προκαλεί ανησυχία.

Αν χειρίζονται τα ελληνοτουρκικά με τόση ανευθυνότητα και τους ξεφεύγει ο έλεγχος τι θα γίνει σε μια πιο κρίσιμη στιγμή;

Εδώ κάτι συνέβη. Κάτι κακό. Και αν δεν βρεθεί ο υπεύθυνος και δεν πληρώσει για την κατάσταση που δημιουργήθηκε τα πράγματα δεν είναι καλά. 

Η χώρα δεν είχε υπουργείο Εξωτερικών – το κουμάντο το κάνουν οι μετακλητοί του Μεγάρου Μαξίμου- να μην έχει και υπουργείο Άμυνας είναι αδιανόητο.

Τα εθνικά θέματα και ιδίως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Για όλα αυτά ένας πρέπει να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή και να πάρει μέτρα: ο Πρωθυπουργός.

Ας ελπίσουμε ότι θα το κάνει μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Που δεν μπορεί να μην πληροφορήθηκε το ελληνικό αλαλούμ.

ΥΓ: Ο  Πρωθυπουργός είχε μαζί του τον υπουργό  Εξωτερικών στο Λονδίνο. Αυτονόητο. Αλλά πήρε και τη διπλωματική του σύμβουλο -παρότι την έχει ήδη αντικαταστήσει και είναι υπ’ ατμόν για Ουάσιγκτον. Μάλλον ακατανόητο.