Τι δεν είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ

Του Μελέτη Ρεντούμη

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του έτους που σηματοδοτούν και την έναρξη της πολιτικής σεζόν τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αρχηγού της αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά τον πρωθυπουργό, τα πράγματα ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα, καθώς παρά την προσπάθεια να βρεθεί ένα νέο αφήγημα, δεν φαίνεται πλέον ούτε ο Α. Τσίπρας να πείθει αλλά ούτε και το εκλογικό σώμα να έχει διάθεση να δώσει περαιτέρω ανοχή στην κυβέρνηση, στις παλινωδίες και καθυστερήσεις που παρατηρούνται κυρίως στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

Αντιθέτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχείρησε να δώσει ένα νέο στίγμα διακυβέρνησης και σε αρκετά σημεία το κατάφερε, αναφερόμενος μάλιστα σε συγκεκριμένες προτάσεις για την μείωση της φορολογίας και του ΕΝΦΙΑ τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα.

Παρόλη βέβαια την θετική παρουσία του Κ. Μητσοτάκη και την έμφαση που έδωσε στις επενδύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις υπάρχουν αρκετά σημεία που δεν έθιξε, γεγονός που δημιουργεί προς το παρόν ένα κενό στον ψηφοφόρο που αναζητά απαντήσεις σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας.

Για παράδειγμα, πέρα από την μείωση της φορολογίας και των εισφορών, δεν φάνηκε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την πάταξη και μείωση τόσο της γραφειοκρατίας  για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων όσο και της διαφθοράς που μαστίζει πραγματικά την ελληνική οικονομία δημιουργώντας σαφή κίνητρα παραοικονομίας και φοροδιαφυγής.

Μίλησε και ορθά για μείωση των δημοσίων δαπανών, κατηγορώντας μάλιστα τους εταίρους που δέχθηκαν την υπερφορολόγηση των εσόδων και των εισοδημάτων, ενώ ταυτόχρονα τάχθηκε κατά των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων.

Αυτοί οι δύο παράγοντες βέβαια στην πράξη έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, καθώς είναι σχεδόν αδύνατον να μειώσει μία κυβέρνηση πραγματικές δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς την μείωση συγκεκριμένων οργανισμών του Δημοσίου που περιλαμβάνει ταυτόχρονα και τους αντίστοιχους υπαλλήλους.

Σε συνέχεια του επιχειρήματος, ακόμα και αν εμπλακεί ενεργά ο ιδιωτικός τομέας στην απορρόφηση συγκεκριμένων δημοσίων υπηρεσιών, δεν έχει γίνει κατανοητό ποιες υπηρεσίες θα ανατεθούν σε τρίτους και με ποιες ανάγκες προσωπικού.

Μιλώντας επίσης για δαπάνες , στην ξεκάθαρη ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα καταργήσει το πρωθυπουργικό γραφείο Θεσσαλονίκης που είχε εξ’αρχής κατηγορήσει η ΝΔ, απέφυγε να δεσμευθεί λέγοντας ότι δεν είναι μείζονος σημασίας καθώς προέχουν σημαντικότερα πράγματα για την πόλη.

Τέλος στην ερώτηση για την ανανέωση του κόμματος και τα νέα στελέχη της ΝΔ, μίλησε για το ανοιχτό μητρώο στελεχών και τις χιλιάδες συνεντεύξεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα που έχουν οδηγήσει σε συγκεκριμένες επιλογές ατόμων.

Παρ’όλα αυτά κάλεσε τα media από μόνα τους ουσιαστικά, να ανακαλύψουν τα συγκεκριμένα στελέχη και να τα προβάλλουν στις εκπομπές τους ώστε να φανούν οι απόψεις τους, ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη συγκεκριμένη στρατηγική η ΝΔ ανάδειξης και προώθησης αυτών των στελεχών ως τα αυριανά επιτελικά στελέχη της κυβέρνησης.

Μάλιστα ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι όταν γίνει κυβέρνηση θα εκπλήξει με τις επιλογές εξωκοινοβουλευτικών και νέων στελεχών, προφανώς για τα νέα υπουργεία της κυβέρνησης χωρίς όμως να δώσει στίγμα για το με ποια στελέχη τελικά θα πορευθεί.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι ναι μεν η συνολική παρουσία του Κ.Μητσοτάκη ήταν θετική απαντώντας σχεδόν σε όλες τις ερωτήσεις, προσπάθησε όμως να κρατήσει εσωκομματικές ισορροπίες, μην θίγοντας επαρκώς όλα τα ζητήματα που ενδεχομένως θα προκαλούσαν συγκρούσεις.

Από αυτό και μόνο φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ΝΔ έχει αρκετό δρόμο να διανύσει ακόμα για την πλήρη ανανέωσή της, γεγονός που αν επιτευχθεί, θα της δώσει ταχύτερα και την εξουσία του τόπου.

 

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός