Τι είδους πολιτική ζωή θέλουμε;

Του Γ. Λακόπουλου
ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-150x150 (1)Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του έγκυρου πολιτικού συντάκτη του Βήματος Άρη Ραβανού, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει στην αποδόμηση του ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Πρακτικά δηλαδή προσπαθεί να πει ότι “αυτοί δεν είναι έντιμοι”. Στην πράξη όμως στον κόσμο θα φτάσει το μήνυμα “ΟΥΤΕ αυτοί είναι έντιμοι”. Συμψηφισμό ανεντιμότητας επιδιώκουν στη ΝΔ;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πολλών ΜΜΕ τα κυβερνητικά στελέχη προετοιμάζονται για επιθέσεις εναντίον συγκεκριμένων προσώπων της αντιπολίτευσης αντλώντας επιχειρήματα από το κυβερνητικό παρελθόν τους. Στην πράξη θα εφαρμόσουν το γνωστό “κι εσείς βασανίζατε τους μαύρους”. Στον συμψηφισμό ποντάρει και ο ΣΥΡΙΖΑ;

Κακά τα ψέματα. Αν νομίζουν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι αυτό είναι προνομιακό πεδίο γι’ αυτούς κάνουν λάθος. Αυτοί και κυρίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πληρώνουν το τίμημα. Αν ανοίξει ένα καπάκι θα ανοίξουν όλα. Όσα άνθη του κακού εμπλέκονται τη μια πλευρά εμπλέκονται και με την άλλη. Το θέμα είναι αν απαλλαγεί ο δημόσιος βίος από την διαπλοκή και τις πρακτικές υποκόσμου, όχι να τη χρησιμοποιεί ο ένας εναντίον του άλλου γιατί τότε νομιμοποιείται εκατέρωθεν.

Αυτού του είδους η πολιτική αντιπαράθεση είναι εύκολη. Σκελετούς έχουν όλα τα κόμματα στις ντουλάπες τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ για την τρέχουσα κυβερνητική πρακτική του, αλλά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν περισσότερους. Λερωμένη τη φωλιά τους περισσότερο την έχουν αυτοί που κυβέρνησης περισσότερα χρονικά. Στην περίπτωση των δύο κομμάτων μάλιστα έχουν τους ίδιους σκελετούς σε κάποια θέματα.

Μιλάει η ΝΔ για το σκάνδαλο της Τράπεζας Αττικής, αλλά και η ίδια πήρε δάνεια που δεν πλήρωσε. Μιλάει για τον Καλογρίτσα, αλλά και άνθρωποι του Κυριάκου έχουν σχέσεις μαζί του. Μιλάει για τα σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά από σκάνδαλα να φάνε και οι κότες στο παρελθόν της: από τον Παντσαβόλτα μέχρι τον Χριστοφοράκο. Από τον Μαυρίκη μέχρι τον Τόμπρα, για να συμπεριλάβουμε και το ΠΑΣΟΚ που έχει τη δική του μαύρη λίστα από την κυβερνητική πρακτική του.

Αν συνεχίσει η ΝΔ να επενδύει στο “ηθικό πλεονέκτημα” δεν θα μιλήσουν οι κυβερνητικοί για τη ΝΔ και το δικό της χαμένο, από χρόνια, ηθικό πλεονέκτημα; Όταν η Φώφη λέει ότι “ήλθε η ώρα του εισαγγελέα” δεν θα της θυμίσουν τίνος κόμματος στελέχη είναι ήδη στον εισαγγελέα; Πόσοι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπό έρευνα για το πόθεν έσχες και τις λίστες της φοροδιαφυγής και πόσοι των άλλων;

Θα μετατρέψουμε την πολιτική ζωή σε διαγωνισμό ανεντιμότητας, όπως το 1989 που έφτασε η αναμέτρηση ως τις κρεβατοκάμαρες; Το θέμα σήμερα είναι ποιο κόμμα έχει μεγαλύτερο ποινικό μητρώο. Το θέμα είναι τι είδους πολιτική ζωή θέλουμε σε μια στιγμή που η χώρα κινδυνεύει να στουκάρει στον τοίχο της χρεοκοπίας.

Είναι κάτι που θα κριθεί ως το 2018. Ως τότε η Ελλάδα πρέπει να ζει με τα λεφτά που βγάζει, γιατί άλλα δάνεια δεν θα υπάρξουν. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες θα υποχρεωθούν και σε νέες στερήσεις. Γιατί απλούστατα θα πρέπει να μείνει η Ελλάδα και μετά το 2018 στην Ευρωζώνη, καθώς αυτό είναι ο μόνος τρόπος να ανακάμψει κάποτε η ελληνική οικονομία και να πάρει τα πάνω της η χώρα.

Ο στόχος να ζούμε με τις δυνάμεις μας και να εκμεταλλευτούμε τη θέση της χώρας στη Ευρώπη για να θεμελιώσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης, μπορεί να γίνει μόνο δια της πολιτικής.  Συνεπώς οι πολιτικοί πρέπει να εστιάσουν σ’ αυτό. Περιθώρια για τυφλό παιχνίδι εξουσίας δεν υπάρχουν πια.

Για τα σκάνδαλα υπάρχει ο δρόμος της Δικαιοσύνης και οι δημόσιες αρχές.

Η μετακύληση της πολιτικής ζωής στο βούρκο είναι η καταστροφή για την πολιτική και τους πολιτικούς, ιδίως όταν αυτό υποκινείται από επιχειρηματικούς κύκλους που υπερασπίζονται την ασυδοσία που είχαν εξασφαλίσει. Θα γίνουν το ίδιο με τους διατεταγμένους κεκράκτες της διαπλοκής στα μίντια; Θα διαγκωνίζονται οι βουλευτές τους χρυσοκάνθαρους της τηλεόρασης;

Το χειρότερο λάθος που μπορεί να κάνει ο Τσίπρας είναι νομίζει ότι τον απειλεί ο Μητσοτάκης. Η αποτυχία του και οι υπουργοί του με τις συμπεριφορές τους τον απειλούν.

Το χειρότερο λάθος που θα κάνει ο Μητσοτάκης είναι να νομίζει ότι η αποτυχία του Τσίπρα τον συμφέρει. Αν ο Τσίπρας αποτύχει θα λουστεί ο ίδιος το κόστος της στη συνέχεια.

Ας δουν και οι δυο ποια λάθη έκαναν ο Παπανδρέου με τον Καραμανλή, ο Σαμαράς με τον Παπαδήμα και ο Τσίπρας με τον Σαμαρά και πόσο τους κόστισαν.

Συνεπώς η στρατηγική της έντασης και η σκανδαλολογία δεν συμφέρει κανέναν. Αν ανοίξει το καπάκι, η πολιτική ζωή θα γίνει ζούγκλα. Αυτό μόνο οι εξοφλημένοι της διαπλοκής το επιδιώκουν, καθώς ονειρεύονται την εποχή με τις παχιές αγελάδες και τη πρόσβαση στο κρατικό ταμείο.

Το παιχνίδι με τα “ηθικά πλεονεκτήματα” αφορά μόνο όσους εκτός πολιτικής κινδυνεύουν από τη σύγκρουση με τον Τσίπρα -που κανονικά θα έπρεπε να είναι σύγκρουση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος μαζί τους. Ειδικά ο Κυριάκος ας ρωτήσει τον πατέρα του για λεπτομέρειες.