Πού οδηγεί τη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης; Κάποιος να τον σταματήσει.

Φωτό: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Γράφει ο Συγκλητικός

Αν δεν επέμβει και αυτή τη  φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα  καταστεί συνυπεύθυνος σε αν έγκλημα: την επιστροφή του ελληνικού Κοινοβουλίου στην προδικτατορική περίοδο. Εκεί οδηγεί η συμπεριφορά του αντιπροέδρου του Άδωνι  Γεωργιάδη.

Αυτή τη φορά  το λεξιλόγιο της  ακραίας ρητορικής του  είχε αφορμή τον υπουργό Σπίρτζη, για τον οποίο είπε -μεταξύ των άλλων- με το γνωστό  ύφος του. “Δεν είναι απλά λαμόγιο, είναι αρχιλαμόγιο”.

Είναι η λέξη “λαμόγιο” πολιτικός χαρακτηρισμός;  Μπορεί ένας πολιτικός να αποκαλεί έτσι στη Βουλή έναν αντίπαλό του με βάση τις εκτιμήσεις του για την λειτουργία του;

Αν το δεχθούμε,  πολύ σύντομα θα τον χρησιμοποιούν όλοι για όλους; Ποιος θα τους εμποδίσει. Και αφού αυτός ο όρος καθιερωθεί θα πάμε  στους επόμενους. “Ρεμάλι”, ” λωποδύτης”, “κάθαρμα”, “τσογλάνι”, “μαλάκας”, ” άντε γ…””, “έλα έξω, αν είσαι άνδρας”… Δόξα το Θεώ, η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια. Έτσι θα γίνεται η πολιτική στο εξής;

Αυτό το θέμα δεν πρέπει να το προσπεράσουμε εύκολα. Ο Άδωνις  προσπαθώντας να υπερκεράσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να δείξει  ότι αυτός μπορεί να οδηγήσει τη Δεξιά σε  νίκη επί των αντίπαλων της  υπερβαίνει τα όρια. Ξεφεύγει, ενσυνείδητα.

Μετατρέπει  την πολιτική αντιπαράθεση σε υπόθεση καταγωγίων και την πολιτική ζωή σε  ζούγκλα.  Αντί για πολιτικά επιχειρήματα χρησιμοποιεί υβριστικούς χαρακτηρισμούς σε πρόσωπα.

Ο  Σπίρτζης είναι ίσως χειρότερος υπουργός  του Τσίπρα και πολιτικός στον οποίο δεν μπορεί να βρει κάνεις προτερήματα.  Είναι παράδειγμα προς αποφυγήν στο δημόσιο  βίο και  ευλόγως η αντιπολίτευση τον επικρίνει σκληρά.  Υπάρχουν τρόποι  να τον αντιπολιτευτεί κανείς – και πιο  αποτελεσματικοί μάλιστα. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί ένας βουλευτής  να τον αποκαλεί “αρχιλαμόγιο” στη Βουλή. Τέτοιους όρους χρησιμοποιούν οι  Χρυσαυγίτες που δεν σέβονται  την αίθουσα και κανέναν. Έτσι κι αλλιώς είναι ακροδεξιά  γλώσσα.

Η εκτός κοινοβουλίου ρητορική του Γεωργιάδη είναι έτσι  κι αλλιώς ένα πρόβλημα για τον Κυριάκο. Αλλά  όσα λέει στη Βουλή είναι πρόβλημα για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατική τάξη. Κινείται στα όρια  της προβοκάτσιας .  Και όσες φορές συνέβη αυτό στο παρελθόν είχαμε  κακά  ξεμπερδέματα.

Αν εκεί θέλει να οδηγήσει τα πράγματα  ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, γιατί θεωρεί ότι αυτό το περιβάλλον τον ευνοεί, κάποιος πρέπει να τον σταματήσει.