Το αίμα δεν ψηφίζει, ο πολίτης ψηφίζει

Του Τάκη Ψαρίδη
Ο πολίτης ψηφίζει και όχι το αίμα. Ο πολίτης που έχει σχέση και δεσμούς με την Ελλάδα και πράγματι η ζωή του επηρεάζει και επηρεάζεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην χώρα. Φυσικά και όλοι οι ξενιτεμένοι πρέπει να ψηφίζουν καθώς και οι ομογενείς, αλλά όχι αυτοί που δεν ξέρουν ούτε καν σε ποιο γεωγραφικό σημείο του κόσμου βρίσκεται η χώρα.

Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζουν για τις ζωές των άλλων αυτοί που η ψήφος τους δεν επηρεάζει τη δική τους ζωή. Αυτό δεν λέγεται ισοτιμία της ψήφου. Η πολιτεία δεν ταυτίζεται με το έθνος και αυτός που δεν έχει σχέση με την πολιτεία δεν νοείται πολίτης. Τα αίματα και τα dna δεν συνιστούν την έννοια του πολίτη σε καμία Δημοκρατία του κόσμου. Δημοκρατία που ορίζεται από το αίμα δεν υπάρχει και αυτό ούτε καν ο μεγάλος αλχημιστής των νόμων και των συνταγμάτων Ευαγ. Βενιζέλος δεν μπορεί να δικαιολογήσει.

Δεν είναι απάντηση ότι θα ψηφίσουν μόνο όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους διότι, σύμφωνα με το σύνταγμα, μπορεί να εγγραφούν στους καταλόγους οι πάντες όσοι διαθέτουν την ελληνική ιθαγένεια, δηλαδή δυνητικά μερικά εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο. Ποιος θα αποτρέψει αύριο εκατοντάδες και χιλιάδες που έχουν την ιθαγένεια, αλλά καμία απολύτως σχέση με τη χώρα, να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και να αλλοιώσουν τις εκλογές; Ξέρουμε από την ιστορία ότι η Δεξιά είναι ικανή για όλα.

Αλήθεια, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ τόσα χρόνια στην εξουσία γιατί δεν νομοθέτησαν την ψήφο των ομογενών; Μήπως γιατί τότε δεν υπήρχε ο κίνδυνος του Σύριζα και της Αριστεράς; Μήπως γιατί τώρα που το 32% δείχνει πως η αριστερά μπορεί και πάλι να αναλάβει επιτυχώς την κυβέρνηση της χώρας, βρήκαν τον θεσμικό τρόπο, σύμφωνα με την άποψη του Βορίδη και όχι μόνο, ώστε η αριστερά να μην ξανακυβερνήσει;

Κάνουν ό,τι θέλουν γιατί μπορούν. Ελέγχουν σχεδόν το σύνολο των μίντια της χώρας και επιβάλουν μια «δημοκρατία» όπως τη θέλουν και την παρουσιάζουν όπως θέλουν. Όμως στη Βουλή απαιτούνται 200 ψήφοι για να περάσει ο νόμος και αυτό δεν γίνεται χωρίς την συμμετοχή του ΚΚΕ. Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ τα έχουν βρει κάτω από το τραπέζι ως συνήθως. Η «Ελληνική Λύση» έτσι και αλλιώς ταυτίζει το αίμα με τη Δημοκρατία. Ο Βαρουφάκης προσβλέπει στην υφαρπαγή ψήφων από τον Σύριζα.

Η ηγεσία του ΚΚΕ τι θα κάνει; Θα συμμετάσχει και πάλι με φανατισμό στο αντιαριστερό μέτωπο όπως έκανε επί κυβερνήσεως Σύριζα παρά την δυσαρέσκεια των φίλων και ψηφοφόρων του κόμματος; Θα υπερβεί κάθε ιερό και όσιο προκειμένου να πλήξει τον Σύριζα και θα δεχτεί ακόμα και αυτήν την αλλοίωση των εκλογών; Ή μήπως θα προτιμήσει την αλλοίωση γιατί έτσι ανατρέπεται η αστική δημοκρατία και ο καπιταλισμός;