Το ‘Βυζάντιο των Υποκλοπών” και οι νέες αποκαλύψεις: Η κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή που είναι ήδη κομμένη

Του Νίκου Λακόπουλου

Η πρώτη λίστα παρακολουθήσεων οδήγησε  τον Πρωθυπουργό στον Αntena να λ΄΄εει πως είναι “ντροπή και αίσχος” «να κατηγορείται ο πρωθυπουργός πως παρακολουθούσε υπουργούς του χωρίς αποδείξεις».

Είναι “αδιανόητο” να παρακολουθείται ο υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να δηλώσει ο Νίκος Δένδιας. Ώσπου δεν ήρθε μόνο η δεύτερη λίστα. Το Βήμα της Κυριακής επιβεβαιώνει ουσιαστικά την παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών με ένα ρεπορτάζ με τίτλο:

“Η παρακολούθηση Δένδια και πώς τα “δεδομένα” έφταναν στο Μαξίμου”.

Το predator ενεργοποιήθηκε αρχικά σε εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή με ενδιαφέρον κυρίως σε υπουργούς της ΝΔ που δεν φαίνεται να είχαν καλές σχέσεις με το εν λόγω “παράκεντρο” του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη.

Είναι ενδεικτικό ότι ανάμεσα στους παρακολουθούμενους ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας – με παγίδευση του τηλεφώνου που προσδιορίζεται πριν από ένα χρόνο – μέσω ύποπτου SMS”. Ο Νίκος Δένδιας “στη θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την περίοδο 2013 – 2014 είχε σταθεί εμπόδιο στα σχέδια άλλης εταιρείας του Λαβράνου να εγκαταστήσει το κωδικοποιημένο σύστημα επικοινωνιών Sepura”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θα πει τίποτα για το Βήμα, αλλά θα σχολι΄άσει την δεύτερη λίστα που δημοσιεύει το Documento ως δημοσιεύματα “τα οποία στηρίζονται σε ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς και ευφάνταστες αφηγήσεις, δίχως κανένα ουσιαστικό στοιχείο, από άγνωστες αδιαφανείς πηγές. Υλικό που είναι πολύ χρήσιμο για τη συγγραφή μυθιστορημάτων κατασκοπείας, στα οποία εσχάτως εξειδικεύεται ο κ. Βαξεβάνης, αλλά εντελώς ακατάλληλο για την διερεύνηση των πτυχών της υπόθεσης».

Ωστόσο διαπιστώνει πως στα δημοσιεύματα “η κυβέρνηση φαίνεται να υπήρξε ο βασικός στόχος των σκοτεινών κύκλων που χειρίζονταν τα λογισμικά αυτά» -μια νέα γραμμή όπως φαίνεται της κυβέρνησης που τελικά τα αποδέχεται αν και είναι “ευφάνταστες διηγήσεις”

«Είναι τουλάχιστον παρανοϊκό να κατηγορείται η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που εμφανίζεται να είναι ο στόχος των λογισμικών παρακολούθησης, ενώ ταυτόχρονα φέρονται να παρακολουθούνται ελάχιστα στελέχη της Αντιπολίτευσης».

Το “Βυζάντιο των Υποκλοπών”

Οι νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων δείχνει πως το “κέντρο” παρακολουθούσε ακόμη και στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργούς, ανώτατα στελέχη της ΕΥΠ όπως ένας υποιδοικητής, αλλά και άτομα από το περιβάλλον της συζύγου του πρωθυπουργού.

Το άλλο περίεργο είναι πως σε παρακολούθηση, όπως αναφέρεται, είναι και η γραμματέας του Γρηγόρη Δημητριάδη, η υπεύθυνη του Facebook στην Ελλάδα, μία σύμβουλος του Μητσοτάκη η οποία αποπέμφθηκε πρόσφατα και η πρώην σύζυγος του Κώστα Μπακογιάννη -που είναι κυβερνητική σύμβουλος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, όλα ξεκινούν τον Σεπτέμβριο του 2019 λίγο μετά την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία, όταν ο ισραηλινός επιχειρηματίας Σαχάκ Αβνί, έφτασε από την Κύπρο στην Αθήνα και θέλησε να πουλήσει το παράνομο λογισμικό «Predator» στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες στην ΕΥΠ και ήρθε σε επαφή με τους Φ. Μπίτζιο και Γ. Λαβράνο -πρόσωπα – κλειδιά λόγω των στενών σχέσεων που είχαν με τον Γρηγόρη Δημητριάδη.

Η Intellexa από την άνοιξη του 2020 απέκτησε έδρα σε κτίριο στο Ελληνικό, το οποίο φέρεται να προτιμήθηκε γιατί διέθετε υπόγειο γκαράζ που επέτρεπε την είσοδο φορτηγών που θα μπορούσαν να ξεφορτώσουν τα ύποπτα συστήματα στο εσωτερικό του κτιρίου, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.

Μια πρώτη ματιά στη λίστα δείχνει πως πολλές παρακολουθήσεις έχουν σχέση με μπίζνες και μέσα ενημέρωσης, ΄΄άλλες με την ίδια την ΕΥΠ και το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ενώ μερικές είναι ανεξήγητες όπως ένας μητροπολίτης κι ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Κολωνάκι.

Το Βήμα επιβεβαιώνει τον Βαξεβάνη

Σύμφωνα με ένα άλλο ρεπορτάζ του Βήματος η λίστα που δημοσιοποιήθηκε είναι αληθής, “φαίνεται να έχει στοιχεία γνησιότητας, με βάση και όσα είχαν γίνει γνωστά από την περαιτέρω έρευνα για τις διασυνδέσεις, τα ενδιαφέροντα και τις στοχεύσεις του συγκεκριμένου «κέντρου» που είχε σχεδόν εμμονές με τους εσωτερικούς «εχθρούς» στην κυβέρνηση και στο κόμμα της ΝΔ.

Το μόνο που εκπλήσσει και προκαλεί ερωτήματα είναι το πλήθος των στόχων, η ύπαρξη στη λίστα συγγενών υπουργών και ορισμένων άλλων προσώπων που αναζητείται ο ακριβής λόγος παρακολούθησης τους. Οσον αφορά τη «διαρροή», φαίνεται να υπήρξε από έναν ιδιώτη, από τους βασικούς πρωταγωνιστές της σχετικής μεθόδευσης”.

Γιατί όμως τα έκανε όλα αυτά ο Δημητριάδης; H απάντηση “φαίνεται να σχετίζεται και με προσωπικές, ιδιόμορφες αντιλήψεις, ορισμένες και στα όρια της συνωμοσιολογίας, για τη δράση των μυστικών υπηρεσιών, του οργανωμένου εγκλήματος, για τους διεκπεραιωτές συμβολαίων θανάτου, για «άντληση» πληροφοριών από διάφορες πηγές, κ.λπ.

Επιπλέον φαίνεται ο Δημητριάδης να είχε προχωρήσει και σε ιδιωτικές φυσικές παρακολουθήσεις εσωκομματικών αντιπάλων του, για τους οποίους είχε την εντύπωση ότι άφηναν να διαρρεύσουν «επιβαρυντικά» στοιχεία σε βάρος του”.

Ο ρεπόρτερ του Βήματος πιστεύει πως όλα αυτά έγιναν εν αγνοία του Μητσοτάκη αφού «αν φέρ’ ειπείν υπήρχε κεντρική εντολή για παρακολούθηση των υπουργών της κυβέρνησης, για να υπάρχει άτυπη συνολική ενημέρωση για τις “άγνωστες” επιλογές τους, θα έπρεπε σε αυτόν τον “κατάλογο” να είναι όλα τα ονόματα στο Υπουργικό Συμβούλιο και να μην λείπουν ορισμένα που θεωρούνται μάλλον όχι συμπτωματικά “επιλογές” του Γ. Δημητριάδη”.

Είναι ένα σενάριο που θα αποτελέσει την τελευταία γραμμή άμυνας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Να τα πάρει όλα πάνω του ο Δημητριάδης. Προς το παρόν η γραμμή είναι πως αφού η κυβέρνηση ήταν αυτή που παρακολουθούσαν την απαλλάσσει από την ευθύνη. Δεν γίνεται να παρακολουθούσε η κυβέρνηση τους υπουργούς της.

Νοσηρό και ανόητο θάλεγε ο Κώστας Καραμανλής που το Mega άφησε να ειπωθεί σε εκπομπή του πως ήταν και ο ίδιος -όπως και ο Αντώνης Σαμαράς- υπό παρακολούθηση.

Είναι μια γραμμή άμυνας που δεν θα αντέξει πολύ. Ούτε καν ως την δημοσίευση της τρίτης λίστας. Η κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή που έχει κοπεί ήδη.

Mετά το Βήμα και το Documento έρχεται και η Εστία να αποκαλύψει το “Βυζάντιο των Υποκλοπών” επιβαιώνοντας πως ζούμε μια επιθεώρηση -όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ:

Ένας υπουργός που έδινε στην ΕΥΠ εντολές για παρακολουθήσεις ήταν και ο ίδιος υπό παρακολούθηση με το Predator!