Το καθεστώς Μητσοτάκη ως πρόβλημα δημοκρατίας: όταν διώκονται όσοι αποκαλύπτουν τα σκάνδαλα

Του Νίκου Λακόπουλου

Με τις διώξεις δημοσιογράφων η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε μάλλον το μοιραίο λάθος -αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνώριζε κάτι: μόλις τόμαθε κι αυτός για τον Βαξεβάνη -όπως είπε στον Νίκο Χατζηνικολάου. Άλλωστε δεν παρεμβαίνει στην Δικαιοσύνη. Πού να το ξέρει…

Βέβαια η δίωξη είχε προαναγγελθεί, αλλά ο Πρωθυπουργός δεν άκουσε τίποτε. Κι έτσι βρέθηκε μπροστά σε ένα ενδεχόμενο για το οποίο πανηγυρίζει ο Κωνσταντίνος Φρουζής στο Τουίτερ: για το σκάνδαλο Novartis να βρεθούν στην φυλακή αυτοί που το αποκ΄άλυψαν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ωστόσο άκουσε τον Γιώργο Κύρτσο, ευρωβουλευτ΄ή του κόμματος να λέει κάτι που μάλλον δεν αφορά την “ανεξάρτητη δικαιοσύνη”, αλλά την κυβέρνηση:

“Το θέαμα της δικαστικής δίωξης δημοσιογραφικών στελεχών του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περάσει καλά στην ΕΕ, η οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε τέτοια ζητήματα λόγω της κυβερνητικής πολιτικής σε Πολωνία και Ουγγαρία και μπορεί ορισμένοι να καταλήξουν σε λάθος συμπεράσματα για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των ΜΜΕ στην Ελλάδα».

Η δήλωση του εκπροσώπου για τον Κύρτσο είναι τουλάχιστο ακατανόητη: “Κινείται εκτός ευρωπαϊκού  πλαισίου. Οι σύγχρονες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν αναζητούν κίνητρα ούτε καταγγέλλουν προθέσεις που δεν προσδιορίζουν. Απλά ανταλλάσσουν επιχειρήματα”.

Το σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ

Αν μετά την δίωξη Βαξεβάνη η κυβέρνηση διαγρ΄άψει τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας μάλλον δε θα κινείται εντός “ευρωπαϊκού πλαισίου”: δεν θα είναι μια κυβέρνηση που έκανε τη χώρα “μπανανία”, αλλά κάτι χειρότερο: μια κυβέρνηση σε σύγχυση -όπως αποκαλύπτει και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Στο μεταξύ ο Γ. Κύρτσος επανέρχεται με ένα ακόμα σχόλιο: “Το μεγάλο κράτος πολλοί εμίσησαν, τους διορισμούς όμως ελάχιστοι. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τους μαζικούς διορισμούς στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Έτσι όμως γινόμαστε εύκολος στόχος των «φειδωλών» της ΕΕ που ασκούν πίεση για αποτελεσματικότερη δημοσιονομική διαχείριση”.

Την σκυτάλη παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ:  «Το ελάχιστο που θα μπορούσε να συμβεί σε μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση αν αποκαλύπτονταν ότι η Δικαιοσύνη στέλνει οριστικά στο “σκαμνί” με βαρύτατα κακουργήματα διαφθοράς στενούς συνεργάτες υπουργού, θα ήταν η αποπομπή ή η παραίτηση του εμπλεκόμενου υπουργού. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με το καθεστώς Μητσοτάκη στο οποίο υπουργός είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. 

Και συνεχίζει: «η ιστορία του αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ένα άλλο τεράστιο σκάνδαλο της Δεξιάς, όπου γαλάζια τρωκτικά έκαναν πάρτι με δημόσιο χρήμα, το οποίο η ΝΔ βάφτισε και αυτό σκευωρία και φρόντισε μάλιστα να επιβραβεύσει μετεκλογικά τους πρωταγωνιστές του. Ενέταξε στα ψηφοδέλτιά της τον κατηγορούμενο Σταμάτη Πουλή, η σύζυγός του επίσης κατηγορούμενη, συνεχίζει να είναι συνεργάτης του κ. Γεωργιάδη, ενώ η πρώην οικονομική διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ διορίστηκε στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, την οποία εποπτεύει βέβαια ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων». 

Η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη είναι πως “στην δίκη θα είμαι μάρτυρας υπερασπίσεως των ανθρώπων αυτών. Γνωρίζω ότι είναι παντελώς αθώοι. Η δε Ανδρονίκη Θεοφυλάτου είναι η καλύτερη συνεργάτης που έχω».

Πρόβλημα δημοκρατίας

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αρκείται στο ότι αθωώνει ανθρώπους που εμπλέκονται σε σκάνδαλα, αλλά θέλει να οδηγήσει τους αντιπάλους της στη φυλακή. Αναπόφευκτα έρχεται σε ρήξη με στρώματα της ίδιας της Δεξιάς -που δεν μπορούν να ανεχθούν τις πρακτικές για την δημιουργία ενός καθεστώτος προσωποπαγούς -του καθεστώτος Μητσοτάκη που διασύρει μαζί με την χώρα στην Ευρώπη και το κόμμα του.

Θα πρέπει να σκεφθεί πολύ ο Μητσοτάκης πριν προχωρήσει σε διαγραφή του Γ. Κύρτσου -που εν προκειμένω εκφράζει αυτές τις δυνάμεις που βλέπουν το κ΄όμμα και την χώρα τους να διασ΄ύρονται.

Σε ένα κείμενο του Κώστα Καλλίτση στην εφημερίδα, «Καθημερινή» αναφέρεται: «Σε μια ωραία ατμόσφαιρα υπουργείο Ανάπτυξης, Επιτροπή Ανταγωνισμού, κρατικοί φορείς, ασφαλιστικά ταμεία, όλοι θωρούν ακίνητοι μια μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος να γίνεται υπέρ των λίγων σε βάρος των πολλών σε τόσο δεινούς, για τόσο πολλούς, καιρούς. Πρόβλημα οικονομικό, ίσως και πρόβλημα δημοκρατίας».

Με τον Άδωνι Γεωργιάδη να μειώνει τον ΦΠΑ και τον Σταϊκούρα να του το κόβει η βασική αντίθεση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι αν θα τινάξουν το δημόσιο ταμείο για να πάρουν τις εκλογές ή αν θα το κάνουν αργότερα.

Προφανώς όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές θα οδηγήσουν στο τέλος της αυτοδύναμης κυβέρνησης της “Νέας Δημοκρατίας” -ίσως και στο τέλος του Μητσοτάκη. Και πολλοί βλέπουν πέρα από την εποχή του Κυριάκου με στόχο η πτώση του να μην σημάνει και την κατάρρευση του κόμματος.

Κατά τα άλλα ο Κυριάκος Μητσοτ΄άκης θα τελειώσει την τετραετία, λέει, αλλά δεκαοχτώ μήνες είναι πολύ μεγάλο διάστημα για μια κυβέρνηση που πέφτει στις δημοσκοπήσεις. Το καράβι έχει πάρει κλίση.