Το Μακεδονικό, ο νέος δικομματισμός, τα “ενδιάμεσα κόμματα” και τα αινίγματα των εκλογών

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Του Νίκου Λακόπουλου

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τις εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δείχνουν πως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα καθώς οδηγούμαστε σε εκλογές μέσα σε κλίμα πόλωσης ενισχύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ να μειώνει την ψαλίδα.

Ο δικομματισμός ενισχύεται και κάποια μικρότερα κόμματα θα βρεθούν εκτός Βουλής. Οι διεργασίες σ΄αυτά τα κόμματα μπορεί να οδηγήσουν στο να συμβεί πριν τις εκλογές, αυτό που θα συμβεί μετά: οι βουλευτές τους προσανατολίζονται σε συμμαχίες ή ένταξη στα ψηφοδέλτια των δυο μεγαλύτερων κομμάτων με τη βάσιμη υποψία πως δεν θα είναι βουλευτές μετά τις εκλογές.

Αργά ή γρήγορα ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων μετατοπίζεται στον άξονα Αριστερά ή Δεξιά για να απαντήσει στο ερώτημα Τσίπρας ή Μητσοτάκης, όπως θα τεθεί τη μέρα των εκλογών, όπου θα διαψευσθούν και πάλι οι δημοσκοπήσεις. Το μεγάλο μέρος των “αναποφάσιστων” δείχνει πως πολύς κόσμος κρατάει αποστάσεις από τους δύο μονομάχους και το ένα τρίτο των ψηφοφόρων θα αποφασίσει για το τι θα ψηφίσει όταν προκηρυχθούν οι εκλογές, λίγες μέρες πριν ή την ίδια μέρα.

Μέσα σ΄αυτό το κλίμα που θα ενταθεί με όλα όσα πρόκειται να συμβούν ως τις εκλογές εμφανίστηκε πάλι ο Πάνος Καμμένος και ζητά να ακυρωθούν όσα υπογράφηκαν στις Πρέσπες, δηλώνοντας με πολύ κρότο πως θα κάνει τα πάντα για να μην φτάσει η Συμφωνία στη Βουλή. Θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του, λέει τώρα, πριν έρθει. Κι αν τελικά έρθει θα φύγει από την κυβέρνηση για να πάμε σε εκλογές.

«Η συμφωνία δεν θα κυρωθεί. Εμείς που είμαστε κυβερνητικοί εταίροι, θα κάνουμε το παν για να μην κυρωθεί. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουμε. Έχω δεσμευτεί δημόσια εδώ και καιρό. Δε θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή. Θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας στην κυβέρνηση».
Υπάρχει όμως μια υποσημείωση στις δηλώσεις του, ότι «θα πρέπει να γίνουν διερευνητικές εντολές και να μπουν άλλοι ως εταίροι στην κυβέρνηση», που εξηγεί πως “κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να δημιουργηθεί στην συγκυβέρνηση” όπως θα πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ.Τζανακόπουλος:

“Οι απόψεις του κ. Καμμένου είναι σεβαστές , η συμφωνία που έχουμε με τον κ.Καμμένο είναι μια έντιμη συμφωνία. Δεν έχει κρύψει την άποψή εδώ και περισσότερους από οκτώ μήνες που έχει ανοίξει το θέμα. Από εκεί και πέρα, η βούληση του Πρωθυπουργού είναι – εφόσον ολοκληρωθούν τα βήματα που προβλέπονται από την πλευρά της ΠΓΔΜ – να καταθέσει τη συμφωνία στη βουλή και να την υπερψηφίσει. Αν δείτε τους πολιτικούς συσχετισμούς στο κοινοβούλιο η κυβέρνηση δεν διαθέτει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Η συμφωνία και θα κατατεθεί και θα κυρωθεί».

Προφανώς υπάρχει η πλειοψηφία για να ψηφιστεί η Συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα φύγουν- πλην όσων …μείνουν- αλλά τι θα γίνει με την κυβέρνηση; O υπουργός Άμυνας προκειμένου να ξαναβρεθεί ο αριθμός 151 της δεδηλωμένης, είπε  πως «θα πρέπει να γίνουν διερευνητικές εντολές και να δεσμευτούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα μπουν ως εταίροι στην κυβέρνηση άλλοι».

Για να πέσει η κυβέρνηση ωστόσο θα πρέπει μετά από «πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας» -που θα κατατεθεί από πενήντα βουλευτές-να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών -πράγμα που δεν θα συμβεί.

Είναι πιο πιθανό, όταν έρθει η συζήτηση στη Βουλή να διασπαστούν- ακόμα και να διαλυθούν- κόμματα όπως οι ΑΝΕΛ, το Ποτάμι και το Κινάλ- χωρίς να εγγυάται κανένας την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας σε μια τέτοια συζήτηση που αποτελεί πονοκέφαλο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει αυτήν τη συμφωνία. Είτε τώρα είτε στην επόμενη Βουλή» είπε στη Θεσσαλονίκη, αλλά για να την καταψηφίσει στην επόμενη Βουλή θα πρέπει να είναι στην αντιπολίτευση! Η δήλωσή του ότι “αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή» μπορεί να ικανοποίησε το κοινό του στο Βελλίδειο, αλλά μάλλον δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

Το ίδιο πρόβλημα έχει και το Κινάλ που με την θέση του στο Μακεδονικό αποξενώνεται από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, αλλά και όσους βουλευτές του που τάσσονται υπέρ της συμφωνίας. Αφού ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε το δημοψήφισμα, όπως πρότεινε ως μία λύση ο Πάνος Καμμένος, ή την αναβολή της συζήτησης στο τέλος της τετραετίας, η συζήτηση θα γίνει σ΄αυτή τη Βουλή και όχι μόνο θα υπερψηφιστεί, αλλά θα αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό.

Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας -που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα- δεν συνδέει το χρόνο των εκλογών με τη Συμφωνία των Πρεσπών -που μάλλον μπορεί να ενισχύουν την κυβέρνηση του, παρά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου- αλλά όχι όλων των βουλευτών του- από την κυβέρνηση- που είναι πολυπόθητη για πολλούς.

Ο Πάνος Καμμένος κουνάει μαντίλι σε όσους δεν πειθαρχήσουν κομματικά, αλλά μπορεί κάποιος άλλος να κουνάει μαντίλι στον ίδιο: είναι σαφές ότι οι θέσεις του στο Μακεδονικό και η πιθανή ηρωική έξοδος του από την κυβέρνηση είναι ο μόνος τρόπος να υπάρξει μετά τις εκλογές, αφού το ενδεχόμενο να βρεθεί εκτός Βουλής είναι πολύ πιθανό.

Προφανώς η “έντιμη”συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μια ανάρμοστη πολιτική σχέση, είναι παρελθόν, αλλά κάποιος πρέπει να αποφασίσει να φύγει από το …σπίτι. Μάλλον η Συμφωνία είναι πρόβλημα, αλλά όχι για τον Τσίπρα που δημιουργεί με αυτήν ένα πολιτικό μέτωπο, κι όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις δεν του δημιουργεί καμία φθορά, αλλά για εκείνα τα κόμματα που η στάση τους στο θέμα αυτό είναι ζήτημα πολιτικής επιβίωσης.