Το ν/σ για τις 120 δόσεις: κούρεμα βασικής οφειλής και προσαυξήσεων

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε ένα συνολικό πακέτο παροχών το οποίο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις επόμενες μέρες, και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να μην προχωρήσει στην πρόταση μομφής αύριο, αλλά να προτιμήσει να διεξαχθεί πρώτα η συζήτηση για το νομοσχέδιο των 120 δόσεων.

Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «το καινοτόμο για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι το κούρεμα της βασικής οφειλής», καθώς για πρώτη φορά θα έχουν το δικαίωμα να μειώσουν το κεφάλαιο της οφειλής. Όπως εξήγησε το κούρεμα προσαυξήσεων θα είναι 85% και η νέα μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 65% οφειλή θα μπορεί να εξοφλείται σε 12 δόσεις, με ελάχιστη τα 50 ευρώ. Στη ρύθμιση, τόνισε, θα μπορούν να ενταχθούν όλοι χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.

Ειδικά για τις οφειλές των επιχειρήσεων η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι προβλέπεται διαγραφή των προσαυξήσεων 100% αν πληρώσουν άμεσα και 50% αν πληρώσουν σε δόσεις, ενώ για τους αγρότες η ρύθμιση προβλέπει διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100%, με ελάχιστη δόση 30 ευρώ.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα και οι τελευταίες λεπτομέρειες συζητήθηκαν κατά τη σημερινή πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο.

Οι αιτήσεις θα διαρκέσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 και -όπως ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου- η διαδικασία θα γίνεται μέσω πλατφόρμας στον ΕΦΚΑ που θα ανοίξει μετά την ψήφιση του νόμου, ίσως και την επόμενη μέρα.

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στους 80.000 ασφαλισμένους που μέχρι τώρα είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω οφειλής, παρότι πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια. Όπως είπε η ρύθμιση είναι μεγάλο ευεργέτημα γι’ αυτούς, εξηγώντας ότι με μια μικρή παρακράτηση θα μπορούν να πάρουν σύνταξη.

Ειδικά για τους αγρότες, είπε αλλάζει το όριο της οφειλής, δηλαδή από 4.000 ευρώ που είναι σήμερα το όριο οφειλής θα αυξηθεί στις 6.000 ευρώ.

Ακόμη, αναφερόμενη στις συντάξεις χηρείας τόνισε ότι ικανοποιούμε πλήρως τα αιτήματα, όπως μας είχαν εκφραστεί. Η υπουργός εξήγησε ότι αυξάνεται από 50 στο 70% το ποσοστό της σύνταξης που θα λαμβάνεται, η ασφαλιστική ικανότητα μέχρι τα 35 έτη για τα παιδιά και η λήψη της σύνταξης μέχρι τα 24 έτη των παιδιών.

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στη θέσπιση πλαισίου για τις απολύσεις. «Για πρώτη φορά θεσπίζουμε το βάσιμο λόγο για τις απολύσεις, ότι δηλαδή θα πρέπει να είναι αιτιολογημένες», είπε και υπογράμμισε πως πρόκειται για «ένα νομοσχέδιο που ακουμπά την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών».

Η πλατφόρμα που θα δέχεται τις αιτήσεις των οφειλετών θα ανοίξει το Μάιο και θα παραμείνει σε λειτουργία έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Για εφορία

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις προς την εφορία η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε με τη σειρά της πως πρόκειται για μια παρέμβαση που μπορεί να διευκολύνει τους πολίτες.

Όπως εξήγησε, η ρύθμιση για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπει για πρώτη φορά δυνατότητα ρύθμισης έως 120 δόσεις με βάση τη φορολογική δήλωση και διευκρίνισε πως αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρηματίες. Όλα τα φυσικά πρόσωπα εν δυνάμει μπορούν να ενταχθούν, είπε.

Η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι για εισόδημα έως 10.000 ευρώ προβλέπεται ελάχιστη δόση 30 ευρώ, και αυτό είπε είναι «βασική διαφοροποίηση απ’ τις εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας». Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ ανέφερε ότι θα υπάρχει συντελεστής και θα λαμβάνεται υπόψιν και ο αριθμός τέκνων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτσης αναφέρθηκε στη ρύθμιση για τις οφειλές προς τους δήμους και επισήμανε πως το νομοσχέδιο αποτελεί «μια ολοκληρωμένη παρέμβαση και για το πεδίο της αυτοδιοίκησης» και όχι μια αποσπασματική πρωτοβουλία. Όπως εξήγησε αποτελεί «ρύθμιση ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα».

Η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου το καινοτόμο στοιχείο της ρύθμισης είναι το «κούρεμα» της βασικής οφειλής.

Το «κούρεμα» θα προκύψει από επανυπολογισμό της οφειλής μετά το 2002 στη βάση της κατώτατης εισφοράς.

Παράλληλα θα υπάρξει κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85%. Μεσοσταθμικα η μείωση θα είναι 65% και η οφειλή θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι κατηγορίες και όλες οι οφειλές, δηλαδή φυσικά πρόσωπα, με κλειστά βιβλία και οι οφειλές των επιχειρήσεων.

Για τις επιχειρήσεις δεν θα υπάρξει μείωση της βασικής οφειλής αλλά προβλέπεται,διαγραφή 100% των προσαυξήσεων για εφάπαξ καταβολή, ή διαγραφή 50% των προσαυξήσεων εάν επιλεγεί η αποπληρωμή σε δόσεις.

Για τους αγρότες διαγράφονται όλες οι προσαυξήσεις και η ελάχιστη δόση για την πληρωμή της οφειλής θα είναι τα 30 ευρώ.
Οι 120 δόσεις θα ισχύουν για όλους, χωρίς περιουσιακά ή άλλα κριτήρια.

Η ρύθμιση για την εφορία 


Σύμφωνα με όσα είπε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, τα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης για την εφορία είναι τα εξής:

Για τα φυσικά πρόσωπα, αναγνωρίζεται η επιβάρυνση των πολιτών λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής και δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης έως 120 δόσεις, βάσει της φορολογικής δυνατότητας των πολιτών.

Μπορούν να ενταχθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31/12/2018. Όλα τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να ενταχθούν. Μόνος περιορισμός η ελάχιστη δόση θα είναι 30 ευρώ.

Μέχρι ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα γίνονται 120 δόσεις.

Για μεγαλύτερα εισοδήματα θα υπάρχει ένας συντελεστής. Οι συντελεστές θα μειώνονται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

Η εφάπαξ πληρωμή οδηγεί σε απαλλαγή των προσαυξήσεων κατά 100%.

Εάν ο οφειλέτης επιλέξει λιγότερες δόσεις, μείωση προσαυξήσεων κατα 95%.

Ελάχιστος αριθμός δόσεων είναι οι 18.