Το τελευταίο χαστούκι στον Σημίτη ήλθε από τον Γιούνκερ. Και στον Μητσοτάκη από τον Σόιμπλε και τον… Σαμαρά! 

Του Γ. Λακόπουλου

 Ο Κώστας Σημίτης προσπάθησε να μείνει στην ιστορία ως «Πρωθυπουργός  της ΟΝΕ» Οι αγιογράφοι του παραποιούν συστηματικά τα πραγματικά περιστατικά και του πιστώνουν την επιλογή για συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ουδέν ανακριβέστερο.

Είναι μια επιλογή της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου μετά το 1993. Και είναι γνωστό ότι ο Σημίτης προσπάθησε να μην υπάρξει ποτέ αυτή η κυβέρνηση.

Παρέλαβε τη στρατηγική τη ΟΝΕ τρία χρόνια αργότερα, όταν έγινε Πρωθυπουργός -όπως έγινε- και την κακοποίησε. Έβαλε τη χώρα στην Ευρωζώνη με χάρτινα πόδια, προκειμένου να ικανοποιήσει την μεγαλομανία του. Και φυσικά τη χαντάκωσε.

Οι κυβερνήσεις του αλλοίωναν τα στοιχεία. Ως τις 31-12- 1999, το έκαναν και άλλες κυβερνήσεις. Αλλά ο Σημίτης τη συνέχισε. Στην Κομισιόν το ήξεραν, αλλά δεν μπορούσαν να παρέμβουν. Ρωτήστε και  την κυρία Διαμαντοπούλου που ήταν επίτροπος.

Όταν το 2009 ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως επικεφαλής του Γιούρογκρουπ είπε «The game is over» δεν εννοούσε την κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και τις κυβερνήσεις Σημίτη. Το αναφέρει άλλωστε στο βιβλίο του ο Ντάισελμπλουμ.

Τώρα ήλθε η ώρα επισήμως ο ίδιος ο Γιούνκερ να αποκαταστήσει την αλήθεια. Προφανώς ως χρέος απέναντι στην Ιστορία πριν αποχωρήσει. Η δήλωση του στη γερμανική εφημερίδα, Bιld, είναι σαφής:

«Βλέποντας τα πράγματα από σημερινή σκοπιά, είναι αλήθεια ότι Ελλάδα έγινε μέλος της ευρωζώνης παραποιώντας τα στατιστικά στοιχεία». Και παραδέχθηκε, ότι «η ευθύνη είναι και δική του».

Αυτός που παραποίησε τα στοιχεία για να καμαρώνει στη συνέχεια  ότι «έφερε το ευρώ» είναι Κ. Σημίτης.  Και σ’ αυτή την παραποίηση  οφείλεται εν πολλοίς η περιπέτεια της χώρας που ακολούθησε.

Μετά τη δήλωση Γιούνκερ-που μόνο εναντίον της Ελλάδας δεν έχει λειτουργήσει- αυτό το αφήγημα καταρρέει και οι αγιογράφοι του Σημίτη εξευτελίζονται. Κακό τέλος….

Αλλά περίοδος είναι εξ ίσου κακή και για τον Μητσοτάκη.  Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφρανγκ Σόιμπλε, δεν του χάλασε μόνο το αφήγημα με τον Βέμπερ.

Τίναξε στον αέρα και τη θεωρία του ότι ο Τσίπρας… οδήγησε σε αδιέξοδο τη χώρα. Σε δήλωση του ο πρόεδρος της Βουλής σήμερα στη  Γερμανία είπε ρητά ότι «η κατάσταση της Ελλάδας είναι καλύτερη από ό,τι ήταν πριν από  οκτώ χρόνια». Το παραμύθι για την καταστροφή επί Τσίπρα τέλος.

Αλλά τέλος μπήκε και σε ένα άλλο παραθύρι του Μητσοτάκη: ότι εξ αιτίας τού Τσίπρα η Ελλάδα παραλίγο να βγει από τη Ευρωζώνη. Και αυτός που το τελειώνει είναι ο… Σαμαράς.

Μετά τις αντίστοιχες εξομολογήσεις του Βενιζέλου, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι η Μέρκελ του πρότεινε να βγει εθελουσίως η χώρα από τη ζώνη του ευρώ. Ο ίδιος λέει ότι αρνήθηκε. Αλλά το ερώτημα είναι πιο έφερε τη χώρα σε κατάσταση να μην μπορεί να σταθεί στην Ευρωζώνη; Όχι ο Τσίπρας φυσικά.

Κατά συνέπεια την επόμενη φορά που θα το αναφέρει ο Κυριάκος ας ρωτήσει τον μέντορά του γιατί επί των ημερών του μας ήθελαν πολλοί εκτός  ευρώ;  Του φίλου του του Βέμπερ συμπεριλαμβανομένου.