Το τρίπτυχο της αισιοδοξίας για το 2021

Του Μελέτη Ρεντούμη

Το 2020 είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες χρονιές για την ανθρωπότητα, την υγεία, την εξέλιξη και την οικονομική ανάπτυξη με βάση τα δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών.

Η πανδημία που συνεχίζει να ταλανίζει την παγκόσμια κοινότητα, έχει αυξήσει αισθητά το δημόσιο χρέος, καθώς και την ανεργία αλλά και τις εισοδηματικές ανισότητες.

Πλέον όμως υπάρχει μια σημαντική αχτίδα αισιοδοξίας, τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά, καθώς υπάρχουν τρεις καθοριστικοί παράγοντες, που μπορούν να ανατρέψουν την παγκόσμια οικονομική κρίση και να φέρουν οικονομική ανάπτυξη άνω του ετήσιου μέσου όρου από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση των εμβολίων αρκετών εταιριών με αποτελεσματικότητα άνω του 90%, καθώς και η επικείμενη έγκριση των εμβολίων για παραγωγή τουλάχιστον δύο εταιριών, έχει γεμίσει με αισιοδοξία την επιστημονική κοινότητα και έχει δημιουργήσει προσδοκίες και αποδόσεις στις περισσότερες χρηματαγορές, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και της βιομηχανίας, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Επίσης η εκλογή του Τζο Μπάιντεν, ως νέου προέδρου στις ΗΠΑ, πρόκειται να αποκαταστήσει μια νέα περίοδο εξωτερικής αλλά και εμπορικής πολιτικής, που δεν θα στηρίζεται στις κυρώσεις και στις απειλές, αλλά στην συνεννόηση, την συνεργασία και το αμοιβαίο συμφέρον με τους εταίρους όπως η ΕΕ, γεγονός που συμφέρει ιδιαίτερα και την χώρα μας, καθώς θα ενισχυθεί το ενδιαφέρον της υπερδύναμης για τη ΝΑ Μεσόγειο, προσφέροντας ένα τόνο εξισορρόπησης, με στόχο την αποφυγή εντάσεων και την προάσπιση του διεθνούς εμπορίου.

Τέλος, η διαδικασία του Brexit και η αποφυγή όπως όλα δείχνουν μιας άτακτης εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση, δείχνει ότι μπορούν οι επιπτώσεις να είναι περιορισμένες και αντιμετωπίσιμες από την παγκόσμια οικονομία, διατηρώντας ταυτόχρονα ένα πεδίο συνεργασίας με την Βρετανία, η οποία ενδέχεται να έχει τελικά έστω περιορισμένη πρόσβαση στην κοινή αγορά, ενισχύοντας έτσι την ζήτηση και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές ότι υπάρχουν ήδη σημαντικές ενδείξεις για την επιστροφή στην κανονικότητα της παγκόσμιας οικονομίας, κάτι όμως που θα κριθεί τόσο από την ένταση της πανδημίας και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού του πληθυσμού, όσο και από τον βαθμό προσαρμοστικότητας της πλειονότητας των δυτικών χωρών, στα νέα κοινωνικά δεδομένα που έχουν αναδειχθεί.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.