Το φάντασμα του Ενιαίου Κεντροαριστερού Κόμματος και ο …Κανένας

Του Νίκου Γαλάτη

Η τελευταία δημοσκόπηση -της Palmos- που δημοσιεύτηκε στο TVS δεν διαφέρει και πολύ από τις προηγούμενες. Δείχνει ένα προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας -με 23% στο σύνολο του πληθυσμού- έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 10%. Τα ποσοστά αυτά με πολλαπλές αναγωγές γίνονται 35% για τη ΝΔ και 24,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ- που χάνει σε ποσοστά το 1/3 της δύναμής του.

Μια πιο προσεκτική μελέτη αυτής της δημοσκόπησης ωστόσο δείχνει πως το κυβερνητικό κόμμα έχει χάσει το 80% της δύναμής του -προσωρινά- από τα κοντά στα δύο εκατομμύρια ψηφοφόρους τον Σεπτέμβριο του 2015. Είχε ήδη χάσει ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο άλλους 300.000 ψήφους που μόνο οι μισοί μεταφέρθηκαν στην Λαϊκή Ενότητα και οι άλλοι μισοί ενίσχυσαν την πρωτοφανή αποχή που από 35% εκτινάχτηκε στο 44%.

Οι απώλειες αυτές θα μπορούσαν να στοιχίσουν την πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ αν δεν είχε αντίστοιχη απώλεια και η Νέα Δημοκρατία που ανάμεσα στις δύο εκλογές έχασε περίπου 200.000 ψήφους. Έτσι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, χωρίς την μισή του Κεντρική Επιτροπή κι ένα μεγάλος μέρος της κομματικής του βάσης ξαναπήρε περίπου το ίδιο ποσοστό 35,46% χάνοντας λιγότερο από 1% και μόνο 4 έδρες.

Η μελέτη των εκλογικών αποτελεσμάτων, πριν και μετά το Δημοψήφισμα, δείχνει ορισμένα στοιχεία χρήσιμα για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν στο μέλλον, όταν η αποχή, μάλλον αυξημένη, θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα βγάζοντας μια κυβέρνηση πιθανόν συμμαχική που δεν θα στηρίζεται παρά μόνο στο 18-20% της συνολικής εκλογικής βάσης.

-Η Χρυσή Αυγή διατήρησε -πλην εννέα χιλιάδων – την δύναμή της -379.581 ψήφοι- και κέρδισε κιόλας μια έδρα.

-Το Ποτάμι με 222 χιλ. έναντι 373 χιλ έπεσε από το 6% στο 4% κι έχασε έξι από τις 17 έδρες του -προανάκρουσμα της συρρίκνωσης που ακολούθησε: η τελευταία δημοσκόπηση του δίνει 0,7% δηλαδή 60- 70.000 ψήφους.

-Η Λαϊκή Ενότητα με 2,87% -για λίγες χιλιάδες ψήφους- δεν μπήκε στη Βουλή, οπότε θα στερούσε από τα δυο μεγάλα κόμματα κυρίως περίπου οχτώ έδρες και ίσως δεν θα επέτρεπε τον σχηματισμό κυβέρνησης με την συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -που θα είχαν μια πλειοψηφία στην Βουλή που θα στρηριζόταν σε μια έδρα, αν δεν υπήρχε.

-Το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου με 2,47% δεν μπήκε στην Βουλή τον Ιανουάριο, αλλά η Δημοκρατική Συμπαράταξη -με την συμμαχία της ΔΗΜΑΡ που από 6% άλλοτε στις εκλογές του Ιανουαρίου εξαυλώθηκε παίρνοντας 29 χιλ. ψήφους και 0,49%- δεν απορρόφησε τους 150 χιλ ψήφους του ΚΙΔΗΣΟ.

-Το ΠΑΣΟΚ με τον Ευ. Βενιζέλο πήρε 289 χιλ ψήφους (4,68%) τον Ιανουάριο και 341 χιλ. (6,28%) τον Σεπτέμβριο ανεβάζοντας τις έδρες του -με την ΔΗΜΑΡ- από 11 σε 17.

-Η Ένωση Κεντρώων σχεδόν διπλασίασε τις ψήφους της και ενώ τον Ιανουάριο δεν είχε μπει στην Βουλή, τον Σεπτέμβριο με 3,43% ο Βασίλης Λεβέντης παρέταξε εννέα βουλευτές χρήσιμους- όπως και αυτοί του Ποταμιού- σε …άλλα κόμματα ή την “οικουμενική”.

-Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ανάμεσα στις δύο εκλογές έχασαν το 1/3 της δύναμής τους -περίπου 90 χιλ. ψήφους- κι από 4,75% βρέθηκαν στο 3,69%. Η δύναμή τους πλέον είναι μικρότερη από 60 χιλ. ψήφους και οι επόμενες εκλογές με 2% θα τους αφήσουν εκτός Βουλής.

Όπως κατέγραψε η δημοσκόπηση της Palmos Analysis το μεγαλύτερο ποσοστό στην απροσδιόριστη ψήφο, που ξεπερνάει το 42%, προέρχεται από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ (35%). Αυτό καταγράφεται και στις συσπειρώσεις των ψηφοφόρων των κομμάτων το 2015. Η συσπείρωση της ΝΔ φτάνει το 82%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις 28%.

Δηλαδή: Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν μετακινηθεί προς κάποιο άλλο κόμμα, αλλά παραμένουν στη «μετέωρη» ψήφο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως -θεωρητικά- ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανεβάσει τα ποσοστά του από το χαμηλό επίπεδο που τον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αφού κι άλλοτε κόμματα που σχημάτιζαν τελικά κυβερνήσεις με ποσοστά άνω του 40% στις δημοσκοπήσεις είχαν ποσοστά της τάξης του 15-20%.

Με αυτά τα δεδομένα (;) μένει να αποσαφηνισθεί με ποια κόμματα θα γίνουν οι επόμενες εκλογές και ποιες εκπλήξεις θα υπάρξουν. Η εκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα ήταν η μόνη λύση για τον Πάνο Καμμένο και θα ενίσχυε τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεργασία Ποταμιού και των Τριών -της Ώρας Αποφάσεων- θα μπορούσε ίσως να σώσει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά θα έβλαπτε την Δημοκρατική Συμπαράταξη -που δεν φαίνεται να έχει επωφεληθεί πολύ από την απορρόφηση του ΚΙΔΗΣΟ.

Το άθροισμα των δύο κομμάτων -ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ- ήταν το Ιανουάριο του 2015 πάνω από 7% και με 540.000- αθροιστικά- θα ήταν τρίτο κόμμα, πάνω από την Χρυσή Αυγή. Τον Σεπτέμβριο, όταν το ΚΙΔΗΣΟ δεν κατέβηκε στις εκλογές, η Δημοκρατική Συμπαράταξη -με την ΔΗΜΑΡ ή ό,τι απέμεινε από αυτήν- πήρε μόνο 341 χιλ. ψήφους- υπό την Φώφη Γεννηματά και ποσοστό -χάρη στην αποχή- 6,28%. Δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία όσων ψήφισαν το “κίνημα” του Γ. Παπανδρέου, δεν γύρισαν τότε, άλλα ούτε και τώρα, όπως λένε οι δημοσκοπήσεις, στο ΠΑΣΟΚ. Παρόλα αυτά η Δημοκρατική Συμπαράταξη με μια επιρροή περίπου 400. 000 ψηφοφόρων διεκδικεί το 7%.

Σε ανύποπτο χρόνο μια άλλη δημοσκόπηση -του ΠΑΜΑΚ- που έγινε για λογαριασμό της “Επόμενης Ελλάδας” του Γιάννη Ραγκούση- έδειχνε πως το 80% των ψηφοφόρων του Ποταμιού, το 46% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 42% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς να ενωθούν σε ένα ενιαίο νέο κόμμα.

Το κόμμα αυτό θα το ήθελε και το 60% όσων απείχαν από τις εκλογές, αλλά και οι μισοί από όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ -που δεν θάθελαν οι δυνάμεις αυτές να συσπειρωθούν γύρω από το …ΠΑΣΟΚ, ούτε να συνεργασθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ ή την Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή, οι ψηφοφόροι που τοποθετούν στην πλειοψηφία τους τον εαυτό τους στην Κεντροαριστερά θέλουν ένα τέτοιο κόμμα που δεν υπάρχει και είτε ψήφιζαν άλλα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, είτε απείχαν.

Μάλλον είναι οι ίδιοι που κατά …49% ψηφίζουν ως καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κανένα. Οι άλλοι ψηφίζουν τον Κυριάκο κατά 30% και τον Αλέξη Τσίπρα κατά 19%. Το πιο σημα
ντικό εύρημα της δημοσκόπησης είναι πως από όσους ψηφίζουν ως καταλληλότερο τον Κανένα το 48% είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και το 14% Νέα Δημοκρατία. Που σημαίνει ότι όποιος κι αν είναι ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι -όπως και ο νυν- μειωμένης αποδοχής από το εκλογικό σώμα.

Η συνεργασία Λαϊκής Ενότητας και Πλεύσης Ελευθερίας -που δεν έχουν αυξήσει την επιρροή τους- θα μπορούσε να τους βάλει στην Βουλή, αλλά -όπως δείχνει η δημοσκόπηση- το κόμμα που ωφελείται από τις διεργασίες στην Αριστερά είναι το ΚΚΕ που φαίνεται να διπλασιάζει αριθμητικά τις δυνάμεις του και σε ποσοστά μπορεί να βρεθεί από 5,5 στο εντυπωσιακό 9%.

Η Νέα Δημοκρατία έχει εμφανώς αυξήσει την αριθμητική της υπεροχή, αλλά οι επόμενες εκλογές θα κριθούν από την αποχή, αφού ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που εμφανίζονται με απροσδιόριστη ψήφο 42%- είχε ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές (18%). Δηλαδή κάπου στα δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι -που οι μισοί έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έχουν πάει αλλού θα κρίνουν τις εκλογές με την ψήφο τους ή την αποχή τους.