Μια πρόταση για το Φόρουμ Παγκόσμιων Πολιτισμών

Του Δημήτρη Σιούφα

«Η Διακήρυξη των Αθηνών, για τη σύσταση του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, την οποία υπέγραψαν την Δευτέρα 24-04-2017, υψηλοί αξιωματούχοι, με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά – στην πλειονότητά τους Υπουργοί Εξωτερικών – Κρατών, Λαών που δημιούργησαν μεγάλους Αρχαίους Πολιτισμούς, αποτελεί προϊόν θετικών πρωτοβουλιών και σημαντική εξέλιξη.
Μπορεί να προσφέρει πολλά και στην Πατρίδα μας, ως χώρα του Πολιτισμού και της Ιστορίας. Αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα, στην ειρήνη και τη συνεργασία των λαών. Προφανώς υπάρχουν περιθώρια διεύρυνσης του Φόρουμ με τη
συμμετοχή επιπλέον κρατών, που οι λαοί τους έχουν βαθιές ρίζες στους αιώνες και έχουν συνεισφέρει στον Παγκόσμιο Πολιτισμό. Όπως υπάρχουν και περιθώρια διαρκούς διεύρυνσης και εμπλουτισμού των συνεργασιών και των
δράσεων που συμφωνήθηκαν στην Υπουργική Διάσκεψη των Αθηνών.

Προτείνω, στην κατεύθυνση αυτή, τη διασύνδεση των Εθνικών Κοινοβουλίων των κρατών που συγκροτούν το Φόρουμ και την ανάπτυξη κοινών δράσεων, μέσα από διασκέψεις των Προέδρων και κινητοποίηση των κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία για την δημιουργία Κοινοβουλευτικού Φόρουμ με τις χώρες αυτές Κίνα, Αίγυπτο, Ιταλία, Ιράν, Ιράκ, Βολιβία, Περού».

*Πρώην Πρόεδρος της Βουλής