Το χρέος μας

Της Καλλιρρόης Μυλωνά

Αν υπάρχει ένας προβληματισμός, ο οποίος είναι κοινός σε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αυτός αφορά ότι το κόμμα βρίσκεται αντιμέτωπο με μια άνευ προηγουμένου μιντιακή παντοκρατορία η οποία αφενός έκρινε το αποτέλεσμα των εκλογών, αφετέρου, μετεκλογικά σαν καλολαδωμένη μηχανή κατασκευάζει μια εναλλακτική πραγματικότητα.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πραγματοποιήσει τραγικά λάθη στη διαχείριση του προσφυγικού, της τουρκικής επιθετικότητας και της οικονομίας ενώ όποια πέτρα κι αν σηκώσει ένας πολίτης με πληρωμένη τη ΔΕΗ και σύνδεση στο ίντερνετ θα βρει σκάνδαλα, κομπίνες και απατεωνιές από το πιο μικρό στέλεχος μέχρι τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Κι αν είμαστε τυχεροί που η κορονοκρίση έχει στοιχίσει λιγότερες ζωές από τον αναμενόμενο αριθμό, κανείς δεν ξέρει τι εκπλήξεις ετοιμάζει ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης ενώ η κυβέρνηση και ο θυσανώδης κρυπτόμενος μπασκετμπολίστας του Υπουργείου Υγείας αδιαφορούν για μαζικά τεστ. Τα πράγματα είναι άσχημα μέχρι να γίνουν χειρότερα.

Κι όμως, το ακροδεξιό εφοπλιστικό-μιντιακό σύμπλεγμα έχει τον απεριόριστο -και πανάκριβο για το δημόσιο ταμείο- έλεγχο των καναλιών, των εφημερίδων και των μεγάλων ενημερωτικών sites. Αυτό μεταφράζεται σε ενορχηστρωμένες επιθέσεις εναντίον μελών του ΣΥΡΙΖΑ, κουκούλωμα ειδήσεων και χυδαία προώθηση της οικογένειας Μητσοτάκη.

Και πώς απαντά ο κομματικός μηχανισμός σε αυτήν την ολομέτωπη επίθεση; Με την πιο άστοχη κι αναποτελεσματική στρατηγική στην ιστορία της πολιτικής αντιπαράθεσης παγκοσμίως, η οποία συμπυκνώνεται στο δόγμα του αείμνηστου Ηλία Ηλιού «Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα» και είναι πλέον φανερό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής μας.

Προφανώς κανείς δεν υπονοεί ότι πρέπει η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πέραν της νομιμότητας. Αυτό είναι «προνόμιο» των δολοφόνων του Τεμπονέρα και του Γρηγορόπουλου. Ωστόσο, αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί κανείς να αντιπαρατεθεί με πληρωμένους δημοσιογράφους και τρολ χωρίς να γίνει δυσάρεστος καλύτερα να μείνουν σπίτι τους.

Το «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα» έχει μεταλλαχθεί στο «θα σας ταράξουμε στην αστική ευγένεια». Όταν αρνείσαι να πεις τον απατεώνα απατεώνα και τον κλέφτη κλέφτη δεν είσαι ευγενικός. Δειλός είσαι. Εκτός αν θεωρούμε ότι τα δις που εξαφανίζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα η κυβέρνηση και οι φίλοι της, που ο Αλέξης Τσίπρας τα μάζεψε για να προστατέψει τη χώρα, συγκεντρώθηκαν δίχως πολιτικό κόστος.

Το κόμμα οφείλει να οργανώσει εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών αλλά και εκπαίδευση των στελεχών στην αντιμετώπιση της μιντιακής τρομοκρατίας. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να υποκύπτει στις υστερικές αντιδράσεις ακροδεξιών ΜΜΕ αναφορικά με δηλώσεις στελεχών στο διαδίκτυο με κραυγές για διαγραφές και ακόμα πιο υστερικές αντιδράσεις. Είναι χρέος μας να κάνουμε τους εξαγορασμένους δημοσιογράφους να νιώθουν άβολα.