Τσακαλώτος: Μερικές διατυπώσεις ήταν άστοχες – Δεν αμφισβητείται από κανέναν ο Τσίπρας

Για τα όσα είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή», τα οποία προκάλεσαν έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τα πράγματα στη θέση τους επιχείρησε να βάλει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τα όσα είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή», τα οποία άνοιξαν έναν έντονο κύκλο συζητήσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως μερικές διατυπώσεις του ήταν άστοχες, ενώ αναφορικά με την ανασφάλεια που επέρριψε στον Αλέξη Τσίπρα τόνισε πως: «μερικά πράγματα που κάνει τα κάνει για να ισχυροποιήσει τη θέση του, ενώ δεν τον αμφισβητεί κανένας». Δικαιολόγησε, τέλος, τα όσα είπε για την επιλογή των συμβούλων, λέγοντας πως «η σωστή διατύπωση θα ήταν ότι δεν διαλέγει σωστά πρόσωπα, κάτι το οποίο είχε πει και ο ίδιος».

«Μερικά ήταν άστοχες διατυπώσεις. Είπα ότι με τη μόρφωση στο πανεπιστήμιο που έχω πάει, αισθάνομαι μια μεγαλύτερη ασφάλεια. Μετά λέω ότι αυτό δεν το λέω για καλό. Το λέω ότι επειδή έχω γράψει τόσα και τόσα για την ανισότητα, πώς η αξιοκρατία μπορεί να είναι επικίνδυνο πράγμα αν η αναξιοκρατία λέει ότι αυτοί που παίρνουν περισσότερα χρήματα τα αξίζουν κιόλας, όχι μόνο για άλλους λόγους, ήθελα να πω ότι για να μπορούμε να κάνουμε αυτή την κριτική πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν προνόμια και μερικά προνόμια τα έχουμε και εμείς. Άρα για μένα ήταν ένα θέμα ειλικρίνειας. Να κοιτάξουμε τον εαυτό μας. Να δούμε ότι οι πολιτικοί, οι άνθρωποι που έχουν σπουδάσει έχουν κάποια προνόμια. Να έχουμε όλοι καλή μόρφωση. Να έχουμε μια πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά», είπε αρχικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και συνέχισε: «Μου κάνει εντύπωση ότι κάποιοι πίστεψαν ότι ξαφνικά έγινα ελιτιστής. Με ενόχλησε η κριτική των συντρόφων. Θα έπρεπε να σκεφτούν ότι μάλλον ήταν κακή διατύπωση. Με στεναχωρεί και η στάση των ΜΜΕ. Δεν βοηθάει να είναι πλούσιος ο διάλογος να λέτε ότι «ο Τσακαλώτος τα χώνει στον Αλέξη» μετά από μια κριτική».

Σε ό,τι αφορά στην «αστική αυτοπεποίθηση», στην οποία αναφέρθηκε στη συνέντευξή του, τόνισε: «Κάτι κακό εξήγησα εγώ μάλλον. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι για να μπορείς να κάνεις κριτική και να διαμορφώσεις πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν τις κοινωνικές ανισότητες πρέπει ν’ αναγνωρίσεις ότι μερικά από τα προνόμια που είτε θέλεις να μην υπάρχουν, είτε θέλεις να είναι διευρυμένα σε όλο τον κόσμο, τα έχουμε και εμείς».

Για την ανασφάλεια που επέρριψε στον Αλέξη Τσίπρα και την επιλογή των συμβούλων, απάντησε: «Πρέπει να έχουμε ανθρώπους γύρω μας που θεωρούν σωστό και όχι αυτό που θέλουμε να ακούσουμε. Η σωστή διατύπωση θα ήταν ότι δεν διαλέγει σωστά πρόσωπα, κάτι το οποίο είχε πει και ο ίδιος σε συνέντευξη στην Έλλη Στάη», δήλωσε και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι πολλοί αρχηγοί θεωρούν ότι είναι ανασφαλείς. Και η ιστορία το έχει δείξει αυτό. Θεωρώ ότι μερικά πράγματα που κάνει, τα κάνει για να ισχυροποιήσει τη θέση του ενώ δεν τον αμφισβητεί κανένας. Δεν νομίζω ότι ο Αλέξης πιστεύει ότι του κάνω επίθεση».

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR