Επιστολή Κύρτσου στον Βέμπερ: Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί ανελεύθερες πρακτικές

Aπαντητική επιστολή στον Μάνφρεντ Βέμπερ, έστειλε ο Γιώργος Κύρτσος, μετά την προαναγγελία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για πειθαρχικές διώξεις.

«Παίρνετε θέση σε μια διαμάχη που έχω με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη χωρίς να γνωρίζετε τι ακριβώς συμβαίνει και χωρίς να έχετε την ευαισθησία να ρωτήσετε την άποψή μου πριν εξαπολύσετε προσωπική επίθεση εναντίον μου» σημειώνει ο διαγραφείς από τη ΝΔ ευρωβουλευτής και προσθέτει: «Η σχεδόν οκταετής παρουσία μου στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έπρεπε να σας έκανε πιο προσεκτικούς και υπεύθυνους».

Μεταξύ άλλων ο Γιώργος Κύρτσος αναφέρεται στο ιστορικό της διαγραφής του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το προειδοποιητικό τηλεφώνημα που έλαβε από το Μαξίμου τέλη του 2020. «Δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από το γραφείο του πρωθυπουργού που μου ζήτησε να αποφύγω αυτού του είδους την κριτική γιατί υποτίθεται ότι βοηθούσα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ). Τους είπα ότι ήταν καθήκον μου να προσπαθήσω να βελτιώσω την καθημερινότητα των πολιτών και να προστατέψω τη δημόσια υγεία στο απαιτητικό περιβάλλον του COVID-19» τονίζει ο ευρωβουλευτής.

Το σκάνδαλο Novartis

Ο Γιώργος Κύρτσος μιλώντας για το σκάνδαλο Novartis αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκεί πολιτική πίεση υπέρ της δίωξης του Κώστα Βαξεβάνη και της Γιάννας Παπαδάκου ενώ χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη δίωξη της Ελένης Τουλουπάκη.

«Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τους δύο δημοσιογράφους “συμμορία”. Έφερα έντονες αντιρρήσεις για τον χαρακτηρισμό που είναι εντελώς έξω από το φιλελεύθερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, όσον αφορά το κράτος δικαίου. Ο πρωθυπουργός έδωσε την εντύπωση ότι ήθελε να επηρεάσει τη δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάρος των δύο δημοσιογράφων.

Ο Όρμπαν μιλάει για ανελεύθερη δημοκρατία και χρησιμοποιεί ανελεύθερες μεθόδους. Ο κ. Μητσοτάκης αυτοπροβάλλεται ως υπέρμαχος της φιλελεύθερης δημοκρατίας αλλά χρησιμοποιεί ανελεύθερες μεθόδους για να επικρατήσει.

Ανακοίνωσε τη διαγραφή μου από το κόμμα μέσω του νεοδιορισθέντος γενικού γραμματέα χωρίς να παραπέμψει το θέμα σε πειθαρχική επιτροπή και χωρίς να μου προσφέρει τη δυνατότητα να παρουσιάσω την υπόθεσή μου.

Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε προσωπικά για την επικείμενη αποπομπή μου τον Απρίλιο του 2021. Με εξέπληξε που επέλεξε το πεδίο μάχης της Novartis στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τις αυταρχικές του πρακτικές.

Με κατηγόρησε ότι υποβάθμισα την εικόνα της Ελλάδας και της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το είδος κατηγορίας χρησιμοποιείται συνήθως από μετασοβιετικά αυταρχικά καθεστώτα. Κατά την άποψή τους, όποιος έχει διαφορετική γνώμη μπορεί να είναι εχθρός του κράτους ή του έθνους.

Κατά την άποψή μου, η αρνητική εικόνα της κυβέρνησης στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης και ενδεχομένως στους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι αποτέλεσμα των ανελεύθερων πρακτικών του κ. Μητσοτάκη» τονίζει ο ευρωβουλευτής.

Το προηγούμενο του Ζαγοράκη

Συνεχίζοντας, ο Γιώργος Κύρτσος τονίζει ότι δεν είναι ο πρώτος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που αποβλήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Πριν από δύο χρόνια, ο ευρωβουλευτής Ζαγοράκης εκδιώχθηκε όταν κατηγόρησε δημόσια τον πρωθυπουργό ότι προωθεί τα συμφέροντα ισχυρών επιχειρηματιών που έχουν ποδοσφαιρικές ομάδες που ανταγωνίζονται τον ΠΑΟΚ, την ομάδα που υποστηρίζει ο κ. Ζαγοράκης. Ήταν διάσημος ποδοσφαιριστής, αρχηγός της ελληνικής ομάδας που κατέκτησε το Euro 2004 και επίσης πρόεδρος του ΠΑΟΚ.

Η κατηγορία του κ. Ζαγοράκη στον κ. Μητσοτάκη ήταν εξευτελιστική, σε σχέση με την πολιτική μου κριτική, γιατί υπονοούσε τη συνεργασία του βουλευτή με μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα εναντίον τρίτου.

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο, ο κ. Ζαγοράκης έγινε δεκτός ξανά στην ομάδα των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας χωρίς να ανακαλέσει τις κατηγορίες του κατά του κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός ήταν τόσο ευχαριστημένος με τον ευρωβουλευτή που έδιωξε από το κόμμα που προώθησε ακόμη και τον διορισμό του ως προέδρου της ΕΠΟ!

Η περίπτωση του ευρωβουλευτή Ζαγοράκη αποδεικνύει ότι η Ομάδα του ΕΛΚ συνυπάρχει με τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εκδιώχθηκαν από τον κ. Μητσοτάκη. Αυτό πρέπει να γίνει και στη δική μου περίπτωση. Η παρουσία μου στο ΕΛΚ θα πρέπει να κριθεί με βάση το πεντακάθαρο βουλευτικό μου ιστορικό από το 2014. Όχι με βάση την κριτική μου στις πολιτικές και τις πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη» τονίζει ο Γιώργος Κύρτσος και προσθέτει:

«Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που ακολουθεί ανελεύθερες πρακτικές και εγώ είμαι ο ευρωβουλευτής που τους αντιλέγω ανοιχτά, ακολουθώντας τη φιλελεύθερη γραμμή που οδήγησε στη διαγραφή του Όρμπαν και της Φιντές από το ΕΛΚ. Όπως σημείωσε ο ευρωβουλευτής Κόκκαλης (ΣΥΡΙΖΑ-The Left), ο κ. Μητσοτάκης αντί να λάβει υπόψη του την κριτική και να διορθώσει τις πολιτικές του με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αποφάσισε να απαλλαγεί από τον αγγελιοφόρο…».