Τhe Silver Belt: Το παιδικό βιβλίο της Χάρις Μέγα

Το παραμύθι των Εκδόσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), Η ασημένια ζώνη, κυκλοφορεί πλέον και στα αγγλικά με τον τίτλο ‘The Silver Belt’. Το βιβλίο της Χάρις Μέγα, σε εικονογράφηση της Μάριας Μπαχά, που συνδέεται με την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας και το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Ιδρύματος στα Ιωάννινα, κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2019.

Η συγγραφέας, μουσική παιδαγωγός και εθνομουσικολόγος, ταξιδεύει τους αναγνώστες σε έναν κόσμο παραμυθένιο, με μοτίβα και στοιχεία της οικείας λαϊκής μυθοπλασίας. Ξετυλίγεται η ιστορία του μοναδικού ασημουργού στην τειχισμένη πόλη της αρχαίας Ελλοπίας, δηλαδή της περιοχής των Ιωαννίνων· του πλούσιου ξένου από τον Βορρά που καταφθάνει στην πόλη για να παραγγείλει ασημικά στον φημισμένο αργυροτεχνίτη· των φτωχών κατοίκων που διαβιούν γύρω από τη λίμνη και οι οποίοι, ως αντάλλαγμα για τη βοήθειά τους στον αργυροτεχνίτη, του ζητούν να μοιραστεί μαζί τους την τέχνη της ασημουργίας· του γέροντα σοφού που ζει στο νησάκι της λίμνης και ο οποίος καταφέρνει, ανατρέχοντας στα βιβλία του, να «θεραπεύσει» τον αργυροτεχνίτη από την απληστία του.

Η ζωγράφος-εικονογράφος Μάρια Μπαχά αποδίδει την ιστορία με ακουαρέλες, επιτυγχάνοντας να δημιουργήσει ένα εικαστικό σύμπαν με στοιχεία παραμυθένια αλλά και αληθοφανή, όπως αυτά του τοπίου ή των ασημένιων τεχνουργημάτων, συνδέοντας έτσι το οπτικό ζωγραφικό υλικό με εκθέματα του Μουσείου Αργυροτεχνίας.

Η ελληνική έκδοση του βιβλίου εντάχθηκε στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου 2020 στην Κατηγορία «Βιβλίο Γνώσεων για Παιδιά». Επίσης, η εικονογράφηση περιλήφθηκε στη βραχεία λίστα για την Έκθεση Εικονογράφων της 55ης Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, το 2021.