Υπάρχουν ψηφοφόροι εις τας Αθήνας και αλλού!

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Ηττημένος ο αλαζονικός Μητσοτάκης, χαρμολύπη για τον Ανδρουλάκη, εκτός τόπου και χρόνου ο Κασσελάκης.

Οι επαναληπτικές εκλογές στους ΟΤΑ, απέληξαν σε «Κυριακή της απογοήτευσης» σε ότι αφορά στην συμμετοχή στην κρισιμότερη δημοκρατική διαδικασία, μετά τις εθνικές εκλογές. Αλλά έστειλαν και μηνύματα: οι πολίτες γύρισαν την πλάτη και στην Αυτοδιοίκηση, αλλά οι ψηφοφόροι που πήγαν στην κάλπη «μίλησαν» καθαρά για τους επικεφαλής των τριών πρώτων κομμάτων.

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατατροπώθηκε από τον ίδιο τον εαυτό του, πρωτίστως. Πήρε προσωπικά μέρος στο δεύτερο γύρο των εκλογών, στρατολογώντας την κυβέρνηση και το κράτος – αλλά και τα φιλικά του ΜΜΕ – υπέρ των εκλεκτών του και ηττήθηκε διπλά: και από τους «αντάρτες» του κόμματός του και από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στεφ. Κασσελάκη επιβεβαιώθηκε ότι η εκλογή του δεν έδωσε ώθηση στο κόμμα του, τουλάχιστον σ’ αυτό το επίπεδο. Η αυτοδιοικητική παρουσία του θα παραμείνει ισχνή – και αυτό δεν κρύβεται από την στήριξη στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, που επικράτησαν.

Η ανάρτησή του για «τον προοδευτικό κόσμο που ενώνεται» και τα καταφέρνει, είναι μάλλον έξω από τα πράγματα – ιδίως αν το υπονοούμενο είναι η δική του εμφάνισή του στην πολιτική σκηνή. Το κόμμα του είναι εξ ορισμού ο μεγάλος χαμένος των αυτοδιοικητικών εκλογών και η απόπειρα «θριαμβολογίας» του, πλησιάζει την καπηλεία των αποτελεσμάτων.

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη τα αποτελέσματα είναι «Πύρρεια». Όσο και αν δείξει ευτυχής, δεν μπορεί να είναι. Στην Αθήνα εξελέγη ο υποψήφιος που είχε προτείνει το κόμμα του, αλλά μ΄ αυτό το αποτέλεσμα αναδεικνύεται αυτομάτως ο – ζητούμενος ως τώρα – εσωκομματικός ανταγωνιστής του.

Πολύ περισσότερο αν ληφθεί υπόψη ότι ο νέος δήμαρχος Αθηναίων προέκυψε με τη προσωπική επιρροή του και όχι με τις κομματικές δυνάμεις, που καταμετρήθηκαν χαμηλά την περασμένη Κυριακή.

Η χαρμολύπη του ολοκληρώνεται αν ληφθεί υπόψη η σχετικά ικανοποιητική παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην Αυτοδιοίκηση: το κόμμα πάει στην κοινωνική βάση πολύ καλύτερα από τον ίδιο στο κεντρικό πολιτικό πεδίο.

Στοιχεία χαρμολύπης υπάρχουν και στο Μέγαρο Μαξίμου, με άλλον τρόπο. Η δεύτερη Κυριακή έδειξε ότι η προσωπική επιρροή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην παράταξη -κρινόμενη στις περιοχές που αναμετρήθηκαν γαλάζιοι υποψήφιοι – μειώθηκε, αλλά το αποτέλεσμα στον δήμο Αθηνών, ήταν μάλλον ανακουφιστικό με ενδοοικογενειακούς όρους:

Απαλλάχθηκε από έναν ενοχλητικό συγγενή, με φιλοδοξίες να διαδεχθεί τον ίδιο και μελλοντικά να αναμετρηθεί με μέλη της στενής οικογένειάς του που θα μπουν στην πολιτική, κατά τις υπάρχουσες ενδείξεις. Από αυτή την άποψη, ήταν και το τελικό χτύπημα κατά τη Ντόρας Μπακογιάννη.

Για τον Πρωθυπουργό το βαρόμετρο της βραδιάς ήταν από νωρίς το περίλυπο ύφος του Άδωνη Γεωργιάδη, που βγήκε στο «OPEN», απέναντι την Έλλη Στάη, σαν μεγάλη Παρασκευή – παρά την αρχική προσπάθεια να δώσει ελπίδες στον εαυτό του, για ανατροπή των αρχικών ενδείξεων.

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη περισσότερο και από την εσωκομματική αποδοκιμασία κοστίζει πολιτικά ότι στις περιπτώσεις της Θεσσαλίας και του Χαλανδρίου είχε ο ίδιος και η κυβέρνησή του αποκρουστικές συμπεριφορές, αφού έφτασαν στο σημείο να εκβιάζουν του πολίτες με τα κοινοτικά κονδύλια.

Τα αποτελέσματα ήταν και απάντηση στην αλαζονική συμπεριφορά του, με τα στοιχήματα για «13 στα 13». Η αντίδραση του εκλογικού σώματος, παρά το χαμηλό ενδιαφέρον για την αυτοδιοίκηση, ήταν προειδοποίηση για τη μελλοντική αποδοκιμασία του.

Οι απερχόμενοι δήμαρχοι Κώστας Μπακογιάννης και Κωνσταντίνος Ζέρβας εκτός από την ατυχή θητεία τους πλήρωσαν και τον εναγκαλισμό τους με την κεντρική εξουσία και τη Δεξιά. Οι πακτωλοί που υποσχέθηκε η κυβέρνηση αν επανεκλεγούν αποδείχθηκαν καταστροφικοί.

Αντίθετα ο αποκλεισμός που απείλησε για το Χαλάνδρι ο κυβερνητικός μηχανισμός με επικεφαλής τους Γεωργιάδη- Χαρδαλιά- Χατζηγάκη, έδωσε φτερά στον Σίμο Ρούσσο και εξασφάλισε την τρίτη θητεία του ευκολότερα απ’ όσο περίμενε.

Στο πολιτικό πεδίο αν η επανεμφάνιση Σαμαρά που ανέδειξε τον «άνθρωπό του» στην Πελοπόννησο, ήταν ένα ακόμη «καρφί» για τον Πρωθυπουργό και αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να καρπωθεί μέρος του ενθουσιασμού της βραδιάς για νίκες στις οποίες στο κόμμα του μάλλον περιορισμένη συμμετοχή είχε, το ΠΑΣΟΚ σήκωσε τη σημαία περισσότερο από ότι του αναλογεί – τουλάχιστον κατά τις πρώτες τοποθετήσεις των εκπροσώπων του στα κανάλια.

Μετά το αποτέλεσμα ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να περιορίσει το κόστος στο γόητρο του, και ο Στ. Κασσελάκης να πάρει λίγη από τη δόξα του δεν του ανήκει.

Ανάμεσά του ο Νίκος Ανδρουλάκης οικειοποιούμενος την έκπληξη των εκπλήξεων του Χάρη Δούκα – που προήλθε περισσότερο από τον προσωπικό τρόπο διεκδίκηση του δήμου Αθηναίων – και του Στ. Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη – που δεν έχει στενούς δεσμούς με το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ – δείχνει αποφασισμένος να κινηθεί στη γραμμή «είμαστε το δεύτερο κόμμα» – σαν να έχει ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σ’ αυτό το σκηνικό η ΝΔ έπεσε στην παγίδα που της έστησε ο… αρχηγός της. Αλλά από τους «πανηγυρισμούς» του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ – που προσπαθεί να μπει, σχεδόν λαθραία, στο κάδρο – διαφεύγουν τα ουσιαστικά στοιχεία των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023.

– Το πρώτο είναι ότι η χαμηλή συμμετοχή σχεδόν ακύρωσε την αυτοδιοικητική δυναμική – καθώς το πραγματικό ποσοστό των εκλεγμένων στο σύνολο του πληθυσμού είναι απογοητευτικό – και στους δυο γύρους. Στον δεύτερο αποδείχθηκε ότι υπάρχουνε ζωντανές δυνάμεις, αλλά η εικόνα στην επικράτεια δεν φέρνει ενθουσιασμό.

-Το δεύτερο είναι ότι ο αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας παραμένει γαλάζιος, – παρά τους δημοκρατικούς θριάμβους στην Αθήνα και τη Θεσσαλία – στο μεγαλύτερο τμήμα του και οι νησίδες αναλαμπής που δημιούργησε ο δεύτερο γύρος ,δεν αλλάζουν το γενικό πολιτικό σκηνικό στη χώρα.

Το τρίτο αφορά στη δημοκρατική συνεργασία κυρίως σε ό,τι αφορά στην προοπτική της σύγκλισης του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των ευρωεκλογών – που δεν πρόκειται να υπάρξει – και των επόμενων βουλευτικών εκλογών, που θα είναι αναγκαία.

Πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση για να την περιφέρουν στα κανάλια ο Σκουρλέτης και ο Παππάς από τη μια πλευρά ή ο Γερουλάνος και ο Δουδωνής από την άλλη.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR