ΥΠΝΟΣ (αφιέρωμα στον Λουκά Σαμαρά)

Του Μάνου Στεφανίδη

ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΜΑΝΟΣblogger-image-1017204583Μισοΰπνι… Απόγευμα Ιουνίου. Βρισκόμουν σε εκείνη την κατάσταση όπου κοιμάσαι, έχοντας όμως συνείδηση, σαν να παρατηρείς τον εαυτό σου ενώ έχει βυθιστεί στις στοές του υποσυνειδήτου. Σαν να ονειρεύεσαι κατά κάποιο τρόπο τον ύπνο σου τον ίδιο. Να ονειρεύεσαι δηλαδή τα όνειρά σου. Να τα πλάθεις με τις εικόνες που ψάρεψες άφθονες από εκεί κάτω. Σχοινί του ακροβάτη το να είσαι και το να μην είσαι, ύπαρξη και μη ύπαρξη. Εσύ ή ο άλλος. Όλα στο δίχτυ του ψαρά. Η αγάπη που σε κάνει να συνειδητοποιείς τον εαυτό σου τη στιγμή αυτή που αυτός βυθίζεται σε μια γλυκιά εγκατάλειψη. Κανένα πένθος, καμιά οδύνη, μόνο βυθός! Πρόκειται για εκείνο τον ύπνο που σε κάνει Άγγελο. Πετάς, βουλιάζεις, πλέεις, αναπνέεις στο ρυθμό του σύμπαντος. Βλέπεις ολοκάθαρο το παρελθόν, περνάς τη μικρή ρωγμή του παρόντος και να, βρέθηκες ήδη στο μέλλον σου!

blogger-image-206187487Στο κάτω κάτω τι είναι το παρόν παρά  μια ρυτίδα ανάμεσα στο πριν και το μετά! Παρά μια αυλακιά στο μέτωπο του χρόνου…

Υ.Γ.: Συνταρακτικές οι τελευταίες φωτογραφίες με τις οποίες ο Lukas Samaras καταγράφει τον εαυτό του τη στιγμή ακριβώς που ο εαυτός του προετοιμάζεται για το τέλος. Το ηρωικό τέλος του Νάρκισσου! Ο Απεκδυόμενος τη ζωή του με την απάθεια στωικού φιλοσόφου. Ο δικός μας Σαμαράς (ευχαριστώ τον Arne Glienser) που μου έστειλε το άλμπουμ του- Now and then.

Μ.Σ.

2/6/2015