Υπόγειες διαδρομές στην κυβέρνηση και τα κόμματα: Ο Μητσοτάκης μπροστά σε εσωτερική έκρηξη, το Κινάλ διαλύεται και ο Τσίπρας παραμερίζει τα «βαρίδια» και προχωράει σε επανίδρυση

Του Γ. Λακόπουλου

Παρότι η προκατασκευασμένη ειδησεογραφία της μεγαλύτερης μερίδας των ΜΜΕ αλλοιώνει την επικαιρότητα οι προσεκτικοί πολιτικοί παρατηρητές διακρίνουν την κινητικότητα στο εσωτερικο των κομμάτων και προετοιμάζονται για εξελίξεις που σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι δραματικές. 

Τόσο τον κυβερνητικό χώρο, όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινάλ οι διεργασίες επιταχύνονται καθώς είναι φανερό ότι το 2020 θα είναι εκλογικό έτος.

Ορισμένοι μάλιστα δεν διστάζουν να προβλέψουν ότι τα επόμενα Χριστούγεννα είναι τα τελευταία που θα γιορτάσει το πολιτικό σύστημα με τη σημερινή μορφή του.

 Στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι ζυμώσεις πλησιάζουν στο σημείο βρασμού, καθώς το πάρτι που έστησε η κυβέρνηση εκτελώντας τον προϋπολογισμό των προκατόχων της τελειώνει. 

Η συντεταγμένη επιχείρηση του μιντιακού μπλοκ που στηρίζει την κυβέρνηση- με ανταλλάγματα που ήδη απολαμβάνουν οι ιδιοκτήτες του-δεν μπορεί να κρύβει το καζάνι που βράζει σε συγκεκριμένα μέτωπα.

-Οι υποσχέσεις που είχε δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάλλονται, μετατίθεται στο μέλλον και σε κάποιες περιπτώσεις – όπως στους αγρότες- αναστρέφονται.

 -Η κωλοτούμπα στο Μακεδονικό και η απόλυτη αποκάλυψη της παραπλάνησης στο Μεταναστευτικό δημιουργούν ακραίες εσωκομματικές συσπειρώσεις που βρίσκονται σε αμφίδρομη σχέση με αντίστοιχες κοινωνικές ομάδες κατά περιοχή και ετοιμάζουν «επίθεση». 

-Το «επιτελικό κράτος» ναυάγησε πριν καν υπάρξει, αφού εξαντλήθηκε στον  υδροκεφαλισμό του Μεγάρου Μαξίμου, για  χειραγώγηση των υπουργών- και  την πρόσληψη ημέτερων. 

-Το κυβερνητικό σχήμα θεωρείται αποτυχημένο στους περισσότερους τομείς -παρότι προβάλλεται ως… επιτυχημένο στο σύνολο του! Οι τριβές μεταξύ υπουργών, αλλά και μέσα στα υπουργεία είναι πλέον χωρίς έλεγχο και πολλοί υπουργοί θεωρούνται ήδη υπ’ ατμόν. 

-Τέλος ο ίδιος ο Πρωθυπουργός συνεχίζει μεν τις σκηνοθετημένες εμφανίσεις του,  αλλά μέχρι στιγμής δεν κατάφερε να αναλάβει μια σοβαρή πρωτοβουλία και η παρουσία του στη διεθνή σκηνή δεν υπολογίζεται από κανέναν.

Η αποσύνθεση του Κινάλ

Αυτά ενισχύουν περισσότερο την επιλογή των πρόωρων εκλογών για να «καεί» η απλή αναλογική και αυτό με τη σειρά του ανακυκλώνει τα προβλήματα και επιδεινώνει την κατάσταση.

Στο χώρο του Κινάλ τα πράγματα  εξελίσσονται ταχύτατα προς την αποσύνθεση, ακόμη και αν όπως φημολογείται η Φώφη Γεννηματά επιλέξει την αποχώρηση.

Στους φιλόδοξους ομαδάρχες, που προσπαθούν να αναδειχθούν αυτή τη περίοδο, προστίθενται και νέες «φράξιες» που πολυτεμαχίζουν το χώρο. Από την πλευρά τους βουλευτές  πυκνώνουν τις επαφές τους με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζοντας την προσχώρησή τους.

 Η διάλυση είναι θέμα μηνών, αν δεν επέλθει νωρίτερα  με «προνουτσιαμέντο» κατά της Γεννηματά, πιθανόν από τον Γ. Παπανδρέου, αν δεν τον προλάβει άλλος επίδοξος να ηγηθεί του χώρου.

Απέναντι σ’ αυτό το σκηνικό -στο οποίο από τη μια πληθύνονται και από την άλλη συγκαλύπτονται τα προβλήματα των δυο «αδελφών» κομμάτων-, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει πάρει τις αποφάσεις του: το επόμενο  Πάσχα θα τσουγκρίσει κόκκινα αυγά – και ίσως το  χρώμα τους  να γίνει θέμα σε ορισμένα ΜΜΕ, όπως η συμμετοχή του στην πορεία του Πολυτεχνείου-ως επικεφαλής  του νέου ΣΥΡΙΖΑ.

Η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο αρχηγός τη αξιωματικής αντιπολίτευσης  -έχοντας και προσωπική εικόνα για την κατάσταση στην περιφέρεια με τις περιοδείες του- θα προκηρύξει συνέδριο επανίδρυσης του κόμματος. 

Αυτό σημαίνει ότι όλα στον ΣΥΡΙΖΑ θα εξετασθούν από την αρχή στο συνέδριο: η ιδεολογία, η πολιτική, τα όργανα, το όνομα και τα σύμβολα,  οι κοινωνικές αναφορές και οι πολιτικοί στόχοι -ενδεχομένως και το σύστημα ανάδειξης επικεφαλής.

Η επιδίωξή του είναι να προκύψει ένα νέο και ανανεωμένο ριζοσπαστικό κόμμα με ευρεία πολιτική βάση που θα συνδέει την Αριστερά με την Κεντροαριστερά και τα Πράσινα Κινήματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με ενεργές οργανώσεις βάσεις και εσωκομματικές λειτουργίες.

 Αυτό το κόμμα θα εκπονήσει νέο κυβερνητικό πρόγραμμα και θα κάνει σκληρή  και αποτελεσματική αντιπολίτευση με βάση τη νέα φυσιογνωμία του με στόχο να πείσει ότι  είναι η εναλλακτική λύση στις επόμενες εκλογές.

 Ο χρόνος πιέζει καθώς όλα πρέπει να είναι έτοιμα για εκλογές το φθινόπωρο του 2020 που είναι ο πιθανότερος χρόνος των πρόωρων  εκλογών.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θα εγκαταλείψει τις επιμέρους δραστηριότητες και με την ανανέωση της ισχύος του από το συνέδριο θα βάλει ψηλά τον πήχη για τον Πρωθυπουργό εστιάζοντας  σε βασικά προβλήματα της χώρας.

Έχοντας διακριτούς στόχους και σαφείς επιδιώξει από τη πλευρά του θα σύρει σε κάθε ευκαιρία τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, ενώ θα μετάσχει και σε πρωτοβουλίες που ετοιμάζουν οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη.

Με αυτό τον τρόπο υπολογίζει ότι θα αντισταθμίσει το μειονέκτημα που έχει στα ΜΜΕ, καθώς η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προσφέρει εξυπηρετήσεις στους ιδιοκτήτες τους και την «κάστα» που τους περιβάλλει.

Η νέα φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ

Στο εσωκομματικό μέτωπο ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να δώσει τέλος στις ατέρμονες και παρελκυστικές συζητήσεις για τη διατήρηση της «αριστερής φυσιογνωμίας» του κόμματος και θα παραπέμψει τις αποφάσεις στο συνέδριο -για το οποίο θα φροντίσει να είναι αντιπροσωπευτικό με συμμετοχή της κοινωνίας στη διαμόρφωση της σύνθεσής του, ώστε να έχει βάση και η έννοια της επανίδρυσης.

Παράγοντες που γνωρίζουν την κατάσταση εντός του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι οι ομαδοποιήσεις και οι μηχανισμοί θα εξουδετερωθούν από τη βάση, οι υπεύθυνοι για τις αποτυχίες στις τελευταίες εκλογές θα απομονωθούν, κάποια πρόσωπα θα βγουν από το κάδρο και θα αναδειχθούν νέα στελέχη.   

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι μόνο η εσωκομματική τάση που εκπροσωπεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος – που δεν θεωρείται βαρίδι- θα επιβιώσει ως εσωκομματική αντιπολίτευση -με συμπληρωματικό ρόλο. Για την υπαρξή της δεν έχει αντίρρηση ο Αλέξης Τσίπρας καθώς είναι τρόπος λειτουργίας των μεγάλων κομμάτων.

Από αυτή την άποψη το κείμενο των 53, παρά τις γωνίες του και τις αποκλίσεις απο τον κεντρικό σχεδιασμό, για την ηγεσία είναι στοιχείο του προσυνεδριακού διαλόγου. Εκτός αν κάποιοι επιλέξουν διαφορετικά.