Μάκης Βορίδης: Εκπροσωπήσεις

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Τι είδους πολιτικές αρχές όμως έχει κάποιος που εμφανίζεται ως φιλελεύθερος, εκσυγχρονιστής και Ευρωπαίος, όταν εκπροσωπείται στη Βουλή από τον Βορίδη;

Απόντος του Πρωθυπουργού από τη Βουλή, τα δικαιώματά του ασκεί ο Κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος. Το ίδιο και για τους αρχηγούς των κομμάτων.

Η περίπτωση του Μάκη Βορίδη είναι κάτι διαφορετικό και σε ανώτερο επίπεδο: εκπροσωπεί τον Πρωθυπουργό με υπουργική ιδιότητα.

Ένα ακόμη παράδοξο της Νεομητσοτακικής αντίληψης του κοινοβουλευτισμού: συστάθηκε ειδικό χαρτοφυλάκιο – ενώ υπάρχει ο Κανονισμός της Βουλής.

Ως εδώ καταπίνεται. Αλλά το είδος της εκπροσώπησης εν προκειμένω, περιέχει μια ανορθόδοξη αντινομία: το παρελθόν τους.

Ο Μητσοτάκης κάνει ακόμη και ιστορικούς ακροβατισμούς για να συνδέσει την πολιτική του υπόσταση με τον… Ελευθέριο Βενιζέλο.

Ταρζανιά: ο αρχηγός του πολιτικού φορέα της Δεξιάς δεν μπορεί να σχετίζεται με τον θεμελιωτή της – αντίπαλης – Δημοκρατικής παράταξης.

Ιδρυτής της μεταπολιτευτικής Δεξιάς με τη ΝΔ, είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που πρόσθετε και μια προσωπική αντιπαλότητα με τον Βενιζέλο: «αυτός δίχασε, εγώ ένωσα».

Σε κάθε περίπτωση τίποτε από αυτά δεν κουμπώνουν με την εκπροσώπηση του «Βενιζελικού», που ηγείται του «Καραμανλικού» πυλώνα, στο πολιτικό σύστημα που διαμόρφωσε η Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία.

Από την πλευρά του, ο Βορίδης εισήλθε στο δημόσιο βίο ως πολέμιος αυτής της Δημοκρατίας. Εκπροσωπώντας τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, εκπροσωπούσε την κατάλυσή της.

Κράτησε χρόνια αυτή η κολόνια. Ο ίδιος έδρασε ως υβριδική ακροδεξιά της εποχής, διαγκωνιζόμενος με τον Μιχαλολιάκο και άλλα άνθη του κακού.

Ανέπτυξε σχέσεις με μορφώματα του νεοφασισμού στην Ευρώπη και προσπάθησε να μεταγγίσει τον Λεπενισμό στην Ελλάδα – αφού έκανε και κουμπαριά με τους Λεπέν

Κατέληξε «σολίστας» του Γ. Καρατζαφέρη, στο «κοτέτσι» του ΛΑΟΣ, όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος το – ακροδεξιό – κόμμα του.

Λεπτομέρεια: ως αποδοτικός «κόκορας» της πολιτικής έβγαλε επίσης τον Άδωνι, τον Πλεύρη και τον Βελόπουλο – καλύτερό τους, αφού είναι αρχηγός κόμματος.

Μας χωρίζουν μόλις 13 χρόνια από τότε που ο Σαμαράς μεταφύτευσε στη ΝΔ τον Βορίδη. Με το παρελθόν του, αφού κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει απ’ αυτό.

Ο Κυριάκος τον κληρονόμησε και τον φορτώνει έκτοτε με παράσημα: κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, υπουργός και τώρα… Πρωθυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, στη Βουλή.

Ο Βορίδης ωστόσο παραμένει αυτό που λέμε: «ο λύκος κι αν εγέρασε…». Κυκλοφορεί ντυμένος ΝΔ, αλλά από μέσα φοράει τα παλιά ρούχα του ΛΑΟΣ.

Στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο αφού εξέπεμψε διάφορα κατά του Τσίπρα, ανέδειξε την πολιτική καταγωγή του, διαφοροποιούμενος από το ενδεχόμενο που καλλιεργεί ο Μητσοτάκης, για νομιμοποίηση του γάμου προσώπων του ιδίου φύλλου.

Προφανώς όταν βλέπει τον Πατέλη, αλλάζει δρόμο.

Ουδείς ψόγος: αυτός ήταν, αυτός παραμένει και τα σκυλιά δεμένα.

Τι είδους πολιτικές αρχές όμως έχει κάποιος που εμφανίζεται ως φιλελεύθερος, εκσυγχρονιστής και Ευρωπαίος, όταν εκπροσωπείται στη Βουλή από τον Βορίδη;

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR