Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το δείπνο Ερντογάν – Μητσοτάκη: το μυστήριο μιας συνάντησης μεταξύ “γειτόνων” και “εταίρων”

Του Νίκου Λακόπουλου

Με ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμβιβασμούς όσον αφορά την Κριμαία και το Ντονμπάς που άφησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο ABC ο πόλεμος μπορεί να πάρει άλλη μορφή και να εξελιχθεί σε άλλα επίπεδα.

«Μπορούμε να συμβιβαστούμε για το πώς θα συνεχίσει η ζωή στις περιοχές της Κριμαίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» είπε ο Ζελένσκι, αλλά “το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο από ό,τι απλά μια αναγνώριση».

Ο Ουκρανός πρόεδρος ήταν πιο σαφής λέγοντας πως δεν ενδιαφέρεται πλέον για συμμετοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τη συμμαχία “που δεν είναι έτοιμη να αντιπαρατεθεί με τη Ρωσία».

Προφανώς η συνάντηση των δύο υπουργών στην Ατάλεια Εξωτερικών θα δείξει περισσότερα πράγματα για τις προθέσεις του Πούτιν καθώς η θηριώδης φάλαγγα των τεθωρακισμένων του πλησιάζει το Κίεβο και διαμηνύεται προς τις ΗΠΑ πως ¨”η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επιστρέψουν στην αρχή της «ειρηνικής συνύπαρξης».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ δείχνει ανοιχτό “σε ειλικρινή διάλογο με τις ΗΠΑ, που να βασίζεται όμως στον αμοιβαίο σεβασμό για μια ειρηνευτική διευθέτηση” την ΄ίδια ώρα που η Ουάσιγκτον προσεγγίζει τον …Μαδούρο -που δήλωσε διατεθειμένος να αυξήσει τη δική του παραγωγή πετρελαίου εάν αποκλειστούν οι ροές από τη Ρωσία.

Με την ρώσικη οικονομία να φαίνεται πως χρεοκοπεί τον Απρίλιο ο Ερντογάν φέρεται να έχει προτείνει τρόπo παράκαμψης των κυρώσεων SWIFT: Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν πως «η Τουρκία, η Ρωσία και η Κίνα θα μπορούσαν να κάνουν τις εμπορικές συναλλαγές τους είτε με τα εθνικά τους νομίσματα, όπως το ρούβλι, τη λίρα και το γουάν, είτε έχοντας ως μέσο συναλλαγών τον χρυσό».

Καθώς ο Μαδούρο απελευθερώνει δύο αμερικάνους ως ένδειξη καλής θέλησης και ετοιμάζεται να πάει στον Λευκό Οίκο αναδρομικά δικαιώνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε ταχθεί στην πλευρά του Γκαϊδό όταν είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Το ραντεβού Ερντογάν – Μητσοτάκη

¨Ήταν η πρώτη φορά που είχε ταχθεί με την σωστή πλευρά της Ιστορίας. Η δεύτερη ήταν έστειλε κάτι κατασχεμένα kalashnikov στην Ουκρανία και απέδειξε πόσο διορατικός είναι: Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον …Ερντογάν.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ερντογάν για να δειπνήσουν και να συζητήσουν “διεθνή θέματα” κατά την ελληνικ΄ή κυβέρνηση -“για όλα” κατά την τουρκικ΄ή πλευρά.

Η συνάντηση αυτή γίνεται με πολλά ερωτηματικά. Ο Μητσοτάκης θα βρισκόταν εκεί για να συναντήσει τον Πατριάρχη, αλλά δέχτηκε λέει πρόσκληση σε δείπνο απ΄ό τον Τούρκο Πρόεδρο, ενώ η τούρκικη πλευρά υποστηρίζει πως εκείνος πρότεινε τη συνάντηση.

Οι δύο ηγέτες θα γευματίσουν συνοδευόμενοι από τους διπλωματικούς συμβούλους τους -πολλοί επισημαίνουν την απουσία του Νίκου Δένδια από το δείπνο- και θα συζητήσουν -σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” “χωρίς εξάρσεις ρητορικής στο φόντο  των γεωπολιτικών αναταράξεων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διαμηνύοντας ουσιαστικά ότι προκλητικές αιτιάσεις δεν χωρούν σε καμία ατζέντα  ούτε μπορεί να αποτελούν  βάση συζήτησης“.

“Το βάρος πέφτει  στις “κοινές προκλήσεις” από την εξελισσόμενη κρίση στην Ουκρανία για δύο χώρες-μέλη  του ΝΑΤΟ.  Η περιφερειακή σταθερότητα, η  ανάγκη για ήπιους τόνους, ζητήματα γεωπολιτικά, κρίσιμα  ενεργειακά θέματα αλλά και “χαμηλότερης πολιτικής ” κεφάλαια στο πλαίσιο  και μιας θετικής ατζέντας  που απασχολούν άμεσα και τις  πλευρές, είναι τα ζητούμενα της Αθήνας’.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία Ομέρ Τσελίκ ωστόσο δήλωσε ότι στη συνάντηση της Κυριακής ο Ερντογάν θα θέσει στον κ. Μητσοτάκη τις τουρκικές αξιώσεις για τη “γαλάζια πατρίδα”, την υφαλοκρηπίδα και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ενώ έκανε λόγο για ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο.

Η αυτοπεποίθηση του Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός πάει με “αυτοπεποίθηση”, αλλά χαμηλές προσδοκίες για να συζητήσει -λένε ορισμένες πληροφορίες- περιφερειακά θέματα, όπως η αύξηση της μεταφοράς αζέρικου προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας (αγωγός TANAP) και Ελλάδας (αγωγός TAP).

Το μυστήριο αυξάνεται από την δήλωση του Πρωθυπουργού “να κρατήσουμε, δηλαδή, την περιοχή μας μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση και φυσικά να συνταχθούμε με το συμμαχικό πνεύμα το οποίο καταδικάζει τον ιστορικό αναθεωρητισμό και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των συνόρων».

«Ως γείτονες στον χάρτη, ως εταίροι στο ΝΑΤΟ, καλούμαστε να δοκιμαστούμε και στο πεδίο που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία» είπε. Προφανώς ο Μητσοτάκης ως νέος Βενιζέλος και κάτι παραπάνω ως ένας από τους ηγέτες της Ευρώπης -όπως αισθάνεται- έχει κάτι να πει στον Ερντογάν και βρίσκεται μπροστά σε μια νέα “εθνική επιτυχία”.

Ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης πάντως- όπως και πολλοί άλλοι- διαφωνεί με αυτή τη συνάντηση: “Δεν είναι δυνατόν να σε καλούν για να σου πουν τι θέλουν από το σπίτι σου κι εσύ να πηγαίνεις για να συζητήσεις!”.

Προφανώς ο καθηγητής δεν έχει τόση αυτοπεποίθηση, όση έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.