Στο «πειθαρχικό» του ΕΛΚ ο Κύρτσος

Το σκάνδαλο Novartis θα βρεθεί στο επίκεντρο σήμερα στο Στρασβούργο. Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για την αναστολή των δικαιωμάτων του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, που διαγράφηκε από τη ΝΔ για «δυσφήμηση της χώρας» για τις αναρτήσεις του για το σκάνδαλο, ενώ την ίδια ώρα η Ελένη Τουλουπάκη, η δικαστικός που το ερεύνησε και διώκεται τώρα, θα ενημερώσει την Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV Ελλάδος.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ και προσωπικός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μάνφρεντ Βέμπερ έχει προτείνει αναστολή ενός έτους των δικαιωμάτων του Έλληνα ευρωβουλευτή ως μέλους της ομάδας. 

Για να περάσει η πρόταση Βέμπερ, θα πρέπει να παρευρεθούν στην ψηφοφορία τα δύο τρίτα των ευρωβουλευτών της ομάδας. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της EURACTIV, δεν είναι όλοι οι κεντροδεξιοί ευρωβουλευτές στην γραμμή Βέμπερ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΕΛΚ είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει «αβάσιμες κατηγορίες κατά της ελληνικής κυβέρνησης» τις παρεμβάσεις του Γιώργου Κύρτσου, όταν προανήγγειλε πειθαρχικό έλεγχο εναντίον του. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις αβάσιμες κατηγορίες κατά της ελληνικής κυβέρνησης από τον Γιώργο Κύρτσο. Τις θεωρούμε απαράδεκτες. Μετά από αυτά τα γεγονότα θα κινηθεί εσωτερική διαδικασία κατά του ευρωβουλευτή Κύρτσου» ανέφερε συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Σε επιστολή του προς τους συναδέλφους του στην ομάδα πριν την ψηφοφορία, ο Γιώργος Κύρτσο ανέφερε ότι η Novartis κατέληξε σε συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να πληρώσει 345 εκατομμύρια δολάρια στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές. Πρόσθεσε ότι η ελβετική πολυεθνική έχει παραδεχτεί και στο Δικαστήριο των ΗΠΑ τις αθέμιτες και παράνομες πρακτικές που εφάρμοσε στην Ελλάδα.

«Όμως παρά την άμεση δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει αποζημίωση από τη Novartis για αποκαλύψεις δωροδοκίας, δεν έχει κληθεί στη δικαιοσύνη εδώ και 20 μήνες και η Novartis εξακολουθεί να απολαμβάνει πλήρη ασυλία από διώξεις και πιθανή αποζημίωση στην Ελλάδα», έγραψε ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην επιστολή του.

«Με άλλα λόγια, η Novartis πληρώνει τα πρόστιμα στις ΗΠΑ για τη βρώμικη δουλειά που έκαναν στην Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα νομικό μέτρο!» πρόσθεσε.

Στην επιστολή του, ο Γιώργος Κύρτσος χαρακτήρισε ως «μη φιλελεύθερες» πρακτικές την άσκηση δίωξης κατά των δύο δημοσιογράφων Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννας Παπαδάκου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που αποκάλυψαν το σκάνδαλο.

«Είμαι επίσης κατά της δίωξης ενός ανώτατου δικαστή γιατί στέλνει λάθος μήνυμα σχετικά με τη σχέση μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και του δικαστικού συστήματος. Γι’ αυτό, έχω διαγραφεί από το Κόμμα μου και τώρα αντιμετωπίζω αναστολή από την ενεργό συμμετοχή στο ΕΛΚ», κατέληξε ο Κύρτσος, καλώντας τους συναδέλφους του να απορρίψουν την πρόταση Βέμπερ.

ΑΠΟ ΤΗΝ AYΓΗ