Φώφη Γεννηματά: Θλίψη

Toυ Γ. Λακόπουλου

Απλές ερωτήσεις και απαντήσεις: Μπορεί το Κινάλ να αναδειχθεί ποτέ πρώτο κόμμα και να κυβερνήσει; Όχι. Μπορεί η Φώφη Γεννηματά να γίνει Πρωθυπουργός; Όχι.

 Αυτές οι απλές απαντήσεις σε απλές ερωτήσεις, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το καλύτερο που μπορεί να περιμένει η Φώφη Γεννηματά και το κόμμα της είναι να συμπράξει με κάποιο από τα δυο μεγάλα κόμματα.

 Αν λάβουμε υπόψη την προέλευση του Κινάλ ο φυσικός δυνητικός εταίρος του  είναι ο Τσίπρας. Αν δούμε πώς πολιτεύεται όλα αυτά τα χρόνια η επικεφαλής του, η επιδίωξη της είναι να βρεθεί  δίπλα στον Μητσοτάκη.

Στρέφεται με πάθος κατά του ενός, ψηφίζει τους νόμους που φέρει ο άλλος και ευθυγραμμίζεται με τη Δεξιά σε όλα: από την απλή αναλογική μέχρι τις Πρέσπες.

 Α και στη Νοβάρτις, διατηρώντας ακόμη σε θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κάποιον που έχει στην καμπούρα του παραπομπή για δωροληψία -όπως έκρινε η ελληνική Δικαιοσύνη. Εκτός αν συμφωνεί ότι έπρεπε να είναι στη φυλακή… η εισαγγελέας.

Ούτε ο πιο κακόβουλος δεν περίμενε ότι η Γεννηματά θα ευθυγραμμιζόταν με τον Μητσοτάκη και στην σκοτεινή υπόθεση των ηχογραφήσεων Μιωνή.

Αν μη τι άλλο, υπάρχει ένα παρελθόν όφειλε να θυμάται: το βρόμικο 89. Θα ήταν λογικό και μόνο γι’ αυτό να  καταδικάσει τη ζοφερή ατμόσφαιρα  που προσπαθεί να δημιουργήσει στην πολιτική σκηνή το σύστημα Μητσοτάκη.

Είναι εμφανές ξεπατίκωμα των μεθόδων που χρησιμοποίησε ένας άλλος Μητσοτάκης εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ.

Αλλά φευ. Από τη Φώφη όλα μπορεί να τα δει κανείς- σα να μην έχει πλέον περιθώριο επιλογών. Αντί να καταδικάσει τις ελεεινές πρακτικές του Μητσοτάκη, του ζητάει το λόγο γιατί…δεν δένει χειροπόδαρα τον Τσίπρα.

Ενδεχομένως θεωρεί με τον μικρομεγαλισμό της, ότι ένα τέτοιο χτύπημα στον Τσίπρα είναι κέρδος για το κόμμα της -που καταρρέει. Έτσι νόμιζαν το 1989 και ο Φλωράκης με τον Κύρκο.

Όσα είπε γι’ αυτή την υπόθεση είναι κακόγουστα και θλιβερά για κόμμα που είχε ρίζες στη δημοκρατική παράταξη..

“Γιατί η ΝΔ δείχνει μόνο τον ενδιάμεσο, τον κ. Παππά, και απαλλάσσει πλήρως από τις ευθύνες του τον κ. Τσίπρα, που είναι το “αφεντικό” στο μαγαζί;” σχολίασε .

Μηδέν συναίσθηση για ό,τι συμβαίνει αυτήν την περίοδο στο δημόσιο βίο. Καμιά ενόχληση για την επανάληψη μιας ελεεινής περιόδου της νεότερης πολιτικής ιστορίας.

Κατά την επικεφαλής του κόμματος Κινάλ- στην  επανάληψη του 1989 , το ρόλο του πατέρα Μητσοτάκη δεν έχει ο νεότερος Μητσοτάκης, αλλά ο …Τσίπρας.  Σα να είναι Συριζαίος ο Μιωνής!

Στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει παρακράτος- στην ίδια γραμμή με τη ΝΔ. Στον Μητσοτάκη χρεώνει ότι «πασχίζει να τον βγάλει από το κάδρο των πολιτικών ευθυνών».

Δεν την ενοχλεί που είναι αποπνικτική η ατμόσφαιρα. Θέλει να γίνει πιο αποπνικτική.  

Κανείς δεν περιμένει περισσότερα από τη Φώφη. Κάποιοι θυμούνται έναν από τους πιο γνωστούς στίχους του Μανόλη Αναγνωστάκη.