Φώφη Γεννηματά: Κενό

Του Γ. Λακόπουλου

Μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη  το ΠΑΣΟΚ μπήκε σε περιπέτειες, πολιτικής και φυσιογνωμίας.

 Ο  Γ. Παπανδρέου το οδήγησε σε σκοτεινούς δρόμους, έχοντας σκοτεινά κίνητρα και ο ίδιος. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος το κατέστησε ουρά της χειρότερης Δεξιάς – της ΝΔ του Σαμαρά.

Η Φώφη Γεννηματά το εξαφάνισε ανιστόρητα, για να βάλει στη θέση του ένα κατασκεύασμα ιδιωτικής χρήσης, με την επωνυμία Κίνημα Αλλαγής -που δεν ανταποκρίνεται σε κανένα από τα δυο συστατικά του τίτλου του.

Αυτό το κόμμα διασώθηκε στις περσινές εκλογές ως κόμμα Β’ Εθνικής. Πήρε  8%. Αλλά το ποσοστό δεν προκύπτει από την, ισχνή, ηγετική ακτινοβολία της επικεφαλής του, τις πολιτικές θέσεις και την  ιδεολογική σημαία του.

 Είναι άθροισμα της επιρροής των πρώην υπουργών του, ως παραγόντων σε κάθε νομό- που έφτασαν ως και …17%.  Προφανώς αυτό δεν μπορεί να επαναληφθεί και ήδη η πτωτική πορεία αυτού του κόμματος είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού.

Όπως είναι και ορατή η ανυποληψία του στην εγχώρια και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Πχ για πρώτη φορά στην ιστορία του το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν επενδύει στη  Φώφη που είναι  μέλος του,  αλλά στον Τσίπρα που δεν είναι.

 Μετά τη διάψευση της προσδοκίας για συγκυβέρνηση με τον Μητσοτάκη και εκπροσωπούμενη στη Βουλή από έναν  παραπεφθέντα για δωροδοκία,το Κινάλ κατέστη ” αχρείαστο” κόμμα. Η τύχη του είναι προδιαγεγραμμένη πριν τις εκλογές.

Ο σημερινός Πρωθυπουργός θα το διαλύσει με τον τρόπο που διέλυσε και το “Ποτάμι’ του Σταύρου: δια της αφαίμαξης βουλευτών. Η λίστα ήδη κυκλοφορεί. Οι υπόλοιποι θα σπεύσουν στον Τσίπρα.

Καθώς στην πολιτική όλα μπορούν να αλλάξουν και όλα μπορούν να διορθωθούν, η  Γεννηματά – για την οποία ακούσθηκε  και ότι ετοιμάζεται να τα παρατήσει, σ’ αυτή τη Βουλή για να μην γίνει σαν τη Μαρία Δαμανάκη που άφησε το κόμμα της εκτός Βουλής- είχε κάποιες επιλογές:

Μια π.χ. είναι η ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ, στην οποία επιμένει  ο Π. Γερουλάνος.  Ένας από τους δυο – ο άλλος είναι  ο Ν. Ανδρουλάκης – δελφίνους στη Χαρ. Τρικούπη, παρότι ο πρώτος δεν ειναι καν στέλεχος  του Κινάλ.

Ο άλλος δρόμος για την κόρη του Γ. Γεννηματά είναι να επιστρέψει στις ιδεολογικές και πολιτικές ράγες του ΠΑΣΟΚ και αναγνωρίζοντας την πρωτοκαθεδρία που οι πολίτες της Δημοκρατικής Παράταξηςέδωσαν στον Τσίπρα, να γίνει μέρος του εγχειρήματος της  νέας προοδευτικής  διακυβέρνησης. Δηλαδή να συνταχθεί με τη λύση και όχι με το πρόβλημα.

Από το Φόρουμ των Δελφών η Φώφη απάντησε με διάθεση αυτοχειριασμού  στην πρόσκληση Τσίπρα για διάλογο. Θυμήθηκε τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με την “ακροδεξιά του κ. Καμμένου”,  αλλά όχι του ΠΑΣΟΚ με τη ακροδεξιά του Καρατζαφέρη.

Διαβεβαίωσε ότι το κόμμα της “θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του”.  Στο κενό.