Όπου ο Μητσοτάκης παραδέχεται ότι δεν μπορεί να ελπίζει σε αυτοδυναμία και αναζητά κυβερνητικό συνέταιρο

Του Νίκου Λακόπουλου

Καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ραγδαία πτώση της Νέας Δημοκρατίας και δυσφορία για την ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου ΄΄παραδέχτηκε αυτό που ήταν γνωστό από καιρό: πως δεν θα υπάρξει νέα κυβέρνηση αυτοδυναμίας:

«Ο λαός θα μας υποδείξει τελικά εάν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή από περισσότερα κόμματα από ένα. Το βέβαιο είναι ότι η χώρα θα κυβερνηθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Αλλά αυτή δεν είναι δική μας απόφαση. Στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτω η αυτοδυναμία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος προσδιόρισε χρονικά τη διεξαγωγή των εκλογών την άνοιξη του 2023.

Προφανώς η δήλωση αυτή αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει κυβέρνηση από τις εκλογές με απλή αναλογική και αποκλείει το σενάριο των τρίτων εκλογών, σε περίπτωση που οι δεύτερες δεν αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Μια δημοσκόπηση της Alco που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open δείχνει την πτώση της Νέας Δημοκρατίας και την μείωση της “ψαλίδας” με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Ν.Δ. 31,1%, ΣΥΡΙΖΑ 22,2%, ΚΙΝ.ΑΛΛ. 13% ,ΚΚΕ 5,8%, Ελληνική Λύση 4,5%, ΜέΡΑ25 2,8%

Μια άλλη δημοσκόπηση -της MRB- δείχνει στο 7,4% τη διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία -από 11% που ΄ήταν τον Δεκέμβριο.

Και οι δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνουν πολύ μεγαλύτερο άθροισμα από αυτό της ΝΔ- 34,7% έναντι 28,6%- και πτώση της δημοφιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη -για πρώτη φορά.

Ποιο θα είναι πρώτο κόμμα;

Στο ερώτημα της MRB για το newsbomb για την δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 35,3% των θετικών απόψεων έναντι 45,1% των αρνητικών και ο Αλέξης Τσίπρας 31% έναντι και 47%,

Πρόκειται για μια κρίσιμη μεταβολή που φέρνει το κόμμα της ΝΔ και τον Μητσοτάκη σε απόσταση βολής από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Αλέξη Τσίπρα: οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τις τάσεις αυτ΄ής της εποχής και όχι τα αποτελ΄έσματα των εκλογών.

Μια προσεκτική ανάλυση των δημοσκοπήσεων δείχνει πως αν η διαφορά των δύο κομμάτων πριν τις εκλογές είναι κάτω από 8% ο ΣΥΡΙΖΑ-Προδευτική Συμμαχία μπορεί να είναι πρώτο κόμμα.

Οι εκλογές με απλή αναλογική αν η Νέα Δημοκρατία πάρει ένα ποσοστό κάτω από 35% και τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης πάνω από 40% μπορούν με την συμμετοχή ή την ανοχή του M΄έρα 25 να οδηγήσουν σε κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές.

Πρόκειται για την προοπτική μιας κυβέρνησης «ευθύνης»- όπως την αποκαλεί ο Αλέξης Τσίπρας- ή μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με “νέο πολιτικό προσωπικό” όπως την περιγράφει ο Πρόεδρος του Κινάλ- ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ήταν ήδη σαφές ότι δεν θα ξαναυπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη, ακόμα κι αν έπαιρνε το ίδιο ποσοστό με τις προηγούμενες εκλογές όταν μια δημοσκόπηση της Metron Analysis που δίνει στη Νέα Δημοκρατία 27% έθεσε το ερώτημα αν θα είναι πρώτο κόμμα.

Ακόμα και αυτές που φέρνουν την κυβέρνηση στο 31% δείχνουν ΄ένα συσχετισμό παρόμοιο με αυτόν πριν τις τελευταίες εκλογές, μόνο που πλέον η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να ελπίζει στους απογοητευμένους ψηφοφ΄όρους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πολύ περισσότερο όταν απέναντι σε μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προβά΄λ΄λει η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια δημοκρατική κυβ΄έρνηση με άξονα το Κινάλ-ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία -που μπορεί να πάρει την μορφή κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Ζητείται συνέταιρος για… κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτ΄άκης έχει μόνο δύο επιλογές: να πάει σε πρόωρες εκλογές για να συγκρατήσει την πτώση ώστε να παραμείνει ως παίκτης στο πολιτικό παιχνίδι ή να εξαντλήσει την τετραετία για να γνωρίσει την συντριβή.

Η τελευταία εμφάνισ΄ή του στη Βουλή μπορεί να ήταν και ένας αποχαιρετισμός της κυβερνητικής εξουσίας με μόνο στόχο να παραμείνει στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Η τελευταία του δήλωση πως “ο λαός θα μας υποδείξει τελικά εάν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή από περισσότερα κόμματα από ένα” είναι η παραδοχή πως δεν θα υπάρξει άλλη αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει νέα κυβέρνηση με την συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας. Από την απόλυτη ηγεμονία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην απώλεια της προοπτικής της αυτοδυναμίας και τώρα ομολογεί πως για να σχηματίσει κυβ΄έρνηση θα χρειαστεί έναν κυβερνητικό εταίρο.

Θα πρέπει να περιμένουμε τις νέες δημοσκοπήσεις και φυσικά τις εκ΄λογές όπου δεν θα κριθεί μόνο η κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά αν θα είναι πρώτο κόμμα.

H αλλαγή του εκλογικού νόμου που εμφανίστηκε ως μία λύση -με νέο μπόνους δέκα εδρών- φαίνεται πως όχι μόνο δεν θα έσωζε την κατάσταση, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτοδυναμία του … ΣΥΡΙΖΑ.