Όσα πέρασαν στα <ψιλά> τις πρώτες 100 ημέρες της Κυβέρνησης Τσίπρα.

Του Ηλία Κυριακάκη*

Αντιγράφω, σταχυολογώντας από τον τύπο και από την ενημέρωση που παρέχεται από πολιτικές δυνάμεις της Βουλής, ορισμένες μικρές ειδήσεις.
Νέο πνεύμα, αξιοκρατίας στους διορισμούς στην Εκπαίδευση: Το κόμμα διόρισε 11 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δύο των ΑΝΕΛ, σε σύνολο 13 Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Παρά το γεγονός ότι είχε στη διάθεσή του περί τα 400 βιογραφικά. Ο κ. Τσίπρας, δικαιολόγησε αυτή την πρακτική, λέγοντας πως το ίδιο έκαναν και οι προηγούμενοι. Μόνο που αυτοί εφάρμοζαν το 8-5-2 (Νέα Δημοκρατία-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και όχι το 11-2 (Σύριζα-ΑΝΕΛ), όπως κάνουν οι σημερινοί.

  Αιτιολόγηση της καθυστέρησης της συμφωνίας με τους δανειστές: Ο Υπουργός κ Ευκλείδης Τσακαλώτος αφού παραδέχτηκε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη συμφωνία με τους δανειστές, τη δικαιολόγησε λέγοντας ότι αυτή, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ιδεών και προτάσεων από την κυβέρνηση. Όταν ο κ Τσίπρας ανακοίνωνε στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα τους και δήλωνε “Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε” τι εννοούσε άραγε;
Ο παλαιοσυνδικαλισμός, επιστρέφει: Πριν καν ανοίξει επίσημα η ΕΡΤ, πρόλαβε να κάνει την εμφάνισή του ο ρεβανσισμός του τύπου “παλαιοί” εργαζόμενοι ΕΡΤ εναντίον εργαζομένων στη ΝΕΡΙΤ. Η γενική συνέλευση των πρώτων, έλαβε ομόφωνη απόφαση να αποκλειστούν οι παρουσιαστές της ΝΕΡΙΤ από τον αέρα της νέας ΕΡΤ. Φυσικά το διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, δεν θα τολμήσει να αρθρώσει διαφορετική άποψη.

 Με τροπολογία, κουτσουρεύεται η “Διαύγεια”: Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Διαφάνειας, επισημαίνει πως “η ψήφιση της τροπολογίας -που αποτελεί μεγάλο θεσμικό ατόπημα και στην ουσία αλλοιώνει το χαρακτήρα της Διαύγειας ως βασικού θεσμού που επιτρέπει στους πολίτες να ελέγχουν και να παρεμβαίνουν στη λειτουργία του κράτους όταν διαπιστώνουν κακοδιαχείριση- μας βρίσκει αντίθετους. Είναι μία πράξη που επιτρέπει τη σπατάλη και ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο στην αδιαφάνεια και πιθανά, στη διαφθορά”. Φυσικά ο γνωστός δικηγόρος των απολυμένων και της διαφάνειας, Υπουργός κ Κατρούγκαλος που έκανε δεκτή την τροπολογία, δεν απάντησε.
ΚΥΑ, για το πως χτίζουμε το μέλλον μας, χωρίς φασισμό: Άρχισε να προβάλλεται στους σταθμούς του μετρό ένα διαφημιστικό μήνυμα σε βίντεο, που προωθεί το αίτημα της κυβέρνησης για διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Αυτό έγινε δυνατό, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι Υπουργοί Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων και Εξωτερικών, ή οποία δόθηκε γραπτώς από τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη στη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες).

Έτσι, ικανοποιήθηκε το αίτημα χρήσης του απαραίτητου εξοπλισμού (οθόνες, διαφημιστικά πλαίσια και χώρος εκδηλώσεων), από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Στο βίντεο, προβάλλονται πλάνα από την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα και στο τέλος του σποτ αναγράφεται στην οθόνη η φράση «Χτίζουμε το μέλλον χωρίς φασισμό», ενώ ακούγεται η φωνή του εκφωνητή του 1940 να λέει “Οι Γερμανοί, μπήκαν στην Αθήνα”. Τι κατάλαβε και πως ένοιωσε ο έρημος Τουρίστας μπαίνοντας στο Μετρό, δεν έχει ακόμη εξηγηθεί.
Προσκλητήριο συμπόρευσης : Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας απευθύνει προσκλητήριο “συμπόρευσης και κοινού αγώνα όλων των προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης, που αντιμάχονται τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική της λιτότητας. Απέναντι στους εκβιασμούς και τις πιέσεις, προτάσσουμε την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία”. Ποιους Ευρωπαίους προσκάλεσε, όταν και οι 28 χώρες της Ε.Ε είναι στο απέναντι πεζοδρόμιο, δεν είναι εύκολα εξηγήσιμο.
Μόλις …23 τροπολογίες, σε νομοσχέδιο 29 άρθρων: Ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ακραίας κοινοβουλευτικής πρακτικής, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε δεκτές, λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση, 15 βουλευτικές τροπολογίες. Πρόσθεσε, δηλαδή, 15 επιπλέον τροπολογίες σε ένα νομοσχέδιο 29 άρθρων στο οποίο είχαν εισαχθεί ήδη άλλες 8. Παρά τις αντίθετες δηλώσεις της Προέδρου της Βουλής κυρίας Κωνσταντοπούλου, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την κατάθεση άσχετων τροπολογιών, σε νομοσχέδια, όπως έκανε στο παρελθόν η διακυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ. Εμπρός στο δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενοι…
Όλα τα παραπάνω, παρόλο που πέρασαν στα “ψιλά” των εφημερίδων λόγω της καυτής επικαιρότητας, δείχνουν σε μεγάλο βαθμό τι πρέπει να περιμένουμε και από τη νέα διακυβέρνηση της Χώρας. Κάθε αντίρρηση, ή και διόρθωση, δεκτή και δημοσιεύσιμη.

* Ο Ηλίας Κυριακάκης είναι ειδικός Πληροφορικής.