Όταν η Γιάννα Αγγελοπούλου κατατρόπωσε τους… άλλους!

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Όλοι ξέρουν ότι την επέτειο για το 1821 οργάνωσε η Αγγελοπούλου και το έκανε με επιτυχία και πρωτότυπες μεθόδους, αφήνοντας υλικά αποτυπώματα και άυλες παρακαταθήκες. Για την άλλη επιτροπή δεν ακούστηκε τίποτε…

Τον Ιούλιο 2019, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εντυπωσίασε: ανακοίνωσε ότι επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» – έτος «εθνικής γιορτής για τον Ελληνισμό, εντός και εκτός Ελλάδος» – ορίστηκε η Γιάννα Αγγελοπούλου.

Τη συνάντησε και συζήτησαν «για τους στόχους αυτής της επετείου-ορόσημο για τους Έλληνες, η οποία προσφέρει την ευκαιρία στη χώρα να ξανασυστηθεί στη διεθνή κοινότητα μετά την πολυετή κρίση».

Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με αισιοδοξία. Η Αγγελοπούλου έχει δώσει δείγματα γραφής, αφού το 2004 έβαλε την υπογραφή της στην αρτιότερη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων που υπήρξε ποτέ.

Περιέργως, όμως, ο πρωθυπουργός λίγες μέρες αργότερα παρευρέθηκε και στην παρουσίαση και μιας άλλης …Επιτροπής, για το ίδιο θέμα, με την επωνυμία «Πρωτοβουλία 2021». Εορτασμός για τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση από δύο φορείς; Γιατί;

Οι υποψιασμένοι εκείνη την περίοδο σημείωναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και μια άλλη ανάθεση: Τον εορτασμό για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη της Σαλαμίνας, που ανέλαβε προβεβλημένη εκπρόσωπος μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας, με έντονη φιλανθρωπική δράση. Οι ισορροπίες βλέπετε…

Η δεύτερη Επιτροπή για το 1821, αν δεν είχε διασπαστικό χαρακτήρα, πάντως αποδυνάμωνε την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», που ήταν ο επίσημος φορέας του Εορτασμού της Παλιγγενεσίας.

Πιο επίσημη δεν γίνεται: Σύσσωμη η Βουλή των Ελλήνων, το φθινόπωρο του 2019, έδωσε τη συγκατάθεσή της στη Γιάννα Αγγελοπούλου, που έπιασε αμέσως δουλειά, με τη συγκρότηση Επιτροπής από διακεκριμένες προσωπικότητες, από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Η άλλη επιτροπή, με τη συμμετοχή 17 οργανώσεων, έκτοτε… χάθηκε. Ή πάντως δεν έκανε αισθητή την παρουσία της.

Από της αρχές του 2020, η Αγγελοπούλου βρέθηκε μπροστά στις αντιξοότητες της πανδημίας, με τις καραντίνες και τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και συναθροίσεων.

Παρ’ όλα αυτά, διοργάνωσε την Επέτειο με υψηλές προδιαγραφές και εντυπωσιακά αποτελέσματα, έργων, εκδηλώσεων και δράσεων.

Η ίδια – όταν οι άλλοι δεν ξεμύτιζαν – όργωσε τη χώρα επισκεπτόμενη 80 πόλεις για να πετύχει τον κεντρικό στόχο της: Να αναλάβει την πρωτοβουλία του εορτασμού η κοινωνία μέσω των φορέων της.

Της βγήκε. Η Αυτοδιοίκηση, Σωματεία, Κοινωνικές Οργανώσεις, Πανεπιστήμια, οι Κοινωνικοί Εταίροι, η Εκκλησία, ο απόδημος Ελληνισμός και χιλιάδες πολίτες, ανταποκρίθηκαν με ιδέες, προτάσεις και πρωτοβουλίες, σε όλα τα επίπεδα.

Στην ιστοσελίδα της Επιτροπής αποτυπώνεται με λεπτομέρειες ο επετειακός οργασμός που εξασφάλισε ακόμη και υψηλών εκπροσώπων ξένων κρατών και πάντως κυριάρχησε σε μέσα μαζικής ενημέρωσης όλο το 2021 και συνεχίζεται…

Όλοι ξέρουν ότι την επέτειο για το 1821 οργάνωσε η Αγγελοπούλου και το έκανε με επιτυχία και πρωτότυπες μεθόδους, αφήνοντας υλικά αποτυπώματα και άυλες παρακαταθήκες. Για την άλλη επιτροπή δεν ακούστηκε τίποτε…

Ο απολογισμός που παρέδωσε στον πρωθυπουργό και στη Βουλή η Γιάννα, εντυπωσίασε όχι μόνο για το εύρος και την πυκνότητα των δραστηριοτήτων, αλλά και γιατί άφησε πίσω έργα και χρηματοδότηση κοινωνικών φορέων από το ταμείο της Επιτροπής.

Η επέτειος αυτοχρηματοδοτήθηκε χωρίς να διαθέσει ούτε ένα ευρώ το κράτος. Η αυτοοργάνωση, οι χορηγίες – από τις οποίες έλειψαν βεβαίως οι φορές που είχαν προσχωρήσει στην άλλη επιτροπή – και το Νομισματικό Πρόγραμμά της κάλυψαν τις δαπάνες, ενίσχυσαν υποδομές και άφησαν και πλεόνασμα. Το «μάνατζμεντ Αγγελόπουλου» απέδωσε με διαφορετικό τρόπο αυτή τη φορά.

Η Επιτροπή της πήρε παράταση για να κλείσει τους λογαριασμούς της και ανέλαβε την υποχρέωση να διατηρηθεί, με μικρότερη σύνθεση, για να παρακολουθεί τα προγράμματα που άφησε υπό εκτέλεση.

Αιφνιδίως, πριν από λίγα 24ωρα, εμφανίσθηκε η… «Πρωτοβουλία 21» για να παρουσιάσει τον απολογισμό της, για την επέτειο που η ίδια διοργάνωσε. Παρότι δεν είχε γίνει αισθητή, ούτε είχε δώσει αισθητά δείγματα δραστηριότητάς της μέχρι σήμερα.

Γι’ αυτό και τα μέσα ενημέρωσης δεν έδωσαν σημασία στην εκδήλωση. Μόνο όσα επηρέαζε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που βρίσκεται ανάμεσα στα μέλη της παρουσίασε εκτενώς τον «απολογισμό».

Παρ’ όλα αυτά, η «Πρωτοβουλία 21» το γιόρτασε και, όπως είπε ο πρόεδρος ενός από τα ιδρύματα-μέλη της, «κατέρριψε τον μύθο ότι οι Έλληνες δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε». Μεταξύ τους οι 17 μετέχοντες ίσως, αλλά συνεννόηση με άλλους – και κυρίως με την κοινωνία – δεν εντοπίσθηκε.

Σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την παρουσία εκπροσώπων όλων των συμμετεχόντων και με έναν εκ των δυο υπουργών Επικρατείας παρόντα, παρουσιάσθηκε ο απολογισμός των πεπραγμένων: «Συνέδρια, εκδόσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις κλπ». Δεν ήταν γνωστά ως τώρα, αλλά για να τα ανακοινώνουν, θα υπήρξαν.

Εκπρόσωποι μεγάλων ιδιωτικών φορέων – ιδρύματα με βαριά ονόματα όπως Ωνάση, Λάτση, Θεοχαράκη, Λασκαρίδη, Κωνσταντακοπούλου, Βαρδινογιάννη κλπ – διαβεβαιώσαν ότι για τον εορτασμό της 200ετηρίδας, «ομονόησαν, συνεργάστηκαν με τρόπο εποικοδομητικό, άνοιξαν έναν κοινό δρόμο, που θα ήταν κρίμα να χαθεί μετά τον εορτασμό».

Κοπιάροντας την «Επιτροπή Αγγελόπουλου», η «Επιτροπή Μάνου» ανακοίνωσε ότι η «Πρωτοβουλία 21» θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά το πέρας του ιδρυτικού σκοπού της, στρεφομένη στην «κλιματική αλλαγή, στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». Καλό ως πρόθεση…

Η εκδήλωση αφύπνισε και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που δεν είχε στηρίξει με θέρμη την επίσημη επιτροπή «Ελλάδα 2021» και έστειλε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό , για το “λαμπρό παράδειγμα συνένωσης δυνάμεων» που «δημιουργεί μια νέα δυναμική στην πολιτισμική μας ζωή».

Ο υπουργός Άκης Σκέρτσος τα μπέρδεψε κάπως, λέγοντας ότι «η Πρωτοβουλία 21 απέδειξε πως όταν δουλεύει ο καθένας μόνος, μπορεί να πηγαίνει ταχύτερα στον προορισμό του, αλλά όταν δουλεύουμε όλοι μαζί πηγαίνουμε όλοι μαζί μακρύτερα».

Αν με αυτό εννοούσε ότι η Αγγελοπούλου που «δούλεψε μόνη της», όπως αποφάσισαν ο πρωθυπουργός και η Βουλή, δεν τα κατάφερε τόσο καλά όσο οι «17» της Πρωτοβουλίας 21 που «συνεργάσθηκαν», μάλλον θα χρειαστεί να δώσει εξηγήσεις στο αφεντικό του.

Σε κάθε περίπτωση, αν υπήρχε τα δυο τελευταία χρόνια διαγκωνισμός ανάμεσα στον επίσημο φορέα της Πολιτείας – και όπως αποδείχθηκε και της κοινωνίας – που εκπροσωπούσαν η Αγγελοπούλου και η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και στη μάλλον διακριτική παρουσία των «άλλων» στον εορτασμό, η Γιάννα τούς κατατρόπωσε… Ακόμη και ο απολογισμός τους χάθηκε στη σκόνη της..

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR