Όταν η κυβερνητική αποτυχία συναντάει την υπουργική άγνοια

Toυ Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ«Τηρούμε τη συμφωνία, γεγονός που αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των εταίρων ‘. Η δήλωση ανήκει στην κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα  Γεροβασίλη.  ‘Δεν υπάρχει περίπτωση να μας διώξουν από τη  Σέγκεν’. Αυτό το  είπε ο υπουργός Μετανάστευσης  Γ. Μουζάλας.

Πρόκειται  για μικρή σταχυολόγηση των τελευταίων ημερών που δείχνει ότι στην κυβέρνηση δεν γνωρίζουν ποιας χώρας είναι υπουργοί. Και οι δυο δηλώσεις δείχνουν άγνοια των πραγμάτων σε ότι αφορά τη θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη λειτουργία των κοινοτικών θεσμών και την πραγματική κατάσταση αυτή την περίοδο.

Όταν η κυβερνητική εκπρόσωπος θεωρεί ότι η ‘πλειοψηφία των εταίρων’ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το Μνημόνιο που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Ιούλιο – αυτό σημαίνει η λέξη ‘συμφωνία’-  είτε προσπαθεί να παραπλανήσει, είτε παρακάμπτει τα  γεγονότα.

Όλοι γνωρίζουν ότι η τρόικα αποχώρησε από την Αθήνα χωρίς να πειστεί για την αξία των επιχειρημάτων που προέβαλαν οι υπουργοί ως προς την υλοποίηση της συμφωνίας.  Έφυγαν δηλαδή γιατί η συμφωνία δεν τηρείται. Δεν υπάρχει καμία πλειοψηφία που κρίνει ότι τηρείται, ούτε καμιά  μειοψηφία που λέει το αντίθετο. Οπότε ψηφίσουν θα κερδίσουν οι πολλοί και είμαστε μια χαρά.

Υπάρχουν οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ στους οποίους  έχει εκχωρηθεί η ευθύνη να ελέγχουν το  βαθμό συμμόρφωσης της χώρας στα συμφωνηθέντα. Δεν γίνεται καμία διαπραγμάτευση όπως προβάλλει η κυβέρνηση, ούτε υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Γιατί δεν υπάρχει σχέση ισότιμων διαπραγματευτών.

Υπάρχει σχέση ελεγκτή και ελεγχόμενου. Οι υπουργοί προβάλλουν ότι υλοποιούν τις υποχρεώσεις τους και η άλλη πλευρά κρίνει και αποφασίζει.  Εκεί τελειώνει η συζήτηση. Δεν υπάρχει ούτε πολιτική διαπραγμάτευση, ούτε … εφεσιβάλλονται οι αποφάσεις των τροϊκανών. Και προφανώς δεν υπάρχει και καμία πλειοψηφία χωρών που αποφαίνεται υπέρ της μιας η της άλλη εκδοχής.

Συνεπώς το συμπέρασμα αυτή τη στιγμή είναι ότι η τρόικα δεν ενέκρινε τα κυβερνητικά σχέδια για το ασφαλιστικό και έδωσε περιθώριο να αλλάξουν. Τα υπόλοιπα είναι αέρας κοπανιστός με όσο χαμόγελο και αν τα εμπλουτίζει η Γεροβασίλη.

Η δήλωση Μουζάλα για τη Σέγκεν δείχνει επιστροφή στο δόγμα Βαρουφάκη σε ότι αφορά την Ευρωζώνη. Τότε ο υπουργός- asset του Πρωθυπουργού έλεγε ότι  οι Ευρωπαίοι φοβούνται την έξοδο της Ελλάδας από της Ευρωζώνη περισσότερο από την Ελλάδα και  επιπλέον δεν μπορούν να μας αποβάλουν γιατί δεν … προβλέπεται. Το αποτέλεσμα το είδαμε.

Τώρα το πνεύμα Βαρουφάκη  ορίζει και τις δηλώσεις  Μουζάλα,  ο οποίος – ειρήσθω εν παρόδω- δεν δικαίωσε τις  προσδοκίες  από την προγενέστερη διαδρομή του. Δεν υπάρχει ρητή διάταξη εξόδου μιας χωράς από την  συνθήκη Σέγκεν γιατί δεν χρειάζεται να υπάρχει. Όταν μια χώρα δεν τηρεί τους κανόνες  -ή δεν είναι  ικανή να φυλάξει τα σύνορά της με καθεστώς ελεύθερης κυκλοφορίας- απλώς οι άλλοι της κλείνουν τα δικά τους σύνορα. Κάνουν ελέγχους διαβατηρίων σε όποιον επιχειρεί να μπει από την Ελλάδα.

Ότι η χώρα  Ελλάδα δεν έχει φυσικά σύνορα με τη υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποκλείει την έξοδό της  από τη Σέγκεν. Όπως η έξοδος δεν είναι νομικό ζήτημα. Η ευκολία με την οποία ο υπουργός αναφέρεται στην πιθανότητα να κλείσουν τα σύνορα, -συνεπικουρούμενος από τον υπουργό Άμυνας σ’ αυτό-  δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνεται δυο πράγματα. Πρώτο τη σημασία να είναι ανοιχτά τα σύνορα. Και δεύτερο την πλήρη απώλεια εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων στη χώρα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος και ο υπουργός Μετανάστευσης δείχνουν να μην έχουν επίγνωση ότι οι εταίροι κουράστηκαν  όχι μόνο από την αδυναμία των δυο κυβερνήσεων Τσίπρα να κινήσουν τα πράγματα στη συμφωνημένη κατεύθυνση, ακόμη και όταν θέλουν, αλλά και από τον διάχυτο αντιευρωπαϊσμό των αντιδράσεων τους, όταν τους  το επισημαίνουν. Και επαληθεύουν διαρκώς τη διάγνωση ότι πρόκειται για  κυβέρνηση ασύμφωνη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.