Όταν ο Μητσοτάκης σφύριξε κι έληξε η συζήτηση στη Βουλή: είναι σαφές πως τον κουράζει τον Κυβερνήτη ο κοινοβουλευτικός έλεγχος

Του Νίκου Λακόπουλου

“Ό, τι είχατε να πείτε το είπατε, κύριε Τσίπρα. Η συζήτηση λήγει εδώ”. O Kυριάκος Μητσοτάκης χθες στην Βουλή αποφάσισε μόνος του ότι η συζήτηση έληξε και τόβαλε στα πόδια σε μια σπάνια στιγμή για τον κοινοβουλευτισμό στην Ελλάδα.

Από χθες ο Πρωθυπουργός ή καλύτερα ο Κυβερνήτης θα αποφασίζει ο ίδιος πότε λήγει μια συζήτηση και πόσο θα μιλάει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την βοήθεια του Προέδρου της Βουλής τον οποίο έχει υποκαταστήσει.

Η Βουλή θα συνεδριάζει με την παρουσία του Πρωθυπουργού όσο και όταν εκείνος κρίνει να παραστεί όχι για τον έλεγχο της κυβέρνησης, αλλά της αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υποβάθμισε μόνο τον Πρόεδρο της Βουλής -που μετέβαλε σε κυβερνητικό εκπρόσωπο- αλλά το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης που με την φυγή του περιφρόνησε.

Μάλλον είναι η πρώτη φορά που ένας Πρωθυπουργός αφαιρεί τον λόγο από αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης και ορίζει ως Μονάρχης πως “η συζήτησε έληξε” με τον Πρόεδρο της Βουλής να λειτουργεί ως εκπρόσωπος κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να απαντήσει ο πρωθυπουργός αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο. «Δεν κατάλαβα, στο κρίσιμο ερώτημα που έθεσα ‘αν μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Φλώρο‘, ποια ήταν η απάντησή σας;”.

O Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως θα κατέβει από το βήμα προκειμένου να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και διέκοψε την ομιλία του από το βήμα προκειμένου να λάβει τον λόγο ο Πρωθυπουργός και να απαντήσει.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η ομιλία του, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά: «Έχω τη δυνατότητα να πάρω τον λόγο όποτε το ζητήσω. Έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημά του. Κατέβηκα από το βήμα για να απαντήσει. Το αν θα ξαναπάρω το λόγο είναι δικό μου θέμα στη διακριτική μου ευχέρεια».

“Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει όταν τελειώσετε τη δευτερολογία σας. Δεν θα απαντήσει με το ζόρι όποτε θέλετε εσείς» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, αλλά έκρινε πως η δευτερολογία του τελείωσε, ενώ δεν είχε τελειώσει, με υπόδειξη του Πρωθυπουργού.

Τα πόδια στον ώμο!

Είναι σαφές ότι αφαιρέθηκε η δυνατότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα κρίσιμο σημείο: ο Αλέξης Τσίπρας θα εμφάνιζε στοιχεία για το ερώτημα αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ήταν υπό παρακολούθηση ο Κωνσταντίνος Φλώρος. Ή τουλάχιστο αυτό φοβήθηκε ο Μητσοτάκης και προτίμησε να φύγει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε να του αντιτείνει πως αν κατέβει από το βήμα, τότε θα απαντήσει. Αλλά όταν εκείνος κατέβηκε ο Πρωθυπουργός είπε πως η συζήτηση έληξε και… έφυγε.

Λίγο πριν είχε πει πως “το Predator δεν λειτουργούσε από το γραφείο του” και “ποτέ, πάντως, δεν υπήρξα αποδέκτης οποιασδήποτε πληροφορίας, πλην των επίσημων καναλιών της ΕΥΠ για την εθνική ασφάλεια».

Δηλαδή δεν αρνείται την παρακολούθηση του στρατηγού Φλώρου, αλλά λέει πως ο ίδιος δεν είχε τέτοια ενημέρωση. ΄Έφυγε την Βουλή δίχως διαβεβαίωση ότι δεν παρακολουθείται απο την ΕΥΠ η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και υπουργοί την στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας τον είχε καλέσει να δεσμευθεί ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η ΕΥΠ παρακολούθησε πολιτικά πρόσωπα, πλην του Νίκου Ανδρουλάκη, θα παραιτηθεί.

Αντί για καθαρή απάντησε ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα «για το ερώτημα αυτό ου θέσατε, εάν εσείς γνωρίζετε ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, από πού το ξέρετε; Από πού το ξέρετε αυτό;». Και επανέλαβε πως ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ξέρει!

«Η εικόνα του πρωθυπουργού, ο οποίος έφυγε από τη Βουλή για να μην απαντήσει στις ερωτήσεις Τσίπρα και αναλάβει δεσμεύσεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, συμβολίζει την υποβάθμιση των θεσμών και του δημοκρατικού ελέγχου» θα σχολιάσει ο Γιώργος Κύρτσος.

Προφανώς η υπόθεση θα έχει συνέχεια εκτός Βουλής με ένα κοινοβούλιο που είχε ήδη τρωθεί από την λειτουργία των επιτροπών ελέγχου χωρίς να καλούν μάρτυρες και τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ και μια εισαγγελέα να το καταργούν όσον αφορά τον ρόλο του να τους ελέγχει.

“Σφύριξα κι… έληξε”

Ο Μητσοτάκης έχει ήδη αναστείλει άρθρα του Συντάγματος, περιφρόνησε θεσμούς και συνταγματολόγους μαζί με πρώην πρωθυπουργούς του ίδιου του κόμματός του και ουσιαστικά χθες αφαίρεσε τον λόγο από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το επόμενο βήμα μπορεί να είναι να μην πηγαίνει καν στη Βουλή -όπως έκανε για σαρ΄άντα μέρες- και να καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων να του υποβάλλουν γραπτά ερωτήματα στα οποία θα κρίνει αν και πότε θα απαντήσει.

Άλλωστε οι απόψεις του για την απλή αναλογική και την ανάγκη μιας ισχυρής κυβέρνησης -με πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς- δείχνουν πως η δημοκρατία και το κοινοβούλιο είναι βάρος για το κυβερνητικό έργο Του.

Χάνει πολύτιμο χρόνο με αυτές τις αναποτελεσματικές διαδικασίες και η φράση “ότι είχατε να πείτε το είπατε’ -“η συζήτηση -σφύριξα κι έληξε” δεν αφορά μόνο τον Αλέξη Τσίπρα.