Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπολίτευση ελλείψει… αντιπολίτευσης!

 

Του Βασίλη Φιλιππάτου

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1ΟΝ. Στις αρχές Ιουλίου, μια απόφαση του Αρείου Πάγου προκάλεσε αίσθηση και αγανάκτηση.

Αίσθηση, γιατί συνέπεσε μέσα στον ορυμαγδό ανακοινώσεων μεταξύ δικαστικών λειτουργών και κυβέρνησης περί της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της πολεμικής του Μαξίμου μέσω της κριτικής στις αποφάσεις της (βλέπε δηλώσεις Πολάκη, αλλά και του ίδιου του Τσίπρα περί «θεσμικών εμποδίων») και αγανάκτησης, γιατί αφορούσε ένα μεγάλο, ίσως το μεγαλύτερο, τμήμα των εργαζομένων.

Η μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών του μισθωτού, έστω και μακροχρόνια, δεν αρκεί από μόνη της να θεμελιώσει την έννοια της βλαπτικής μεταβολής των όρων της σύμβασης εργασίας του, αν δεν συνδέεται και με την πρόθεση του εργοδότη να εξαναγκάσει τον εργαζόμενο σε παραίτηση προκειμένου να αποφύγει την καταβολή σε αυτόν της αποζημίωσης απόλυσης, έλεγε η απόφαση του Αρείου Πάγου.

«Μόνη όμως η καθυστέρηση καταβολής του μισθού δεν συνιστά βλαπτική, υπό την εκτεθείσα έννοια, μεταβολή των όρων της σύμβασης εργασίας, εκτός αν γίνεται δολίως και δη για να εξαναγκασθεί ο μισθωτός σε αποχώρηση από την εργασία του», ανέφερε επ΄ ακριβώς η εν λόγω απόφαση.Ενσωματωμένη εικόνα 1

Κι όμως, της απόφασης αυτής ακολούθησε… άκρα του τάφου σιωπή. Όχι μόνο από τα μεγάλα συστημικά ΜΜΕ, αλλά κυρίως από την αντιΣΥΡΑϊκή αντιπολίτευση, η οποία, βεβαίως, στη μάχη κυβέρνησης – δικαστών «πολεμούσε» στο πλευρό των δεύτερων.  Των λειτουργών της Θέμιδος και προστατών των αστικών αξιών της δημοκρατίας.

ΕΠΙΣΟΔΕΙΟ 2ΟΝ.  Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων – κυρίως των πανηγυρισμών του για τη μείωση της ανεργίας – και στο θέμα των «εγκλωβισμένων εργαζομένων» αφήνοντας ξανά αιχμές κατά της  δικαιοσύνης: «Υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν βοηθάει και μία αντιμετώπιση από την πλευρά της τακτικής δικαιοσύνης που επίσης δεν βοηθάει και προστατεύει πολλές φορές τους κακοπληρωτές εργοδότες με παραδείγματα που είδαμε πρόσφατα να οδηγούν σε τραγικές συνέπειες», τόνισε, αναφερόμενος στην αυτοκτονία 42χρονης γυναίκας από τα Γιαννιτσά που εργαζόταν στις επιχειρήσεις Καρυπίδη, πρώην Αρβανιτίδη και ήταν απλήρωτη επί 15 μήνες…

Το «κενό» της αντιπολίτευσης και της απουσίας έστω και μιας λέξης ή έστω καταγγελίας από τους βουλευτές των κομμάτων, ήρθε να καλύψει ο… ΣΥΡΙΖΑ, με την επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σχετικά με την απλήρωτη εργασία, που κατέθεσε ο βουλευτής Γρηγόρης Στογιαννίδης ζητώντας να μάθει τι θα κάνει για να αντιμετωπίσει την κατάσταση(!)

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε πως η κυβέρνηση προωθεί « με νομοθετική ρύθμιση τον αποκλεισμό επιχειρήσεων που συστηματικά παραβιάζουν την νομοθεσία, από πάσης φύσεως κρατική χρηματοδότηση»(!).

Ακατανόητο ή τραγικό; Οι κυβερνήσεις νομοθετούν όταν οι αποφάσεις των δικαστηρίων θίγουν κοινωνικά δικαιώματα ή εργασιακά κεκτημένα ή τέλος πάντων δεν συμβαδίζουν με τις πολιτικές για τις οποίες έχουν ψηφιστεί και έχουν έρθει στην εξουσία και φέρουν το πρόσημο της Αριστεράς.

ΕΠΙΣΟΔΕΙΟ 3ΟΝ.  Το «κενό» της αντιπολίτευσης και της απουσίας έστω και μιας λέξης ή έστω καταγγελίας από τους βουλευτές της, ήρθε να καλύψει ο… ΣΥΡΙΖΑ, με την επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σχετικά με την απλήρωτη εργασία, που κατέθεσε ο βουλευτής Γρηγόρης Στογιαννίδης ζητώντας να μάθει τι θα κάνει για να αντιμετωπίσει την κατάσταση(!).

Όπως τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι και συνδικαλιστής στο Καζίνο Θράκης, η αστική δικαστική διαδικασία είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα, η προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας έχει δυστυχώς αποδειχθεί ανεπαρκής, ενώ αναποτελεσματική καθίσταται και η ποινική διαδικασία. Τόνισε δε πως η συστηματική απλήρωτη εργασία τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα με τραγικές συνέπειες οδηγώντας εργαζόμενους στην απόγνωση και ακραία απελπισία.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Προστασία εργαζομένων και λήψη δραστικών μέτρων σε περίπτωση οφειλής δεδουλευμένων αποδοχών».

Τα τελευταία χρόνια η συστηματική μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών προς τους εργαζομένους έχει μετατραπεί σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις, με τραγικές σε πολλές περιπτώσεις συνέπειες. Το φαινόμενο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά τρόπο καινοτόμο και αποτελεσματικό, καθώς με το ισχύον καθεστώς, οι όποιες προσπάθειες των εργαζομένων να ικανοποιήσουν τις αξιώσεις τους συχνά αποβαίνουν άκαρπες. Η αστική δικαστική διαδικασία είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα, η προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας έχει δυστυχώς αποδειχθεί ανεπαρκής, ενώ αναποτελεσματική καθίσταται και η ποινική διαδικασία.

Με δεδομένο λοιπόν ότι πολλές επιχειρήσεις σήμερα οφείλουν δεδουλευμένες αποδοχές πολλών μηνών ή και ετών, ενώ πολλοί εργαζόμενοι έχουν βρεθεί κυριολεκτικά σε απόγνωση και ακραία απελπισία.

Ερωτάται η κ. υπουργός
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση με την μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών στους εργαζόμενους.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Στογιαννίδης Γρηγόριος

ΕΠΙΛΟΓΟΣ. Το να έχει υπογράψει μνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ και να έχει σφετεριστεί νεοφιλελεύθερες πολιτικές και εργαλεία (έξοδος στις αγορές ή άνοδος του χρηματιστηρίου), δεν σημαίνει ότι πρέπει να σε υποκαθιστά στον θεσμικό σου ρόλο που είναι αυτός της Αντιπολίτευσης. Του φορέα που εκφράζει κατ΄ εξοχή τις κοινωνικές αντιδράσεις στις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης, δίνει «φωνή» στα αιτήματα και τις παραβιάσεις δικαιωμάτων, μεταφέρει την οργή και την αγανάκτηση επαγγελματικών ομάδων και κοινωνικών τάξεων. Κι αυτό, αν δεν το έχει καταλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ, αλλά και η Φώφη Γεννημτά και η Δημοκρατική της Συμπαράταξη, τότε ο μεν πρώτος θα μακροημερεύσει σαν ηγέτης της Δεξιάς και αρχηγός της αντιπολίτευσης, γεμίζοντας το γραφείο του με τα  κάδρα των δημοσκοπήσεων που θα τον φέρνουν… διαρκώς πρώτο, η δεύτερη, θα χαριεντίζεται με το εύρος της κεντροαριστεράς που συνεχώς μεγαλώνει μέχρι να γίνει τρίτη πολιτική δύναμη και ο Σοσιαλισμός… που αγαπήσαμε κυριαρχήσει ξανά στην… Ευρώπη.

Μέχρι τότε, ίσως κι ο ΣΥΡΙΖΑ να ΄χει εφαρμόσει την αριστερή του πολιτική…