Ό,τι ακολουθεί την πανδημία θα είναι Αρμαγεδδών

Του Χρόνη Πολυχρονίου

Θέλουμε να γράψουμε για αυτούς τους ‘’ολίγους’’ που μας κυβερνάνε και σκεφτόμαστε πόσους φίλους μας θα δυσαρεστήσουμε. Ξέρουμε καλά πως σε λίγο καιρό μέσα από τα συντρίμμια της Πατρίδας μας, οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι θα μας λένε. ‘’Καλά  εσείς που ξέρατε γιατί δεν μιλούσατε τόσο καιρό;’’. Τι θα απαντήσουμε τότε?

Θέλουμε να γράψουμε για όλα όσα μας έταξαν προεκλογικά, προκειμένου να πιάσουν την καρέκλα της εξουσίας. Επενδύσεις, Ανάπτυξη 4% και καλοπληρωμένες δουλειές. ‘’Πάνε αυτά τώρα, έχουμε πανδημία’’. Θέλουμε να γράψουμε για τους αλλοπρόσαλλους Κυβερνητικούς χειρισμούς στη πανδημία και μας λένε. ‘’Γιατί εσείς τι θα κάνατε δηλαδή;’’.

Θέλουμε να γράψουμε αγανακτισμένοι για την ανικανότητα που επέδειξαν πρόσφατα με λίγο παρά πάνω χιόνι μέσα στην Αθήνα και μας λένε πως ήταν ‘’πρωτοφανής κακοκαιρία’’. Θέλουμε να γράψουμε γιατί έκλεισαν την Εθνική Οδό και μας απαντάνε ‘’για το καλό μας’’.

Θέλουμε να γράψουμε για τους σιχαμένους  που κρύβονται στους κόλπους τους και μας απαντάνε πως ‘’είναι χυδαίο να πολιτικοποιούμε τις διαστροφές του Ν. Γεωργιάδη, του Δ. Λιγνάδι και του πολιτευτή της Ιστιοπλοΐας’’. Θέλουμε να γράψουμε για την Siemens, την Novartis και την διασπάθιση του δημόσιου χρήματος με απευθείας αναθέσεις και μας λένε πως ‘’είμαστε σε κρίση. Τώρα χρειάζεται να έχουμε …ενότητα’’.

Θέλουμε να γράψουμε για τα λουκέτα των επιχειρήσεων, για την καταστροφή του αγροτικού εισοδήματος και μας λένε ‘’τους επιστρέψαμε την προκαταβολή του ετήσιου φόρου τους’’. Να γράψουμε θέλουμε για την Υγεία, τα εμβόλια, την άνοιξε-κλείσε Παιδεία, για τα παιδιά μας που τα έχουν ‘’παίξει’’, για τα Ελληνοτουρκικά, για τον Πολιτισμό και την Αστυνομοκρατία και μας απαντάνε πως ‘’μην κάνετε αντιπολίτευση, δεν κολλάει σε εμάς τίποτα ’’.

Όπως δεν ‘’κολλάει’’ και στους συρμούς του metro και στα εδώ και εκεί λεωφορεία. Κολλάει όμως στις διαμαρτυρίες των φοιτητών τους οποίους  έχει αναλάβει η Ελληνική Αστυνομία να νουθετήσει. Διότι, όπως υποστηρίζουν, ‘’η νεολαία υποκινείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα κάνει όλα μπάχαλο’’. Νόμος και Τάξη. Κανόνες πάνω από όλα, μόνο που αυτοί δεν ισχύουν για τον ίδιο του Πρωθυπουργό. Πόσα πια δεν θα θέλαμε να γράψουμε….

Εντάξει λοιπόν, δεν θα γράψουμε τίποτα από όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και  απειλούν την ζωή μας, προκειμένου να μην δυσαρεστήσουμε τους φίλους μας και να μην μας λένε …‘’λαϊκιστές’’. Ας ανοίξουν επιτέλους οι φίλοι μας μόνοι τους τα μάτια τους. Ατομική ευθύνη. Θα γράψουμε όμως για ότι ακολουθεί, για ότι έρχεται και για όλα όσα πρόκειται αμέσως μετά την πανδημία να μας έβρουν. Μία πρόβλεψη, έτσι απλά και κατανοητά, για την οποία δεν πιστεύουμε πως θα έχουν αντίρρηση ώστε να μας κρατάνε και πάλι μούτρα οι …φίλοι μας. Με την ευχή μάλιστα η πρόβλεψή μας αυτή να διαψευστεί.

Λοιπόν η Χώρα βουλιάζει. Χρεοκοπεί. Το ΑΕΠ μειώθηκε φέτος με ρυθμό μεγαλύτερο του 10%, κάτω από τα 170 δις Ευρώ. Ύφεση. Τα Δημόσια Ταμεία δεν εισπράττουν ούτε φόρους ούτε ασφαλιστικές εισφορές. Μόνο πληρώνουν. Τις ανελαστικές δημόσιες δαπάνες, μισθούς-συντάξεις και κάποια επιδόματα για την στήριξη της κοινωνίας. Για τον λόγο αυτό το Δημόσιο Ταμείο συνεχώς δανείζεται. Η Ελλάδα είναι η Τρίτη κατά σειρά χώρα, μετά την Γαλλία, Ισπανία, με υπέρμετρο δανεισμό. Το χρέος της σε σχέση με το ΑΕΠ αυξήθηκε πάνω από 50% και ξεπέρασε τα 350 δις Ευρώ. Υπερχρέωση. Καταστροφή. Ξανά μνημόνια, ξανά περιοριστικές πολιτικές. Ο Προϋπολογισμός διαρκώς τροποποιείται. Πηγή, ΟΟΣΑ.

Το τι ακολουθεί αμέσως μετά την ‘’κανονικότητα’’ της πανδημίας δεν το χωράει ο νους. Αρμαγεδδών. Ακούτε ήδη πως μία (1) στις τρεις (3) επιχειρήσεις δεν θα ανοίξει. Από αυτές που θα ανοίξουν η μία (1) στις δύο (2) δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα-δάνεια, λόγο της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Μειωμένη ζήτηση σημαίνει λουκέτα. Για τον λόγο αυτό οι επιχειρήσεις παίρνουν θέση στην αγορά εργασίας από τώρα. Ήδη η ανεργία, η επίσημα καταγεγραμμένη  από τον ΟΑΕΔ ανεργία τον Ιανουάριο του 2021 ανέρχεται στα 1.171.617 άτομα!!! Η ανεπίσημη, ο Θεός να βάλει το χέρι του.

Αυτό που ακολουθεί με μαθηματική ακρίβεια αυτή τη φορά δεν θα έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Εκτός από λουκέτα φτώχεια και ανεργία, θα έχουμε ξανά Τρόικα, περιοριστικές πολιτικές λιτότητας, μείωση μισθών-συντάξεων, στάση πληρωμών, περικοπή τραπεζικών καταθέσεων, έλλειψη προϊόντων, μαύρη αγορά, κοινωνική αναταραχή.

Εάν για τίποτα από όλα όσα, κατά την γνώμη μας πάντα, ακολουθούν δεν φταίει αυτή η ανίκανη και πανικόβλητη ‘’επιτελική’’ Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, τότε έχουν δίκιο οι δημοσκοπήσεις που μας λένε πως ‘’όσο χειρότερα πάνε τα πράγματα, τόσο πιο πολύ οι Έλληνες θα ψηφίζουν αυτήν την Κυβέρνηση’’.