Νίκος Κοτζιάς: “Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη παρέδωσε ελληνική κυριαρχία”

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Ρηγόπουλο

 «Έλεγαν του Προέδρου Ζάεφ ότι είναι υπέρ της Συμφωνίας και θα την προωθήσουν μόλις γίνουν κυβέρνηση, ενώ δημόσια την καταγγέλλαν…»

Σε φοβερές αποκαλύψεις, που επιβάλλεται να απαντηθούν, προβαίνει ο πρ. Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος του ΠΡΑΤΤΩ κ. Νίκος Κοτζιάς, στην αποκλειστική συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Ρηγόπουλο, για το περιοδικό «Πατρινόραμα» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 12 Μαρτίου:

Ο «αρχιτέκτονας» της Συμφωνίας των Πρεσπών ισχυρίζεται ότι «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν συμφωνήσει σε διπλή ονομασία: σκέτο «Μακεδονία» για το εσωτερικό της χώρας και «Μακεδονία των Σκοπίων» για τον ΟΗΕ», ενώ καταγγέλλει ότι «η Ν.Δ. έκανε προεκλογικά μυστικές συμφωνίες με τον Ζάεφ: Του έλεγαν ότι είναι υπέρ της Συμφωνίας και θα την προωθήσουν μόλις γίνουν κυβέρνηση, ενώ δημόσια την καταγγέλλαν»

Υπερασπιζόμενος το έργο του σημειώνει ότι έτσι «αποτρέψαμε το σχέδιο της Τουρκίας να περικυκλώσει με «δαγκάνες κάβουρα» την Ελλάδα» και ισχυρίζεται ότι «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ούτε να ονειρευτούν δεν μπορούσαν μια τέτοια συμφωνία για την Μακεδονία, αλλά την κατασυκοφάντησαν. Τώρα βέβαια αναδιπλώθηκαν…»

Και συμπληρώνει: «Με τη Συμφωνία, σταματήσαμε τον επίσημο αλυτρωτισμό και η φίλη χώρα της Βόρειας Μακεδονίας αναγνώρισε ότι η αρχαία ελληνική ιστορία είναι ελληνική, ότι η γλώσσα τους είναι σλαβική και οι ίδιοι σλάβοι…»

Χαρακτηρίζει «συνεπή δίγλωσσο νεοδημοκράτη» τoν πρ. Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι «είναι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που υπέγραψε ευρωπαϊκά κείμενα στα οποία η βόρεια γείτονάς μας ονομαζόταν σκέτα «Μακεδονία» και σήμερα μας κουνά το δάκτυλο»

Αναφερόμενος στην ήττα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «ηαδυναμία της ήταν, ότι δεν λειτούργησε συλλογικά και ότι οι υπουργοί δεν είχαν πάντα το απαιτούμενο όραμα, σχέδιο και πρόγραμμα ώστε να στηρίξουν την πολιτική τους» και ότι «πολιτικά δεν του στοίχησε του ΣΥΡΙΖΑ η Συμφωνία των Πρεσπών».

Για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «υποχώρησε σε όλες τις ιταλικές απαιτήσεις, παρέδωσε ελληνική κυριαρχία», ενώ υπογραμμίζει ότι «ο κ. Τσίπρας με διαβεβαίωσε όταν έφευγα, πως θα υλοποιούσε τα Προεδρικά Διατάγματα για τη συμφωνία με την Ιταλία. Την επομένη με ύβριζαν, ΝΔ και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.» «

Αναφερόμενος στην προκλητικότητα της Τουρκίας, αφού εκτιμά ότι «στόχος της Τουρκίας να δορυφοποιήσει την Ελλάδα», και ότι «η διοίκηση του Τραμπ δεν είχε φιλοτουρκικές διαθέσεις», υπογραμμίζει: «Όταν στην Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Ερντογάν λέει στον Κ. Μητσοτάκη ότι θα κάνει «εξορύξεις νότια της Κρήτης» και εκείνος δεν του απαντά, τότε άθελά του τον ενθαρρύνει!»

Ενώ για το ενδεχόμενο προσφυγής στην Χάγη σημειώνει με νόημα ότι «στα Διεθνή Δικαστήρια δεν πας τυφλός και απροετοίμαστος. Πρώτα πρέπει να απαιτήσεις από την Τουρκία να άρει το casus belli και να αναγνωρίσει την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου…»

Με αφορμή την Πενταμερή διάσκεψη της Κύπρου ο κ. Κοτζιάς υποστηρίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν στηρίζει όσο πρέπει την κυπριακή» και ότι «η Βρετανία για άλλη μια φορά επιδιώκει να πιέσει αφόρητα την κυπριακή κυβέρνηση, να παραδοθεί στην τουρκική βουλιμία».

Ενώ ειδική αναφορά κάνει για τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΡΑΤΤΩ με το ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά, ολόκληρη η συνέντευξη του πρ. Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά στο «πατρινόραμα» που κυκλοφορεί στις 12 Μαρτίου, έχει ως εξής:

  • Κύριε Πρόεδρε, πώς θα ήταν διαμορφωμένη σήμερα η θέση της χώρας μας στην γεωπολιτική σκακιέρα των Βαλκανίων, αλλά και σε σχέση με τον ηγεμονικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, εάν δεν είχατε τολμήσει να υλοποιήσετε τη Συμφωνία των Πρεσπών;

«Χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών κάναμε ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της σταθερότητας και της ασφάλειας της περιοχής. Ενισχύσαμε την ευρωπαϊκή προοπτική. Ενισχύσαμε τον ρόλο της Ελλάδας και την αναβαθμίσαμε στο διεθνές περιβάλλον. Απαλλάξαμε τη χώρα από ένα βάρος με τον καλύτερο τρόπο ώστε να είναι προσηλωμένη στο πραγματικό της πρόβλημα που έρχεται από τα ανατολικά.

Το γεωπολιτικό σχέδιο της Τουρκίας ήταν και είναι να ηγεμονεύσει πάνω σε περιοχές της Βόρειας Αφρικής και των Δυτικών Βαλκανίων. Να αποκτήσει βάσεις σε αυτές τις περιοχές και να τις ελέγξει γεωστρατηγικά. Αποτρέψαμε το σχέδιο της Τουρκίας να περικυκλώσει με «δαγκάνες κάβουρα» την Ελλάδα. Σήμερα η Ελλάδα «ελέγχει» τον εναέριο χώρο της γείτονας και εκπαιδεύει τους αξιωματικούς της.

Σταματήσαμε τον επίσημο αλυτρωτισμό και η φίλη χώρα της Βόρειας Μακεδονίας αναγνώρισε ότι η αρχαία ελληνική ιστορία είναι ελληνική, ότι η γλώσσα τους είναι σλαβική και οι ίδιοι σλάβοι. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ούτε να ονειρευτούν δεν μπορούσαν μια τέτοια συμφωνία αλλά την κατασυκοφάντησαν. Τώρα βέβαια αναδιπλώθηκαν. Αν η κυβέρνηση λάμβανε επιτέλους τα απαραίτητα πρακτικά μέτρα εφαρμογής της συμφωνίας, από την συνεργασία στην οικονομία μέχρι την επιτροπή για την απαλοιφή αλυτρωτικών στοιχείων από τα σχολικά βιβλία, θα είχαμε κάνει ένα μεγάλο βήμα στο μέλλον και στη φιλία των λαών.»

«ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΕΝ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΗΣΕ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ»
  • Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές εξ αιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ το ουσιαστικό έργο που έχει να επιδείξει στη διάρκεια της διακυβέρνησής του είναι τα κοινωνικά μέτρα που έλαβε και η εξωτερική πολιτική. Ενώ καμαρώνει για την τελευταία, συχνά συμπεριφέρεται ως να εχθρεύεται η ηγεσία του εκείνους που την διαμόρφωσαν και την υλοποίησαν. Πρόκειται για μια αντίφαση και ένα παράδοξο. Σε αυτό το πλαίσιο κάποιοι στις γραμμές του ισχυρίζονται ότι έχασαν τις εκλογές εξ’ αιτίας της Συμφωνίας, ενώ στην πραγματικότητα με τη Συμφωνία απέκτησαν μια καινούργια πολιτική ταυτότητα.»

  • Δυσκολίες δεν του δημιούργησε εκλογικά;

«Πολιτικά δεν του στοίχησε του ΣΥΡΙΖΑ η Συμφωνία καθ’ αυτή. Κόστος είχε διότι δέσμιος του εταίρου του αρνήθηκε να υλοποιήσει την καμπάνια στήριξή της Συμφωνίας την οποία είχαμε συμφωνήσει. Θα έπρεπε να είχαν αποκαλυφθεί από τότε όλες αυτές οι αλήθειες που εξηγώ στο νέο μου βιβλίο «Η Λογική της Λύσης» (εκδόσεις Gutenberg), να είχαμε αποκαλύψει τα ψέματα εκείνων που είχαν συμφωνήσει (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) σε διπλή ονομασία: σκέτο «Μακεδονία» για το εσωτερικό της χώρας και «Μακεδονία των Σκοπίων» για τον ΟΗΕ. Που είχαν συμφωνήσει όλα να λέγονται «μακεδονικά» στο εσωτερικό της Βορείας Μακεδονίας και δήλωναν υποκριτικά στην κοινή γνώμη ότι ποτέ δεν δέχτηκαν να συμπεριλαμβάνεται σε μια συμφωνημένη ονομασία αυτής της χώρας η λέξη «Μακεδονία». Κοροϊδεύαν τον κόσμο.»

«ΕΚΑΝΑΝ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΖΑΕΦ, ΤΟΥ ΕΛΕΓΑΝ, ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ, ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΝ ΜΟΛΙΣ ΓΙΝΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»
  • Αποδείχτηκε υποκριτική η στάση της Ν.Δ. πάνω σε αυτό το ζήτημα;

«Έκαναν μυστικές συναντήσεις με τον Ζάεφ και τους συνεργάτες του, του έλεγαν, όπως έλεγαν και σε όλους τους ξένους, ότι είναι υπέρ της Συμφωνίας και θα την προωθήσουν μόλις γίνουν κυβέρνηση, ενώ δημόσια την καταγγέλλαν. Η διγλωσσία στο αποκορύφωμά της. Ταυτόχρονα οργάνωναν διαδηλώσεις και άλλες κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας το «προδοτικό» περιεχόμενο της Συμφωνίας και την «μυστική διπλωματία». Προσέξτε μια «λεπτομέρεια». Οι πρώτες κινητοποιήσεις και ύβρεις εκτοξεύτηκαν στα τέλη του Ιανουαρίου του 2018, πριν καν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και αρχίσω εγώ, με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών, να γράφω το προσχέδιο της Συμφωνίας. Απόδειξη ότι είχαν αποφασίσει την ύβρη πριν καν αρχίσει ο πρώτος γύρος της διαπραγμάτευσης. Αυτοί ήθελαν να κάνουν προεκλογικό αγώνα με ένα θέμα που οι ίδιοι δημιούργησαν και αναπαρήγαγαν κατά τον χειρότερο τρόπο τις τελευταίες δεκαετίες. Όλα αυτά τα αποδεικνύω στο βιβλίο της «Λογικής της Λύσης».

«ΟΥΔΕΙΣ ΞΕΝΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΠΙΕΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ»
  • Ισχυρίζονται πολλοί, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, υπαγορεύτηκε από Γερμανία και ΗΠΑ και ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα, σύρθηκε στην υπογραφή της. Άλλοι, ότι πιέστηκε ή και εκβιάστηκε η χώρα μας. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

«Ουδείς μας πίεσε. Δική μας επιλογή ήταν να λύσουμε με ορθό και δημιουργικό τρόπο ένα θεμελιακό ζήτημα της εξωτερικής μας πολιτικής με τρόπο εθνικά ωφέλιμο. Μάλιστα, στο βιβλίο μου περιγράφω με σαφήνεια πώς έκοψα τον βήχα σε όποιον προσπάθησε να «μας πει» τη γνώμη του που δεν του την ζητήσαμε. Στη συζήτηση στη Βουλή το καλοκαίρι του 2018 παρουσιάστηκε από κοινού από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μόνο ένα επιχείρημα, το οποίο τάχα αποδεικνύει ότι μας «υπαγόρευσαν» τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με αυτό είχαμε συμφωνήσει με τους Βορειομακεδόνες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ πριν καν εγκριθεί και επικυρωθεί η Συμφωνία από τη Βουλή τους και πριν γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές που απαιτούσε η Συμφωνία. Η ζωή τους διέψευσε και πέταξε τα επιχειρήματά τους στον κάλαθο τον άχρηστων: πρώτα έγιναν οι συνταγματικές αλλαγές και ενέκριναν στη Βόρεια Μακεδονία τη Συμφωνία και μετά μπήκε μπρος η διαδικασία ένταξης της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Η πολιτική, εξάλλου, κρίνεται εκ του αποτελέσματος.»

«ΕΓΩ ΕΞΗΓΗΣΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΚΑΙ ΑΡΚΟΥΣΕ, ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΣΥΡΙΑ, ΟΥΤΕ ΙΡΑΚ»
  • Πώς θα έπρεπε να αντιδράσει η χώρα μας στις απανωτές παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από το «Ορούτς Ρέις».

«Όταν στην Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Ερντογάν λέει στον Κ. Μητσοτάκη ότι θα κάνει «εξορύξεις νότια της Κρήτης» και εκείνος δεν του απαντά, τότε άθελά του τον ενθαρρύνει. Εμένα όταν μου είπαν κάτι τέτοιο τους απάντησα ότι δεν θα φτάσουν εκεί, διότι θα έχουν βυθιστεί.

Όταν το 2019-20 ο Ν. Δένδιας και ο υπουργός άμυνας χασκογελάγανε που οι Τούρκοι μπήκαν στην Κυπριακή και Ελληνική ΑΟΖ και στα χωρικά ύδατα της Μεγαλονήσου, κάναν σαν να μην καταλαβαίνουν τις παραβιάσεις στις δικές μας ζώνες οπότε με μια έννοια είναι φυσιολογικό να συμπεράνει η τούρκικη πλευρά ότι εκείνο που απασχολεί την ελληνική πλευρά δεν είναι οι παραβιάσεις αλλά το πώς θα επικοινωνήσουν τα γεγονότα, κάτι που «άνοιξε» την όρεξη των απέναντι. Αντίθετα εγώ τους εξήγησα μια φορά, και αρκούσε, ότι η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία, ούτε Ιράκ, χώρες που σέβομαι αλλά σήμερα είναι σχετικά αδύναμες, και ότι το κόστος της Τουρκίας σε κάθε πρόκληση θα είναι ανυπολόγιστο.»

«ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΙΛΟΥΣΑΜΕ ΜΕ ΕΥΘΕΙΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΓΛΩΣΣΑ»
  • Γιατί δεν τόλμησε κάτι ανάλογο ο Ερντογάν επί των ημερών σας;

«Διότι μιλούσαμε με ευθεία ειλικρινή γλώσσα, όχι με διάθεση σάπιων υποχωρήσεων. Τείναμε το χέρι της συνεργασίας και της ειρηνικής συμβίωσης των λαών μας και, ταυτόχρονα, όταν χρειάστηκε έστειλε η τότε κυβέρνηση ελληνικά πολεμικά και απέτρεψαν της τουρκικές προκλήσεις σε δικές μας θαλάσσιες ζώνες. Κανείς οφείλει να συνδυάζει τα διπλωματικά μέσα με άλλα, δίνοντας, ασφαλώς, από πλευράς του, την προτεραιότητα στην διπλωματία. Διπλωματία, όμως, που δεν είναι η οδός υποχωρήσεων και δικαιολόγησή τους, αλλά η υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας και της περιοχής με τα μέσα της διπλωματίας.»

«Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΞΕΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
  • Τί πέτυχε η Τουρκία από την ανοχή της χώρας μας απέναντί της;

«Τα τελευταία δύο χρόνια πήρε πολλά από αυτά που ήθελε από μια φοβική κυβέρνηση που έδειξε να δειλιάζει όταν δεν έπρεπε. Το αποτέλεσμα είναι η Τουρκία να παραβιάζει χωρίς καμία συνέπεια τη Συμφωνία της Μαδρίτης του 1997 για απαγόρευση μονομερών ενεργειών στο Αιγαίο και το Διεθνές Δίκαιο σε μια προσπάθεια να φτιάχνει τετελεσμένα. Η Τουρκία έφτασε στο σημείο να φτιάξει δικό της νόμο με το οποίο «εκχωρεί» στον εαυτό της την Έρευνα και Διάσωση στο μισό Αιγαίο, μέχρι τον 25 μεσημβρινό, και η ελληνική κυβέρνηση ούτε καν να διαμαρτυρήθηκε. Κατάφερε να ξεκόψει την Κύπρο σε μεγάλο βαθμό από την Ελλάδα. Όπως και στην δεκαετία του πενήντα (ΕΡΕ) η ελληνική δεξιά αντιμετωπίζει το Κυπριακό ως βάρος…

Το χειρότερο, η αποθρασυσμένη Τουρκία απαιτεί να αποστρατιωτικοποιήσουμε τα νησιά μας. Ποιος; Ο παράνομος εισβολέας, ο έχων παράνομο στρατό κατοχής στην Κύπρο! Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση ούτε καν απαντά στα τουρκικά «επιχειρήματα», αλλά, δυστυχώς, ούτε και η αξιωματική αντιπολίτευση.»

«ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΜΕ ΤΟ 2017 ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ, ΔΙΟΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΣΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΜΑΣ ΥΔΑΤΑ»
  • Η Κυβέρνηση παρουσιάζει ως επιτυχία της την συμφωνία με την Ιταλία και την επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο. Ποιες ατέλειες ή παγίδες κρύβει για τη χώρα μας η συναφθείσα συμφωνία;

«Σταματήσαμε το 2017 την διαπραγμάτευση με την Ιταλία για την ΑΟΖ, διότι διεκδικούσε δικαιώματα κυριαρχίας μέσα στα χωρικά μας ύδατα (Αιγιαλίτιδα ζώνη και κλεισμένα κόλποι) που είναι ύδατα κυριαρχίας. Το Διεθνές Δίκαιο ονομάζει αυτά τα νερά «μη ξερό έδαφος». Έπεισα τότε τον Πρωθυπουργό να επεκτείνουμε πρώτα τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια, όχι από τις ακτές, αλλά από τις ευθείες γραμμές βάσης (αυτές που κλείνουν την εξωτερική πλευρά των κόλπων). Με αυτό τον τρόπο θα καταργούσαμε εξ’ αρχής τις απαιτήσεις των Ιταλών να γίνουν συνδιαχειριστές δικής μας κυριαρχίας στη Θάλασσα, θα επεκτείναμε την κυριαρχία μας και θα μεγεθύναμε την ΑΟΖ μας. Επίσης απαιτούσαμε να φτάνει η υπό συμφωνία ΑΟΖ μέχρι το τρίγωνο Ελλάδας, Ιταλίας και Λιβύης προκειμένου οι δύο τελευταίες να μην κάνουν μελλοντικές συμφωνίες σε βάρος μας. Εκεί είχαμε μείνει.»

«Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ»
  • Και τι άλλαξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

«Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη πήρε την διαπραγμάτευση εκεί που ήταν, υποχώρησε σε όλες τις ιταλικές απαιτήσεις, παρέδωσε ελληνική κυριαρχία, περιόρισε τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες και μετά χωρίς καμία διαπραγμάτευση υπέγραψε. Μαζί της πανηγύρισαν και οι Τούρκοι, οι οποίοι δήλωσαν στη διεθνή κοινότητα ότι ως προς το Αιγαίο θα ήθελαν και εκείνοι μια ανάλογη συμφωνία με την Ελλάδα ώστε να αποκτούσαν ανάλογη κυριαρχία και κυρίαρχα δικαιώματα.

Ακόμα χειρότερο είναι ότι η ΝΔ άφησε απέξω από τα σχέδια που είχαμε φτιάξει, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Ενώ με την συμπερίληψή τους που είχα προβλέψει, ανοίγαμε τον δρόμο, όπως είχαμε σχεδιάσει, στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, για την υπόλοιπη χώρα. Η πρόβλεψη ήταν, τον Ιανουάριο του 2019, να γίνει η αντίστοιχη  επέκταση για την Κρήτη. Ταυτόχρονα, θα καθιερώναμε διεθνούς διαδρόμους ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο για να μην πει κανείς τρίτος ότι επιδιώκαμε να τον αποκλείσουμε.

Η ΝΔ βρήκε μια έτοιμη δουλειά με ορισμένες σοβαρές εκκρεμότητες. Παραδόθηκε στην άλλη πλευρά, αγνόησε τον συνολικό σχεδιασμό, όπως έκανε και με την Αίγυπτο, και μετά ανοήτως πανηγύρισε για όλα αυτά. Σημειώνω ότι η ιταλική πλευρά δεν έχει επικυρώσει ακόμα την συμφωνία. Ίδωμεν λοιπόν.»

«Ο Κ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ ΠΩΣ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΟΥΣΕ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ… ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕ ΥΒΡΙΖΑΝ, ΝΔ ΚΑΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.»
  • Γιατί εσείς, που άλλωστε ως Υπουργός Εξωτερικών τολμήσατε και εκπονήσατε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, δεν μπορέσατε να την ολοκληρώσετε;

«Σε αντίθεση με όλες τις κυβερνήσεις μέχρι το 2015, αφού συνεννοήθηκα με τον Α. Τσίπρα, προσέλαβα τους καλύτερους διεθνώς χαρτογράφους και με την βοήθεια της υδρογραφικής υπηρεσίας του ελληνικού ναυτικού, κάναμε όλες τις απαραίτητες μετρήσεις. Όχι μόνο για το Ιόνιο, αλλά και για την υπόλοιπη χώρα. Όταν τελείωσε αυτή η εργασία, ετοιμάσαμε τα προεδρικά διατάγματα, καθότι νόμος υπήρχε από τη δεκαετία του ενενήντα, ενώ τώρα απλά τον εφαρμόζαμε. Και νόμος δεν εφαρμόζεται με νόμο. Τα Προεδρικά Διατάγματα προωθηθήκαν στην Προεδρία και ο Πρόεδρος ήταν έτοιμος να τα υπογράψει. Η κυβέρνηση του τα ζήτησε πίσω μόλις παραιτήθηκα. Την ημέρα που θα παρέδιδα ρώτησα τον τότε πρωθυπουργό αν θα τα προωθούσε εκείνος ως νέος ΥΠΕΞ. Με διαβεβαίωσε πως θα τα υλοποιούσε και ότι μπορούσα να τα ανακοινώσω κατά την ομιλία αποχώρησής μου. Το έκανα. Και την επομένη με ύβριζαν όλοι μαζί, ΝΔ και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ανακάλυψαν μαζί ότι χρειάζεται νόμος και όχι Προεδρικό Διάταγμα. ΟΚ. Γιατί δεν το έκαναν την επομένη ως νόμο; Αφού όλα ήταν έτοιμα, πριν απ’ όλα οι χάρτες και οι μετρήσεις.

Στην πραγματικότητα στις συσκέψεις που έγιναν στο υπουργείο το πρώτο που ζήτησε ο διάδοχός μου ΥΠΕΞ ήταν να βγει από το σχέδιο η μέτρηση για Κύθηρα και Αντικύθηρα. Το ίδιο έκανε και η ΝΔ. Το ερώτημα είναι γιατί; Η απάντηση είναι απλή: άλλοι φοβήθηκαν και άλλοι είναι συνηθισμένοι στις υποχωρήσεις. Στη συνέχεια κάποιοι βγήκαν να μου κάνουν μάθημα για το τι είναι το σωστό και τι το λάθος. Ποιοι; Αυτοί που πρωτάκουσαν για κόλπους, ευθείες γραμμές βάσης και άλλα μόλις το 2018 και ουδέποτε μελέτησαν οι ίδιοι τέτοια ζητήματα.»

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΘΕΜΑ ΑΡΣΗΣ ΤΟΥ CASUS BELLI ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ»
  • Υπό τη συγκυρία και με τον τρόπο που διενεργούνται οι διερευνητικές, συνιστούν πολιτική νίκη ή ήττα της Ελλάδος; Εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα;

«Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να πάει υπό τις πιέσεις της Γερμανίας που κάθε άλλο παρά είναι ένας αντικειμενικός εταίρος μας. Η κυβέρνηση απέφυγε να απαντήσει. Γιατί; Εκείνη γνωρίζει. Από την άλλη, το Βερολίνο παριστάνει τον διαιτητή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Στην πραγματικότητα είναι ένας πιασμένος διαιτητής της άλλης πλευράς.

Σε κάθε περίπτωση είμαι υπέρ του διαλόγου. Αλλά πρέπει κανείς να πηγαίνει σε αυτόν με σχέδιο και αιτήματα- διεκδικήσεις. Όπως έχω τονίσει δημόσια η Ελλάδα στον μεθεπόμενο γύρο πρέπει να θέσει ζήτημα επίσημης αποδοχής από πλευράς Τουρκίας του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης. Διότι αλλιώς σε ποια βάση συζητάμε και διαπραγματευόμαστε; Λίγο αργότερα, σε έναν επόμενο γύρο, πρέπει να τεθεί θέμα άρσης του casus belli, διότι διαφορετικά σε ποια ατμόσφαιρα κουβεντιάζουμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο; Των εκβιασμών;»

  • Φοβόσαστε ότι η Τουρκία μπορεί να χρεώσει στην Ελλάδα πιθανή αποτυχία των διερευνητικών επαφών;

«Κατά τη γνώμη μου τα κοινοβουλευτικά κόμματα και άλλες πολλές δυνάμεις έχουν επιλέξει τις «εύκολες λύσεις» που μόνο λύσεις δεν είναι. Οι μεν υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να πάμε καν σε διάλογο με την Τουρκία, ή ότι δεν είναι η ώρα να πάμε. Ακόμα, όμως, και με τη λογική τους, χαμένη θα είναι η Ελλάδα αφού θα χρεωθεί την άρνηση διαλόγου και την ένταση. Με αυτό τον τρόπο θα απαλλαγεί η Τουρκία από τις καθημερινές προκλήσεις. Η άλλη πλευρά πιστεύει ότι ό,τι και αν συμβαίνει πρέπει να πάμε στον διάλογο. Αλλά μια απροετοίμαστη Ελλάδα θα είναι σαν να πηγαίνει με τη θέλησή της σε σφαγή. Εκείνο που χρειάζεται είναι να πάμε προετοιμασμένοι, διεκδικητικοί, αποκαλυπτικοί για τα της Τουρκίας, με αιτήματα και απαιτήσεις στη βάση του Δικαίου της Θαλάσσης.»

«ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΝ ΠΑΣ ΤΥΦΛΟΣ ΚΑΙ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΣ»
  • Η Κυβέρνηση προκρίνει τη λύση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία. Αν οδηγηθούμε τελικά εκεί, ελλοχεύει πραγματικός κίνδυνος για τα ζωτικά Εθνικά μας συμφέροντα;

«Στα Διεθνή Δικαστήρια δεν πας τυφλός και απροετοίμαστος. Πρώτα πρέπει να απαιτήσεις από την Τουρκία να άρει το casus belli και να αναγνωρίσει την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου. Δεύτερο πρέπει να διασφαλίσεις ότι οι ιδέες σου θα εμφανιστούν και θα στηριχτούν στην διεθνή συζήτηση, ιδιαίτερα των ειδικών του Δικαίου της Θαλάσσης. Προκειμένου να γίνει αυτό πρέπει να οργανώσεις πάρα πολλές παρεμβάσεις που δεν είναι του παρόντος. Επίσης δε, να μελετήσει κανείς με μεγάλη προσοχή την σύνθεση του δικαστηρίου αυτή την εποχή. Δυστυχώς η πλειοψηφία των πολιτικών στην Ελλάδα και της δημόσιας συζήτησης περιορίζεται σε γενικολογίες του τύπου να πάμε ή να μην πάμε. Αυτά ξέρουν, αυτά λένε.

Ταυτόχρονα με τα πιο πάνω, πρέπει η Ελλάδα να διαμορφώσει ένα σύστημα αντίβαρων. Να θέσει θέμα για νησιά, βραχονησίδες και βράχους που κατέχει παράνομα η Τουρκία, και είναι δεκάδες. Όπως και με τη μη εφαρμογή των δεσμεύσεών της από τις Συνθήκες. Έχω μιλήσει για όλα αυτά δημόσια και πριν γίνω υπουργός εξωτερικών και ως ΥΠΕΞ. Ας μελετήσουν λίγο οι κρατούντες.»

«ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ»
  • Κύριε Πρόεδρε, ποια θεμελιώδη λάθη εκτιμάτε ότι έχουν γίνει, με την πενταμερή διάσκεψη για την Κύπρο και πού διαβλέπετε να οδηγείται;

«Ελπίζω να μην δεχτούν την απαίτηση της Τουρκίας που στηρίζουν οι Βρετανοί να μην συνεχίσει η διαπραγμάτευση από το σημείο που είχε μείνει στο Κραν Μοντανά. Η προσπάθειά τους να ακυρώσουν τα αποτελέσματα εκείνης της διαπραγμάτευσης, δείχνει και ποιοι δεν ήθελαν να αποκρυσταλλωθούν και τότε σε συμφωνία αυτά τα αποτελέσματα. Οι επιθέσεις που δέχτηκα αποκαλύπτονται είτε κακόπιστες, είτε σκόπιμες.

Υπάρχουν, ακόμα, κάποιοι που διεκδικούν τα αποτελέσματα του Κραν Μοντανά, αρνούμενοι ότι αυτά ήταν αποτέλεσμα της επίπονης προετοιμασίας μας τότε, όντας μικρόψυχοι, και μη κατανοώντας ότι πρέπει να υπάρξει μια ανάλογη προετοιμασία και τώρα.

Εκείνο που με ανησυχεί είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν στηρίζει όσο πρέπει την κυπριακή και δεν έχει παράγει ούτε μια νέα ιδέα. Ακόμα με ανησυχεί ότι δεν μιλά σταθερά για κατοχή και για κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων. Δυστυχώς και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δείχνει να έχει διαφορετική διάθεση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στον ΟΗΕ το 2020 απέφυγε όπως ο διάβολος το λιβάνι την λέξη κατοχή. Κάτι πρωτοφανές για Έλληνα πρωθυπουργό.»

«Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ ΑΦΟΡΗΤΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΙΜΙΑ»
  • Ποιος είναι ο υπόγειος ρόλος του διεθνούς παράγοντα και πού ωθεί τη λύση;

«Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου θα πρέπει να κινητοποιήσουν περισσότερο εκείνο το τμήμα του διεθνή παράγοντα που είναι υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και κατά προέκταση υπέρ των θέσεών μας. Έπρεπε από πέρσι να βρισκόταν το ελληνικό ΥΠΕΞ σε συνεννόηση με το επιτελείο του Μπάιντεν, ως μια προληπτική και στρατηγική γραμμή. Να έχει ενεργοποιήσει στο θέμα την γαλλική, κινέζικη και ρωσική διπλωματία ώστε να μην κάνουν οι βρετανοί μόνοι τους παιχνίδι και μάλιστα στο όνομα του ΟΗΕ. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή απέναντι στην Βρετανία που για άλλη μια φορά επιδιώκει να πιέσει αφόρητα την κυπριακή κυβέρνηση να παραδοθεί στην τουρκική βουλιμία πριν καν πάει στην πενταμερή. Πρέπει να αποτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο.»

  • Πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει;

«Δεκάδες διπλωμάτες, στρατιωτικοί και καθηγητές πανεπιστημίου, καθώς και δημοσιογράφοι, δικηγόροι, γιατροί και άλλοι συγκρότησαν Επιτροπή Κυπριακής-Ελληνικής Φιλίας και Συμπαράστασης στην Κύπρο. Όσο ξέρω οι πόρτες της είναι ανοικτές για όποιον πονά τον ελληνισμό, την Κύπρο, το μέλλον όλων μας.»

«ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΧΡΥΣΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ»  ΔΕΝ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΣΗ, ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ»
  • Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη διαπιστώνετε να μην προσφέρει την απαιτούμενη στήριξη στην κυπριακή πλευρά, απέναντι σε μια Τουρκία που περισσότερο παρά ποτέ επιδιώκει την αποκοπή της από την Ελλάδα και την διεθνή απομόνωση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη; Έχουν κάποια σχέση και οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τα «χρυσά διαβατήρια»;

«Σίγουρα πολλές από τις περιγραφές τέτοιων προβλημάτων είναι αληθινές. Αλλά ότι αυτές είδαν το φως της δημοσιότητες τώρα, λίγο πριν την πενταμερή, πυροβολώντας τον μέχρι πρότινος Πρόεδρο της Βουλής, τον Αρχιεπίσκοπο της Μεγαλονήσου, ο οποίος είναι εκλεγμένος με παλλαϊκή συμμετοχή και τον ίδιο τον πρόεδρο δεν ήταν τυχαίο. Η επιλογή αυτή, δεν αποσκοπούσε στην κάθαρση, αλλά στο αδυνάτισμα της διαπραγματευτικής θέσης της κυπριακής ηγεσίας. Μην ξεχνάμε ότι το επικοινωνιακό μέσο μέσω του οποίου έγινε η επίθεση ανήκει στο Κατάρ με τη μεγάλη επιρροή που έχουν σε αυτή τη χώρα και σε αυτό το κανάλι, η Τουρκία και η Βρετανία.»

«Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ»
  • Η Κυβέρνηση Τραμπ κατά πόσο δυσκόλευε τις κινήσεις και τις επιλογές της Κυβέρνησής σας, έναντι της Τουρκίας; Πιστεύετε ότι η εκλογή Μπάιντεν θα «νουθετήσει» τον Ερντογάν και θα επαναφέρει την γείτονα χώρα στους κόλπους της διεθνούς νομιμότητας;

«Ο Τραμπ μας είχε πει ότι εκτιμά τον Ερντογάν, όμως, η διοίκησή του δεν είχε φιλοτουρκικές διαθέσεις. Τμήμα της πίστευε ότι η Τουρκία θα γινόταν το νέο Πακιστάν. Στη διαπραγμάτευση για το Ονοματολογικό και το Κυπριακό δεν ανακατεύτηκε ο Τραμπ διότι όταν αυτά εξελίσσονταν, η προσοχή του ήταν στραμμένη αλλού. Αλλά από την άλλη εμπόδιζε να υλοποιηθεί η πολιτική της Γερουσίας έναντι της Τουρκίας και να εφαρμοστεί ορθολογικά το εμπάργκο σε βάρος της. Ως προς τα ελληνοτουρκικά είχε γίνει καταπληκτική δουλειά εκείνα τα χρόνια από εμάς, αξιοποιώντας το λόμπι μας, τις μεγάλες αμερικάνικες εφημερίδες και τις σχέσεις μας στα δύο κόμματα. Έτσι φτάσαμε στο πετυχημένο εμπάργκο των F35, κάτι που τόσο επίμονα αρνείται το Βερολίνο σήμερα ως προς τα υποβρύχια. Αλλά βλέπετε η κυβέρνηση φοβάται να αξιοποιήσει τα διπλωματικά μας μέσα έναντι των φιλότουρκων δυνάμεων στην ΕΕ που ακόμα και θεμελιακά τους ζητήματα, εξαρτώνται από τη συναίνεση της Ελλάδας.»

  • Τι θέλετε να προλάβετε με το κοινό Πρόγραμμα, τι επιδιώκετε;

«Η χώρα βρίσκεται σε πορεία παρακμής και όλα τα μεγέθη της συρρικνώνονται, όπως δημογραφικό, ΑΕΠ, αγροτική παραγωγή. Αυτή η πορεία θα έχει αρνητικές συνέπειες στη ζωή όλων μας, αλλά και σε κυρίαρχα δικαιώματα της χώρας. Πρέπει να αντιστραφεί. Δεν θα είναι εύκολο. Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων. Να βγουν πολλοί από την ακινησία και να σπάσουμε αυγά. Με προσοχή. Διότι όπως συχνά λέω πειραχτικά, από αυγά φτιάχνεις ομελέτα, από την τελευταία δεν μπορείς να επιστρέψεις στα αυγά. Η πάλη θα είναι σκληρή. Διότι στην Ελλάδα το ερώτημα είναι αν θα επιβιώσει ένα κλειστό ολιγαρχικό σύστημα εξουσίας ή η Πατρίδα. Μερικοί προσβλέπουν στο πρώτο, εμείς στο δεύτερο.»

«ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΥΜΠΑΘΕΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΗΣ»
  • Διατηρείτε πολιτική επαφή με τον κ. Τσίπρα;

«Του Αλέξη και των γύρω του τους αρέσει το έργο που πραγματοποιήθηκε στην εξωτερική πολιτική όταν ήταν Πρωθυπουργός, αλλά κατά κάποιο περίεργο τρόπο δεν συμπαθούν όσους ήταν οι αρχιτέκτονες και συνέβαλαν σε αυτό. Δεν θέλουν να κουβεντιάζουν με τους διπλωμάτες, τα υπηρεσιακά στελέχη, τους πανεπιστημιακούς που είχαν εμπλοκή σε αυτήν. Κάνουν λάθος, αλλά αυτό είναι δικό τους το πρόβλημα. Εμείς ως ΠΡΑΤΤΩ, θα επιμείνουμε να τονίζουμε την ανάγκη μιας συμπόρευσης όλων των δυνάμεων που μπορούν να συμβάλλουν στην Αναγέννηση της χώρας. Αν κατατάσσουν τον εαυτό τους αλλού, ή νιώθουν ότι όλα μπορούν να τα κάνουν μόνοι τους ας το δοκιμάσουν. Θα κριθούν. Εμείς, αντίθετα, θα παραμείνουμε επίμονα ενωτικοί και θετικοί για το καλό της Πατρίδας.»

«ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΦΤΙΑΧΤΗΚΑΝ ΔΥΟ ΨΕΥΤΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ…»

  • Και στο θέμα της πανδημίας το ΠΡΑΤΤΩ έκανε διαφορετικές προτάσεις από εκείνες των κομμάτων της σημερινής βουλής

«Δείξαμε ότι στην περίοδο της πανδημίας φτιάχτηκαν δύο ψεύτικα διλήμματα: οικονομική μεγέθυνση ή υγεία και δημοκρατία ή υγεία. Και τα δύο διλήμματα εξυπηρετούσαν την υποταγή των πολιτών στον αυταρχισμό και σε έναν τύπο διακυβέρνησης που έχει όλα τα χαρακτηριστικά τυραννικού καθεστώτος όπως το προσδιόρισε ο Αριστοτέλης.»

  • Δηλαδή;

«Πρώτα από όλα δείξαμε ότι υπήρχαν παγκοσμίως στην πρώτη φάση της πανδημίας πέντε διαφορετικά μοντέλα. Καλέσαμε δε την κυβέρνηση να μην ακολουθεί τυφλά τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Να σταματήσει με τις θεωρίες του μονόδρομου με τις οποίες στο υγειονομικό θέμα είχε εγκλωβιστεί και η αξιωματική αντιπολίτευση. Το καλύτερο παράδειγμα, και το γράψαμε ήδη την άνοιξη πέρσι, ήταν εκείνο της Νοτιοανατολικής Ασίας: συνεχή τεστ παντού και για όλους, αποστάσεις παντού και από όλους, μάσκες, συστήματα «διευκρίνησης» του ποιος και πώς μεταφέρει τον coved-19. Τι μας έλεγε τότε η Κυβέρνηση; Ότι οι «μάσκες σκοτώνουν» (σήμερα φοράνε κάποιοι και δύο!). Ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά τεστ, ενώ στην ΝΑ Ασία και Ωκεανία έκαναν τεστ για δεκάδες εκατομμύρια πολίτες. Δεν θέλαν «να ξοδευτούν». Υποτίμησαν τη δυναμική της πανδημίας, νόμιζαν ότι είναι προσωρινό φαινόμενο. Ως προς τις αποστάσεις ούτε στα σχολεία τις διασφάλισαν, ούτε στα μέσα καθημερινής μαζικής μεταφοράς. Έτσι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει μεγάλο αριθμό θυμάτων και η οικονομία της να βρίσκεται σε κάμψη και κρίση. Αντίθετα στην ΝΑ Ασία και την Ωκεανία (όπως σε Κίνα, Βιετνάμ, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία) δεν υπάρχουν πιά σχεδόν καθόλου θύματα, ενώ η οικονομία και το εμπόριο έχουν μεγάλη ανάπτυξη. Αποδείχτηκε ότι είχαμε δίκαιο: υπήρχε και υπάρχει και άλλος δρόμος.»

  • Και τώρα στη δεύτερη φάση;

«Η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία λήψης προληπτικών μέτρων έναντι των αναμενόμενων λαϊκών κινητοποιήσεων και ξεσπασμάτων, δηλαδή την νομοθέτηση και «έγκαιρη» οργάνωση του κράτους της ολιγαρχίας ενάντια στους πολίτες και τις ανάγκες τους. Πρόκειται για κλασσικό παράδειγμα «ταξικής πάλης από τα πάνω» που έχουμε δει πολλές φορές στον 19ο και 20ο αιώνα.

Πρώτιστο καθήκον που έχει αναλάβει είναι να μην χάσει η Ολιγαρχία και οι τραπεζίτες κέρδη και θέσεις εξουσίας. Για αυτό εκδηλώνεται αυτή η επιθετικότητα απέναντι στην νεολαία και τα πανεπιστήμια. Όμως, η δημοκρατία κρίνεται πριν από όλα από τη δυνατότητα της σημερινής μειοψηφίας να γίνει πλειοψηφία. Όταν η πλειοψηφία το εμποδίζει με αυταρχισμό τότε έχουμε την κλασσική περίπτωση αριστοτέλειας τυραννίας.»

«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»
  • Και τι πρέπει να γίνει;

«Διεύρυνση της Δημοκρατίας. Πρέπει όλοι μας να έχουμε πρόσβαση στις συζητήσεις των ειδικών. Να διασφαλιστεί η δημοκρατική λειτουργία της Βουλής και όλων των αντιπροσωπευτικών σωμάτων και να μην εισάγεται σε αυτά τίποτα που να μην είναι απαραίτητο, ιδιαίτερα όταν αποσκοπεί στην βίαια αλλαγή δομών και σχέσεων που δεν έχουν άμεση σχέση με την πανδημία. Να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος για την προώθηση της διασύνδεσης προστασίας της υγείας και της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και του εμπλουτισμού της δημοκρατίας.

Χρειαζόμαστε τόσο εμείς, όσο και η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης χιλιάδες μάσκες, τεστ, ειδικές υποδομές στα σχολεία, εμβόλια και φάρμακα, προσλήψεις προσωπικού. Το κόστος τους είναι πολλαπλάσια λιγότερο από αυτό που προκαλούν τα μεγάλα και μικρά λοκ ντάουν. Επιτέλους δε, ας αρχίσουμε να τα παράγουμε στη χώρα και να συνεργαστούμε σε αυτό τον τομέα και με τις άλλες βαλκανικές χώρες. Έχουμε καλά πανεπιστήμια γύρο από τα οποία μπορούν να «κτιστούν» με γενναία χρηματοδότηση οι απαραίτητες εταιρείες παραγωγής και διανομής όλων αυτών των ειδών. Από χρόνια επιμένω να φτιαχτούν σε Πάτρα και Ιωάννινα ζώνες παραγωγής ιατρικών εργαλείων και υπηρεσιών. Διαφορετικά σε λίγο θα εισάγουμε τα πάντα και δεν θα μπορούμε να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία και την Πατρίδα μας.»

«Ο ΣΑΜΑΡΑΣ; ΣΥΝΕΠΗΣ ΔΙΓΛΩΣΣΟΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ! ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΕ ΣΚΕΤΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
  • Πώς κρίνετε τη στάση Σαμαρά;

«Συνεπής δίγλωσσος νεοδημοκράτης. Είναι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που υπέγραψε ευρωπαϊκά κείμενα στα οποία η βόρεια γείτονάς μας ονομαζόταν σκέτα «Μακεδονία» και σήμερα μας κουνά το δάκτυλο που ονομάστηκε «Βόρειος Μακεδονία», όνομα που όπως εξομολογείται ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον Α. Παπαχελά, ήταν το άπιαστο όνειρό του. Ο Α. Σαμαράς, είναι ο άνθρωπος που προσπάθησε να κάνει καριέρα και να αποκτήσει ταυτότητα πάνω σε ένα ακανθώδες εθνικό ζήτημα. Όταν ο ίδιος έγινε πρωθυπουργός όλα αυτά τα ξέχασε, για να τα ξαναθυμηθεί όταν αποφάσισε να κάνει εσωκομματικό πόλεμο στον Κυριάκο Μητσοτάκη.»

«ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΔΟΡΥΦΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
  • Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο απώτερος σχεδιασμός Ερντογάν;

«Να δορυφοροποιήσει την Ελλάδα ως τον μικρό της εταίρο και να βαλκανιοποιήσει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Να ελέγξει όλη την Κύπρο με μια δήθεν λύσης συνομοσπονδίας. Να καθιερωθεί ως περιφερειακή δύναμη.

Η Τουρκία προκειμένου να τα πετύχει: πρώτον για ότι κάνει, και το πιο παράνομο,  επιδιώκει οι κινήσεις της να ντύνονται με νομιμοφάνεια επικαλούμενη ακόμα και το Διεθνές Δίκαιο για επιλογές που αποτελούν κατάφωρη παραβίασή του. Δεύτερον, να υπάρχει κενό στον διεθνή ορίζοντα, όπως υπήρχε τα δύο τελευταία χρόνια, καθότι η ΕΕ έχει μια νέα Επιτροπή, όχι και την καλύτερη, η Ιταλία είχε κυβερνητική αστάθεια, το ΗΒ ασχολούταν με το Brexit, το Ισραήλ πήγαινε από εκλογές σε εκλογές, ενώ οι ΗΠΑ ασχολούνταν με τον Τραμπ και τις προεδρικές εκλογές. Ταυτόχρονα, όλος ο κόσμος ασχολείται με την πανδημία. Αυτό κατά την Άγκυρα είναι το παράθυρο ευκαιρίας για να προωθήσει τα επιθετικά της σχέδια. Τέλος, τρίτον να έχει απέναντί της φοβικές κυβερνήσεις. Τα δύο τελευταία χρόνια εκτιμά ως τέτοια την ελληνική κυβέρνηση.»

«ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΟΡΑΜΑ»
  • Ποια λάθη ή παραλείψεις του επέφεραν την ήττα της Κυβέρνησής του;

«Το μεγάλο πρόβλημα της κυβερνώσας αριστεράς ήταν ότι δεν στηριζόταν σε ένα μεγάλο μαζικό κίνημα. Πιστεύω ότι αδυναμία της κυβέρνησης ήταν, επίσης, ότι δεν λειτούργησε συλλογικά και ότι οι υπουργοί δεν είχαν πάντα το απαιτούμενο όραμα, σχέδιο και πρόγραμμα ώστε να στηρίξουν την πολιτική τους, ακόμα και μέσα στα υπουργεία τους. Αδυναμία ήταν και ο κυρίαρχος τακτικισμός και ο οικονομισμός. Υποτιμήθηκε δε ο αντίπαλος.

Ασφαλώς ο πρωθυπουργός ήταν καλύτερος από κάθε δεξιό πολιτικό. Αλλά δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο αυτόν, αλλά ολόκληρα συστήματα. Μεγάλο κακό έκανε στην κυβέρνηση το σφιχταγκάλιασμα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον εταίρο της ακόμα και όταν υπήρχαν συσχετισμοί για τη συγκρότηση μιας άλλης κυβέρνησης όπως έγινε στις αρχές του 2019, οι οποίοι υπήρχαν ήδη από τα τέλη του 2017. Τέλος νομίζω ότι μετά το Φθινόπωρο του 2018 είχε ραγίσει η σπονδυλική στήλη, ιδιαίτερα εκείνων όσων είχαν κάνει κάποιους χωρίς αρχές συμβιβασμούς.»

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»
  • Αν η απλή αναλογική το επιτρέψει, θα μπορούσατε να συνεργαστείτε για το καλό της χώρας με τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Το απαιτεί η κοινωνία και η πατρίδα και εμείς δίνουμε μάχη να το καταλάβουν και άλλοι που έχουν παγιδευτεί σε έναν συνδυασμό αλαζονείας και ανασφάλειας. Πρέπει να υπάρξει αυτό το προγραμματικό μέτωπο αναγέννησης και αλλαγής της χώρας. Οπωσδήποτε. Είναι επιτακτική ανάγκη, άνευ κάθε αμφιβολίας.»

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!»
  • Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε, ως Πρόεδρος του ΠΡΑΤΤΩ στους ανέστιους ή δυσαρεστημένους αριστερούς ψηφοφόρους; Πού απευθύνει ανοικτό πολιτικό κάλεσμα η Κίνησή σας;

«Η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη στιγμή. Υπάρχει κίνδυνος παρακμής της. Πρέπει να σταθούμε όλοι όρθιοι και να την αναγεννήσουμε εισάγοντας ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, περισσότερη δημοκρατία και θέτοντας τα συμφέροντα της πατρίδας και της κοινωνίας πάνω από τα στενά συμφέροντα των ολίγων. Χρειάζεται κινητοποίηση και συμμαχία στη δράση των ταλαντούχων και παραγωγικών, των ικανών και αυτών που έχουνε τη θέληση να αλλάξει η ζωή μας, να αλλάξει ο τόπος μας. Μην αφήσουμε να μας καταλάβει η απογοήτευση, ο φόβος, η ανασφάλεια. Ας ονειρευτούμε αισιόδοξα και ας δείξουμε σθένος, παρρησία και ικανότητα να πάμε όλοι μαζί ενωμένοι τη χώρα μπροστά.»

«ΠΡΑΤΤΩ: ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΔΥΟ ΣΤΟΧΟΥΣ: ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.»
  • Πώς εννοεί πρακτικά το ΠΡΑΤΤΩ τη συνεργασία των δυνάμεων της δημοκρατικής συμπαράταξης, σε πολιτική – προγραμματική βάση; Ποια περιθώρια υπάρχουν;

«Τον Ιανουάριο του 2020 κάναμε πρόταση στα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για τη συνεργασία ανάμεσα στις δυνάμεις όλων, γνωρίζοντας ότι το μπόι μας είναι μικρό αλλά μεγαλώνει, ενώ η πολιτική και οι ιδέες μας έχουν αγκαλιάσει την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου της Δημοκρατικής, Προοδευτικής, Πατριωτικής Παράταξης. Πριν ένα μήνα επανήλθαμε έχοντας επεξεργαστεί έξη προγραμματικούς άξονες και καλώντας με ειδικές επιστολές σε δημόσιο και κατά ιδίαν διάλογο με στόχο να υπάρξει ένα κοινό πρόγραμμα με δύο στόχους: την Σωτηρία και την Αναγέννηση της χώρας.»

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΝΟΡΑΜΑ