Όχι Μπλεκ, αλλά Ντέιβιντ Κρόκετ

Γράφει ο Vasilis Von Karagian

Ο Ντέιβιντ Κρόκετ ή Ντέιβυ Κρόκετ (David ή Davy Crockett, (17 Αυγούστου 1786 – 6 Μαρτίου 1836) ήταν ένας Αμερικανός κυνηγός, , που εξελίχθηκε σε στρατιωτικό, πολιτικό και κατέληξε λαϊκός ήρωας, αλλά και εθνομάρτυρας μετά τον ηρωικό του θάνατο στη Μάχη του Άλαμο. Αντιπροσώπευσε το Τενεσί στην Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Κρόκετ μεγάλωσε στο Τενεσί, όπου και κέρδισε φήμη ως κυνηγός και αφηγητής ιστοριών. Μετά από ολιγόχρονη σταδιοδρομία ως αξιωματικός στην τοπική εθνοφυλακή εκλέχθηκε στο νομοθετικό σώμα του Τενεσί το 1821 και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ το 1826. Εκεί αντιτάχθηκε σφοδρά σε πολλές από τις πολιτικές του Προέδρου Άντριου Τζάκσον, ιδιαίτερα στην Πράξη Απομακρύνσεως των Ινδιάνων. Αυτές οι αντιθέσεις οδήγησαν στην ήττα του Κρόκετ στις εκλογές του 1834, γεγονός που τον έκανε να φύγει για το Τέξας (τότε επαρχία υπαγόμενη στο Μεξικό) και να συμμετάσχει στην Επανάσταση του Τέξας το 1836.

Ο Κρόκετ έγινε διάσημος ήδη πριν τον θάνατό του για θρυλικά κατορθώματα που διαδόθηκαν μέσα από θεατρικά έργα, λαϊκές φυλλάδες και αλμανάκ. Μετά το θανατό του εξακολούθησαν να του αποδίδονται πράξεις μυθικών διαστάσεων. Μετά και τις απεικονίσεις του σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές κατά τον 20ό αιώνα, έγινε ένας από τους γνωστότερους Αμερικανούς λαϊκούς ήρωες.

Ένα μέρος της λαϊκής δεξιάς στις ΗΠΑ εκπροσωπεί τα διαλυμένα από την κρίση εργατικά κι αγροτικά στρώματα που ψάχνουν να βρουν ιδεολογικό αποκούμπι στις απαρχές της σύντομης Αμερικάνικης ιστορίας. Ο διχασμός της αμερικανική κοινωνίας και η περιθωριοποίηση – λουμπενοποίηση τουλάχιστον του μισού πληθυσμού δεν μπορεί να καλυφθεί με κατάρες κι αφορισμούς ,η τεχνολογική εξέλιξη άλλωστε επιταχύνεται τεχνητά με αφορμή τον κορωνοϊό και ολοένα και περισσότερα κοινωνικά στρώματα σύντομα θα είναι άχρηστα για το σύστημα σε όλο τον πλανήτη..

ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK