Όχι προσωπικά παιχνίδια και κομματικές ίντριγκες για την προεδρία της Δημοκρατίας

Toυ Γ. Λακόπουλου

 Από τον έγκυρο Βασίλη Σκουρή και το «News 247. Gr» μάθαμε ότι στη λίστα με τα ονόματα των υποψηφίων να προταθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας προστίθεται και το όνομα της Μαρίας Δαμανάκη.

Έχουμε και λέμε: Καραμανλής, Σαμαράς, Αβραμόπουλος, Σημίτης, Βενιζέλος, Παπαδήμος, Αλιβιζάτος, Αρβελέρ, ακόμη και η Πασπαρτού Διαμαντοπούλου. Και τώρα η Μαρία.

Συνηθισμένα όλα αυτά. Προηγούνται πάντα της επιλογής προσώπων για δημόσια αξιώματα. Αλλά αυτή τη φορά υπάρχει ένα ερώτημα: για ποιο λόγο γίνεται αυτή η συζήτηση;  Ψάχνει ο Πρωθυπουργός για υποψήφιο Πρόεδρο;

Για να συμβαίνει αυτό θα πρέπει συντρέχει μια προϋπόθεση: να μην τα πήγε καλά ο σημερινός Πρόεδρος.  Οπότε, έχων τον πρώτο λόγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητά  ευλόγως τον  αντικαταστάτη του.

Υπάρχει έστω και ένας -ακόμη και μεταξύ εκείνων που επιχείρησαν να τον αποδομήσουν μετά την εκλογή του- που να διατείνεται ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν ήταν καλός πρόεδρος;

Μπορεί  κάποιος να του καταλογίσει ότι δεν εκτελεί με επάρκεια και συναίσθηση χρέους  τα καθήκοντά του;.

Δεν έχει σημασία  από ποιο κόμμα προέρχεται και αν ήταν καλός υπουργός. Το θέμα είναι αν ως αρχηγός του ελληνικού κράτους στάθηκε στο ύψος των ευθυνών και του ρόλου του.

Οι απαντήσεις έχουν ήδη δοθεί εντός και εκτός της  χώρας. Για παράδειγμα κανείς δεν ξεχνά τι  κατέθεσε « ως ιστορική   μαρτυρία» ο Φρανσουά Ολάντ.

Αφού λοιπόν δεν διατυπώνεται η παραμικρή κριτική για τον τρόπο που λειτούργησε ο νυν Πρόεδρος σε δύσκολες στιγμές και ευαίσθητες περιπτώσεις, ποιος ψάχνει για αντικαταστάτη του και γιατί;’

Ο Παυλόπουλος είναι ο Έλληνας Σάντρο Περτίνι. Απεδείχθη θαυμάσιος αρχηγός του κράτους. Εξωστρεφής, επιστημονικά καταρτισμένος, ευρυμαθής, πρόσωπο κύρους, αλλά οικείος  και ανθρώπινος  ταυτόχρονα.

Είναι ακούραστος, αναγνωρισμένος στο εξωτερικό, ανοιχτός στις σχέση του με τους πολίτες και ίσως ο καλύτερος γνώστης του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του  Πολιτεύματος.

Κατάκτησε στην πράξη  το δικαίωμα του στη  δεύτερη θητεία, με την άψογη λειτουργία του  στην οποία δεν υπήρξε ούτε μια  περίπτωση παραβίασης της συνταγματικής τάξης.

Προς τι λοιπόν το …μαζικό ενδιαφέρον για τη διαδοχή του; Ειδικά όταν είναι κατοχυρωμένο ότι η παρουσία του διασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση -με δεδομένη τη θέση του Αλέξη Τσίπρα υπέρ της επανεκλογής του;

Αν πιστεύει κάποιος από τα δυο μεγάλα κόμματα ότι πρέπει να βρούμε άλλον να πάρει τη θέση του, γιατί δεν βγαίνει να το πει τώρα;

Ειδικά στη ΝΔ, αν κάποιος θέλει να μην συνεχίσει ένας επιτυχημένος πρόεδρος -που προέρχεται και από τους κόλπους της -ας το δηλώσει. Γιατί πρέπει να  δημιουργείται μια εκκρεμότητα που δεν υπάρχει; Γιατί αφήνουμε περιθώριο  να κάνουν παιχνίδια  διάφοροι μωροφιλόδοξοι ή άεργοι του δημοσίου βίου;

Επειδή στην πολιτική τίποτε δεν είναι αθώο, πρέπει να έχουν γνώση οι φύλακες. Θα είναι αρνητικό  για την ποιότητα της δημοκρατικής τάξης και της πολιτικής αν κάποιοι  στο κυβερνών δεν θέλουν τον Παυλόπουλο, αλλά να το κρύβουν για να μην κινδυνεύσει η  υπερψήφιση της τροποποίησης του Συντάγματος και θα το προβάλουν μετά.

Αν ισχύει, θα είναι ένα είδος εσωκομματικής ανωμαλίας. Και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  έχει κάθε λόγο να την σταματήσει εν τη γενέσει της.

Γιατί το γράφει πάλι ο Σκουρής: «Το  πρόβλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει ένα νέο όνομα για την Προεδρία, είναι η άριστη -κατά κοινή ομολογία- θητεία του νυν Προέδρου. Πώς, δηλαδή, δεν θα προτείνει εκ νέου έναν άξιο Πρόεδρο, πολύ περισσότερο που οι σχέσεις των δυο ανδρών, εδώ και καιρό είναι άψογες! «

Συμπέρασμα: Μόνο σε παραλογισμό και σε καταχθόνιες σκέψεις ιντριγκαδόρων της πολιτικής και κενοδόξων, μπορεί να αποδώσει κανείς την σκοτεινή επιδίωξη να μην ανανεωθεί η θητεία ενός  προέδρου που είναι επιτυχημένος, έχει την υποστήριξη τουλάχιστον των δυο μεγάλων κομμάτων και καλές σχέσεις με τον εκλεγμένο Πρωθυπουργό.

Θα  ήταν υγιές για το πολίτευμα και την πολιτική ζωή, αυτό θέμα να κλείσει τώρα από την πλευρά του πλέον αρμόδιου: του Κυριάκου Μητσοτάκη- και του Τσίπρα βεβαίως. Για μην αγωνιούν και όσοι σπεύδουν να κρεμάσουν στα μανταλάκια την  υποψηφιότητά τους.