10+1 πράγματα που -πλέον- μπορεί και πρέπει να κάνει αμέσως ο Αλέξης Τσίπρας

Του Γ. Λακόπουλου

Καθώς -και στην πολιτική- στη βράση κολλάει στο σίδερο, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αυτή τη στιγμή, ίσως για πρώτη φορά από τότε που ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ σε θέση να επιβάλλει τις επιλογές του στο κόμμα του. 

Δεν είναι μόνο η ανάδειξη της πολιτικής και του προγράμματός του, που θα του δώσει προβάδισμα. Υπάρχουν θέματα λειτουργίας και συμβολισμών που εξαρτώνται αποκλειστικά απο τον ίδιο και μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και να τον καταστήσουν θελκτικό στα μάτια της κοινής γνώμης, ωστε οι ψηφοφόροι να τον επιλέξουν ως εναλλακτική λυση.

Η ισχύς που του έδωσε η 15η Μαΐου δεν επιτρέπει  εσωστρέφειες και συνεπώς μπορεί να πάρει αμέσως συγκεκριμένες προσωπικές αποφάσεις, ως ηγ΄έτης, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πράγματι «άλλο κόμμα»- και να ανοίξει ο δρόμος του προς την εκλογική νίκη.

1. Να μετακινήσει στις πίσω σειρές τα  «βαρίδια«. Όσοι έχουν το στίγμα της αποτυχίας από το παρελθόν, όσοι έχουν εκτεθεί με τις πράξεις τους και όσοι εμφανώς δεν μπορούν να συντονιστούν με τις ανάγκες της εποχής, η δεν νοείται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ισχύει και για όσους έχουν εμπλοκές με τη δικαιοσύνη για οποιοδήποτε λόγο.

2. Να κόψει το βήχα στον Π. Πολάκη. Το στυλάκι «Πλεύρη δεν θα γλυτώσει κανείς σας»- για να μείνουμε στην τελευταία εμφάνισή του- δεν περνάει, για κόμμα που θέλει να κυβερνήσει. Οι ποινές στην Ελλάδα επιβάλλονται από τη Δικαιοσύνη εφόσον υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία που αποδεικνύεται το σε δικαστήριο.  Όχι από κόμματα και αλαφροΐσκιωτους ρεβανσιστές…

3. Να μαζέψει -αν χρειαστεί να κατεβάσει εγκαίρως από το τρένο- όσους νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «Αριστερά και τίποτε άλλο» -επειδή έτσι προσδιορίζουν τους εαυτούς του- και οι πολίτες κορόιδα για να τους ψηφίσουν. 

Κάποιοι Συριζαίοι μετά το 2015 έχουν βρει τον μήνα που τρέφει του εννιά. Παριστάνουν τους ανυποχώρητους  «αριστερούς» και τους  πολέμιους του «καπιταλισμού», αλλά περιμένουν να πάρουν και τα αξιώματα που θα δώσουν στην κυβέρνηση Τσίπρα, πολίτες που καθόλου δεν συμμερίζονται τις ιδεοληψίες τους.

Να ανανεώσει τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

4. Να οργανώσει το προσωπικό Πολιτικό Γραφείο του, το οποία με παραλείψεις κυρίως, τον εκθέτει. Η ασυνέπεια και η αδιαφορία για όσους απευθύνονται για κάποιο λόγο, πρέπει να αντικατασταθούν με τον επαγγελματισμό και την επάρκεια.

5. Να επικοινωνήσει προσωπικά ο ίδιος με τον «αφρό” της παράταξης στην κοινωνία. Υπάρχουν αμέτρητοι άνθρωποι με δημοκρατική κουλτούρα και διάθεση προσφοράς. Είναι επιτυχημένοι στον κλάδο τους, γνωρίζουν καλά τα θέματα τους και είναι αποδεκτοί στο χώρο τους.  Αν ο Τσίπρας τους χτυπήσει την πόρτα, θα ανταποκριθούν- και τους χρειάζεται.

6. Να ανανεώσει τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ– με τα δικά του κριτήρια και δικές του αποφάσεις. Σε προηγούμενες εκλογές εντάχθηκαν, για κομματικούς λόγους, άνθρωποι που περισσότερο τα επιβάρυναν παρά πρόσθεταν κάτι.

Υπάρχουν ακόμη και πρόσωπα που προκαλούν τις τοπικές κοινωνίες. Όλοι πρέπει να  αντικατασταθούν με πρόσωπα αποδοχής και κύρους- που ελκύουν του πολίτες.

Να επαναφέρει τη δημοκρατική συνεργασία

7. Να στραφεί στην Αυτοδιοίκηση. Το μεγαλύτερο σφάλμα -των γραμματέων κυρίως-  του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι έκοψαν τους δεσμούς με τα άλλα κόμματα στην Αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα να χαθεί η επιρροή του κόμματος.

Είναι ώρα ο Τσίπρας να επιδιώξει ψηφοδέλτια συνεργασίας με τα δημοκρατικά κόμματα με επικεφαλής ικανούς αυτοδιοικητικούς, όχι απαραίτητα Συριζαίους.

8. Να επαναφέρει τη δημοκρατική συνεργασία στα συνδικάτα και τις κοινωνικές οργανώσεις. Πάντα η σύμπραξη των δυνάμεων της Παράταξης έφερνε αποτέλεσμα υπέρ της κοινωνίας μέχρι την περίοδο που τη διέκοψε το ΠΑΣΟΚ. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να την αναβιώσει.

9. Να αναδείξει την ευρωπαϊκή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, κινούμενος ο ίδιος στην Ευρώπη με αντίστοιχες πρωτοβουλίες, αλλά και με δράσεις εντός της χώρας. Η ένταξη της Ελλάδας  έχει στρατηγικό χαρακτήρα και δεν νοείται να αμφισβητείται. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται  δεν χωράνε.

10. Να μετακινήσει την ευρωομάδα του από το γκρουπούσκουλα της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς» στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα και θα παίζει ρόλο και ο ίδιος θα έχει αντίστοιχους συνομιλητές.

Με ποιους θα κυβερνήσει;

Τέλος να αναδείξει την απάντηση στο ερώτημα: με ποιους θα κυβερνήσει; Δεν παίρνει αναβολή καθώς όσοι στρέφονται στον ίδιο αυτό περιμένουν για να εκδηλωθούν. 

Χρειάζεται ένα κύκλο προσώπων με χαρακτηριστικά που θα πείσουν ότι μπορούν να χειριστούν τις δύσκολες κυβερνητικές υποθέσεις στο εσωτερικό και διεθνώς.  Με προσόντα, δημοκρατικό προσανατολισμό, ευρωπαϊκή κουλτούρα, ήθος και προσωπική ακεραιότητα. 

Θα τους βρει εύκολα αν κινηθεί λαμβάνοντας υπόψη το εξής: οι πολίτες θα δώσουν την εντολή διακυβέρνησης στον ίδιο- όχι στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεπώς η δεξαμενή κομματικών στελεχών δεν ταυτίζεται με τη δεξαμενή υπουργήσιμων με υψηλά προσόντα, που θα αναλάβουν τη χώρα.

Επιβάλλοντας και στα συνεργαζόμενα κόμματα να προσέλθουν με αντίστοιχο προσωπικό στην προοδευτική κυβέρνηση.

Είναι πολλά;