400 περιπτώσεις τελεσίδικης κατεδάφισης έμεναν στα συρτάρια

Ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία για τα αυθαίρετα κτίσματα σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις. Η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης της Πολιτείας, με σκοπό την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές οι οποίες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο φυσικών καταστροφών.

Την κατάθεση τροπολογίας, με την οποία επιταχύνονται οι διαδικασίες διαχείρισης της αυθαίρετης δόμησης, μεταξύ αυτών και η εφαρμογή όλων των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων οικημάτων στην Αττική, ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο.

Ειδικότερα, επισπεύδονται οι διαδικασίες κατεδάφισης για τέσσερις κατηγορίες οι οποίες είναι:

  • ζώνες μέσα από τον αιγιαλό
  • οριοθετημένα ρέματα
  • κηρυγμένες ως αναδασωτέες περιοχές και
  • εθνικούς δρυμούς

400 περιπτώσεις τελεσίδικης κατεδάφισης έμεναν στα συρτάρια

Ο Σωκράτης Φάμελλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τη δυσπραγία των αρμόδιων κρατικών μηχανισμών για τη μη κατεδάφιση αυθαιρέτων με τελεσίδικη απόφαση. «Δυστυχώς, ανακαλύψαμε αυτές τις μέρες τελεσίδικες αποφάσεις κατεδαφίσεων στη Ραφήνα και στη Νέα Μάκρη που έχουν εικοσαετή παραμονή στα γραφεία υπηρεσιών» είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και διερωτήθηκε: «Ποιος ήταν υπεύθυνος για αυτό και ποια είναι η πραγματική ευθύνη;».

Για δεκαετίες οι αρμόδιες υπηρεσίες κρατούσαν στα συρτάρια τους 396 περιπτώσεις αυθαιρέτων με πρωτόκολλο κατεδάφισης, δηλαδή με τελεσίδικη διοικητική πράξη κατεδάφισης των εν λόγω κτισμάτων. Στο αδιαβάθμητο έγγραφο που είχε διαβιβαστεί από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής στις 18/7/2014, περιέχονται τρεις συγκεντρωτικοί πίνακες από τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Πειραιά.

Στις συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες η αξιολόγηση των στοιχείων οδήγησε τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος σε καταγραφή των «περιοχών επεμβάσεων» και του πλήθους των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών. Συνολικά, οι τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης αριθμούνται σε 396. Εντύπωση προκαλεί πως αρκετά πρωτόκολλα έχουν εκδοθεί σε βάθος δεκαετίας, ενώ για τις περιοχές Μαραθώνα και Νέα Μάκρη το έτος έκδοσης είναι το 1998 και το 1996 αντίστοιχα.

Το έγγραφο

Τα αυθαίρετα στην Ανατολική Αττική:

Τα αυθαίρετα στη Δυτική Αττική:

Τα αυθαίρετα στον Πειραιά: