ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΛΑΜΔΑ! Περιπετειώδης σειρά με τον πιο δαιμόνιο ρεπόρτερ των Βαλκανίων

ΟΠΩΣ ΚΙ ΑΝ ΤΕΘΕΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ: ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Ή ΝΑ ΜΗ ΖΕΙ;

 Σκίτσα: Στέλιος Καλογεράκης Κείμενα: Σοκίν Σακκάλ

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΠΡΩΤΟ :

Τι πραγματικά συνέβη στις Βρυξέλλες.

 

Κάπου στα Βαλκάνια, Ιανουάριος 2015. Ο μικρός ήρως της ευρωπαϊκής Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας, είναι ο νέος πρωθυπουργός. Ο Πάνος Καμμένος ο νέος υπουργός Άμυνας. Είναι νύχτα όταν φτάνουν ζωσμένοι με εκρηκτικά στη Γέφυρα στο Γοργοπόταμο. Βρέχει δαιμονισμένα.

»Συναγωνιστή είναι όλα εντάξει» λέει ο Καπετάν Καμμένος. «Tώρα είναι η ώρα!».
«Πυρ!» φωνάζει ο Αλέξης Τσίπρας.
Μια τρομακτική έκρηξη ακολουθεί.

Αθήνα 1 Φεβρουαρίου 2015, Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αλλάξει τη διακόσμηση στο πρωθυπουργικό γραφείο κι απολαμβάνει τη θέα προς την Ακρόπολη. Ο Πάνος Καμμένος έχει βγάλει τη στρατιωτική στολή και συνομιλεί με πολιτικά μαζί του. Ο πίνακας με την »Ευγνωμονούσα Ελλάδα» έχει εξαφανισθεί. Ένας νέος πίνακας του Δημοσθένη Κοκκινίδη -δεκαετία ΄80- έχει πάρει τη θέση του.

Από παντού μπαίνει άπλετο φως. Βρέχει δαιμονισμένα. Από το βάθος του δωματίου ένα μεγάλο ραδιόφωνο με λυχνίες μεταδίδει:

«Εδώ Nτόιτσε Βέλε. Ένα από τα πιο ιστορικά γεφύρια των Βαλκανίων, το πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Πλάκας στον Άραχθο ποταμό, κατέρρευσε σήμερα από άγνωστη αιτία στην Ελλάδα…»
****

Ο Γιάνης έχει πιάσει από τον λαιμό τον Ντάισελμπλουμ. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι,τον χτυπά με ένα κηροπήγιο στο κεφάλι και απελευθερώνει τον δυστυχισμένο Ολλανδό.
Ο Γιάνης έχει πιάσει από τον λαιμό τον Ντάισελμπλουμ. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι,τον χτυπά με ένα κηροπήγιο στο κεφάλι και απελευθερώνει τον δυστυχισμένο Ολλανδό.

Βρυξέλλες, Φεβρουάριος 2015. Οι δημοσιογράφοι έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς να δουν τη μονομαχία Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ που είχε αρχίσει λίγες μέρες πριν στην Αθήνα. Όπως θυμάται ο αναγνώστης,  ο Βαρουφάκης είχε πει τότε πως είναι »σάπια» η τρόικα.

Ο Ντάισελμπλουμ πέταξε νευριασμένος τα ακουστικά και πήγε να φύγει. Ο Βαρουφάκης του ‘σφιξε δυνατά το χέρι. Εδώ τα πράγματα συσκοτίζονται όπως ξέρετε. Ο μεν Ντάισελμπλουμ λέει πως του είπε

»Δεν έπρεπε να το κάνεις αυτό».

O Bαρουφάκης, από την άλλη, λέει πως του είπε

»Μόλις σκότωσες την τρόικα».

Σε κάθε περίπτωση, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε το περίφημο:
»Ουάου!».
Η παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ από το ΔΝΤ και του Μάριο Ντράγκι από την ΕΚΤ έδωσε σ΄αυτό το Eurogroup με την παρουσία όλων των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ιδιαίτερη σημασία. Η Κριστίν επέλεξε να φορέσει για την περίσταση το πιο ροκ ταγεράκι της.

Ο Ντάισελμπλουμ μπήκε μέσα με ένα κουτί σοκολοτάκια, γραβατωμένος πάντα σαν Παπουτσωμένος Γάτος. Ο Βαρουφάκης με το Μπέρμπερυ, χωρίς γραβάτα, ήρθε καθυστερημένος. Όχι γιατί ετοίμαζε τις προτάσεις του. Είχε να προβάρει στον καθρέφτη ποια δήλωση ταίριαζε με το κασκόλ του.
»Τι κάνεις ρε χαμούρα;» είπε πρώτος με το αέρα του σταρ ο Γιάνης. »Πήρες πτυχίο;»
»Άντε να χαθείς, βρωμοέλληνα, Νότιο Γουρουνάκι, αλήτη, κλέφτη, απατεώνα, τέντυ-μπόυ», είπε ο Γερούν.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα άλλαζαν όλα στην Ευρώπη. Ο Γιάνης έχει πιάσει από τον λαιμό τον Ντάισελμπλουμ. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Ραχόι, τον χτυπά με ένα κηροπήγιο στο κεφάλι και απελευθερώνει τον δυστυχισμένο Ολλανδό.

»Βρωμοpodemos!», ουρλιάζει ο Ισπανός.
«Γ… η Σοφία και ο Χουάν Κάρλος», απαντά ο Βαρουφάκης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ μπαίνει στη μέση.

«Μη, Yannnis, μη!»

»Θα του φάω το λειρί. Εγώ είμαι από την Κρήτη. Θα σε μάθω να χορεύεις πεντοζάλη», απαντάει ο Γιάνης.

»Σιγά μη σχίσεις κανένα καλσόν», πετάγεται ο Σόιμπλε.

***
reporter34

Λίγη ώρα αργότερα, ο Ντάισελμπλουμ κάνει μασάζ στο λαιμό του.
»Τι θέλεις πια από μένα;» λέει.
»Εφτά δισ. και τώρα», λέει ο Βαρουφάκης.
»Δεν έχουμε τόσα λεφτά», μυξοκλαίει ο Σόιμπλε.
»Δύο δισ. και τώρα»».
«Αποκλείεται».
»Ένας δισ.»
»Ξέχασέ το»
«Καλά, δώστε μου τουλάχιστον τρακόσια ευρώ να γυρίσω στην Αθήνα!».

***

Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εγκατασταθεί με την Περιστέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Σκουρλέτης κυλιέται στα χαλιά σαν σκυλάκι. Ο Παππάς παίζει με το κινητό του. Κάπου πιο πέρα, ο Σταθάκης λύνει σταυρόλεξα. Ο Στρατούλης διαβάζει το βιβλίο του Λένιν »Τι να κάνουμε».

Ο Αλέξης αγγίζει το Samsun Galaxy Mini 3 που τούχε αγοράσει πριν από πέντε χρόνια στο Μοναστηράκι από έναν Πακιστανό -τρίτο χέρι- η Περιστέρα.
«Έλα Άγγελα!».
»Ποιος είναι;»
»It is Alexis!»
»Ο Έλληνας; Tι κάνει ο Antonis;»
»Έχω καιρό να τον δω. Τώρα πια είμαι εγώ πρωθυπουργός. Θα σε ‘παιρνα νωρίτερα, μωρέ, αλλά είχα χάσει το τηλέφωνό σου».
»Και τι θέλεις;»
»To μνημόνιο!»
»Να το σκίσεις;»
»Nα το φάω».

****
Αθήνα, τέλη Φεβρουαρίου 2015. Ο Αλέξης είναι στο Προεδρικό Μέγαρο. Αυτή τη φορά λείπει από το πλάνο η Περιστέρα. Η γλυκειά φωνή της Σεζάρια Εβόρα ακούγεται από ένα στερεοφωνικό που έχει φέρει μαζί του ο Καρίτσης, χωρίς πλέον το σκουλαρίκι του.

Ο Παππάς παίζει με ένα Ipad. Ο Στρατούλης διαβάζει το βιβλίο του Λένιν »Ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω».
Ξαφνικά ακούγονται φωνές και μπαίνει μέσα αναστατωμένος ο Νίκος Βούτσης. Πίσω του ο Γιάννης Πανούσης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, μιλάει ήρεμα με έναν… κουκουλοφόρο και δύο μετανάστες.

«Σύντροφε Πρόεδρε, τρέξε!» λέει ο Βούτσης. «Η Ζωή έχει καταλάβει τη Βουλή και δεν λέει να φύγει!».
«Μα πώς την κατέλαβε; Πρόεδρος της Βουλής δεν είναι;»
«Δεν είναι αυτό, σου λέω. Χθες το βράδυ κοιμήθηκε μέσα!».
Ο Αλέξης Τσίπρας σηκώθηκε κι άφησε το βιβλίο που κρατούσε. «Θουκυδίδου Ιστορίαι – Μετάφραση Ελευθερίου Βενιζέλου». Πιο κει σε ένα τραπεζάκι ξεχώριζε από μια στίβα βιβλία το «Πατερναλιστικός Καπιταλισμός – Ανδρέας Παπανδρέου».

Ο Στρατούλης πρόβαρε το βιβλίο του Λένιν. «Ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω. Να το κάναμε δύο βήματα μπρος, ένα πίσω ή μήπως ένα βήμα μπρος τρία πίσω;»

 Ο Λαφαζάνης μπήκε χαρούμενος συζητώντας με έναν Αζερό, προφανώς για τον αγωγό πετρελαίου.

«Πέντε-πέντε δέκα
ανεβαίνω τα σκαλιά
Για τα δυο σου μάτια
για τις δυο φωτιές…»

Ο πρωθυπουργός βημάτισε πάνω-κάτω. Τη θέση του Σκουρλέτη είχε πάρει τώρα ο Προκόπης ο Παυλόπουλος.
«Πρόεδρε, να μην οξύνουμε τα πράγματα με τη Ζωή», είπε ο Προκόπης.

«Να ορκιστώ τουλάχιστον πρώτα!»
«Καλά» είπε αφού σκέφτηκε λίγο ο Αλέξης. «Πες της ότι μπορεί και να μένει στη Βουλή, αρκεί να μην απλώνει τα ρούχα στην ταράτσα».

(Τέλος πρώτου μέρους)

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ