ΟΗΕ: Να χαρακτηριστεί ρητά ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας μια εν εξελίξει γενοκτονία

Να χαρακτηρίσει ρητά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας μια εν εξελίξει γενοκτονία, ζητούν με κοινή τους επιστολή από τον επικεφαλής της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, τον Φόλκερ Τούρκ, εκατοντάδες εργαζόμενοι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), σύμφωνα με την επιστολή που περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Στην επιστολή οι εργαζόμενοι κρίνουν ότι πληρούνται τα νομικά κριτήρια περί γενοκτονίας στον σχεδόν διετή πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέροντας την κλίμακα, το εύρος και τη φύση των παραβιάσεων που καταγράφονται εκεί.

«Η OHCHR έχει μια ισχυρή νομική και ηθική ευθύνη να καταγγείλει πράξεις γενοκτονίας», υπογραμμίζει η επιστολή που υπογράφει η Επιτροπή Προσωπικού εκ μέρους περισσότερων από 500 εργαζομένων.

«Η μη καταγγελία μιας εν εξελίξει γενοκτονίας υπονομεύει την αξιοπιστία του ΟΗΕ και του ίδιου του συστήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημειώνεται στην επιστολή.

Η ασφαλής, απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις πιο ευάλωτες οικογένειες είναι η πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος Σίντι Μακέιν μετά την επίσκεψή της στη Λωρίδα της Γάζας, όπου είδε από πρώτο χέρι τεράστιες καταστροφές και απελπισία.

Η επίσκεψη του επικεφαλής του WFP ήρθε λίγες μέρες αφότου μια έγκυρη επιτροπή εμπειρογνωμόνων πείνας επιβεβαίωσε ότι ο λιμός είναι παρών στην πόλη της Γάζας που επηρεάζει περισσότερους από 500.000 ανθρώπους και είναι πιθανό να εξαπλωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου χωρίς επείγουσα αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτός είναι μόλις ο πέμπτος λιμός που επιβεβαιώνεται αυτόν τον αιώνα.

Δύο χρόνια συγκρούσεων έχουν αφήσει οικογένειες εκτοπισμένες, πολλές φορές, και χωρίς τα βασικά για επιβίωση. Στοιχειωμένοι από το φόβο της πείνας, πολλοί έχουν καταφύγει στη λήψη τροφίμων απευθείας από τις αυτοκινητοπομπές φορτηγών του WFP καθώς ταξιδεύουν προς τους προορισμούς τους, εμποδίζοντας τη βοήθεια να φτάσει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο.

«Η Γάζα βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η απελπισία είναι στα ύψη – και το είδα από πρώτο χέρι». McCain είπε. «Πρέπει επειγόντως να είμαστε σε θέση να αναβιώσουμε το τεράστιο και αξιόπιστο δίκτυό μας των 200 σημείων διανομής τροφίμων σε όλη τη Λωρίδα, τις κοινοτικές κουζίνες και τα αρτοποιεία. Είναι επείγον να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στους πιο ευάλωτους και να σώσουμε ζωές.»

Η εκτελεστική διευθύντρια πήγε στις περιοχές Deir-al-Balah και Khan Younis, όπου είδε τον αντίκτυπο σχεδόν δύο ετών πολέμου. Στο Deir-a-Ballah, επισκέφθηκε μια κλινική διατροφής που κρατούσε τα παιδιά ζωντανά και συναντήθηκε με εκτοπισμένες μητέρες που μοιράστηκαν τον καθημερινό τους αγώνα για επιβίωση, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης για υπολείμματα τροφής, τα οποία συχνά δεν αποδίδουν τίποτα.

«Συνάντησα πεινασμένα παιδιά που λάμβαναν θεραπεία για σοβαρό υποσιτισμό – και είδα φωτογραφίες από τότε που ήταν υγιή. Σήμερα είναι αγνώριστοι» η McCain είπε.

Το WFP φέρνει επισιτιστική βοήθεια στη Γάζα κάθε μέρα, και τον τελευταίο μήνα σημειώθηκε μέτρια αύξηση της ποσότητας των ανθρωπιστικών και εμπορικών αγαθών που εισέρχονται στη Λωρίδα. Ωστόσο, το ποσό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το ποσό που απαιτείται για τη στήριξη δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν ακραία πείνα.

Το WFP είναι έτοιμο να κλιμακώσει περαιτέρω τις δραστηριότητές του και για να γίνει αυτό ζητείται:

– Ταχύτερη έγκριση και εκκαθαρίσεις για τη μετακίνηση φορτηγών εντός και εντός της Γάζας.

– Ασφαλής πρόσβαση για τους αμάχους ώστε να φτάσουν στη βοήθεια και για τους εργαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα να φτάσουν στους αμάχους με βοήθεια.

– Την αποκατάσταση του ισχυρού δικτύου διανομής του WFP στο εσωτερικό της Γάζας.

Στη Ραμάλα, η εκτελεστική διευθύντρια McCain συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του κράτους της Παλαιστίνης, όπου μετέφερε ότι η κορυφαία προτεραιότητα του WFP είναι η κλιμάκωση της ανθρωπιστικής βοήθειας με βάση τις αρχές προς τους πιο ευάλωτους πολίτες.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι κατάπαυση του πυρός. Η καρδιά μου πηγαίνει στις μητέρες στη Γάζα, καθώς και στις μητέρες των ισραηλινών ομήρων, των οποίων τα παιδιά λιμοκτονούν σήμερα. Ως εδώ», είπε ο Μακέιν. «Μπορούμε να κλιμακώσουμε γρήγορα την ανθρωπιστική βοήθεια για να φτάσουμε στους πιο ευάλωτους στο εσωτερικό της Γάζας, να υποστηρίξουμε την επιστροφή όλων των ομήρων και να θέσουμε τα θεμέλια για ειρήνη και σταθερότητα».