Αρχίζει η γιορτή των κινουμένων σχεδίων

Με ειδικό αφιέρωμα στην ελληνική σύγχρονη παραγωγή ταινιών κινουμένων σχεδίων, αλλά και με επιλογή έργων της 8ης τέχνης, που “φωτίζουν” θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από αύριο Πέμπτη έως και τις 22 Οκτωβρίου το 3ο Thessaloniki Animation Festival (TAF), το οποίο περιλαμβάνει επίσης εργαστήρια και masterclasses από δημιουργούς και συντελεστές, προβολές απ΄ όλο τον κόσμο και διαγωνιστικό τμήμα.

Η γιορτή των κινουμένων σχεδίων, την οποία φέρνει στην πόλη η αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση AddArt, φιλοξενείται φέτος στο σινεμά “Μακεδονικόν” και στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, υπό την αιγίδα των τμημάτων Τουριστικής Ανάπτυξης- Διεθνών Σχέσεων και Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και με τη στήριξη του ιδρύματος Heinrich-Bll-Stiftung.

«To Thessaloniki Animation Festival είναι το δεύτερο του είδους σε μέγεθος στην Ελλάδα και το τέταρτο σε προσέλευση κόσμου», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ “Πρακτορείο FM 104, 9” ο Δημήτρης Σαββαΐδης, δημιουργός animation, μέλος της ομάδας AddART και συντονιστής του TAF.

«Κάθε χρόνο η προσέλευση του κόσμου είναι μεγαλύτερη και γι΄ αυτό και εμείς τολμάμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα περισσότερες ταινίες και να φέρουμε περισσότερους καλεσμένους για τους ανθρώπους που αγαπούν και παρακολουθούν το animation» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η τέχνη του animation έχει ολοένα και περισσότερες εφαρμογές, σε ταινίες, σε βιντεοπαιχνίδια και αποκτά συνεχώς νέους φανατικούς θαυμαστές.

Στο διαγωνιστικό τμήμα του 3ου TAF περιλαμβάνονται φέτος 150 ταινίες κινουμένων σχεδίων και στα ειδικά αφιερώματα θα παρουσιαστούν άλλες 100 δημιουργίες. 

Καλεσμένος του TAF είναι ο Γιάννης Ζουγανέλης, με εμπειρία σε πολλές ταινίες animation, ο οποίος σε masterclass θα μοιραστεί με το κοινό τα μυστικά του Voice Acting, της υποκριτικής φωνής, αλλά και το πώς ερμηνεύει έναν χαρακτήρα animation μόνο με τη φωνή του.
Για την εμπειρία του από τη συνεργασία με στούντιο της Γαλλίας και της Ουγγαρίας, θα μιλήσει σε masterclass ο animator ο Θάνος Γιουβανούδης, δημιουργός της ταινίας Red Turtle, η οποία θα προβληθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Ο πολυβραβευμένος Γερμανός animator Γκέρχαρντ Φανκ θα μιλήσει για τις δικές του μικρού μήκους ταινίες και παραγωγές.
Ο Χρήστος Παπαδρεόπουλος αυτοδίδακτος και αυτοδημιούργητος animator της Θεσσαλονίκης, ο οποίος εργάζεται σε τηλεοπτικές σειρές στις ΗΠΑ θα παρουσιάσει τη δική του οπτική για τη τέχνη του animation σε master class.

 

Κ. Γιαννίκη – ΑΠΕ ΜΠΕ