Cotswolds: Μια πανέμορφη περιοχή, μοντέλο ανάπτυξης

Γράφει η Καλυψώ

Τα Cotswolds είναι αναμφισβήτητα μια περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς! Ανάμεσα στην Αγγλία και την Ουαλία, εκτείνονται από τις παραμεθόριες περιοχές South Warwickshire και Worcestershire, μέσω West Oxfordshire και Gloucestershire, και παίρνουν τμήματα του Wiltshire, Bath και North East Somerset στο νότο.Δεκαοκτώ εθνικοί δρυμοί με δάση οξιάς κι απέραντα ασβεστολιθικά λιβάδια φτιάχνουν το τελευταίο καταφύγιο για πολλά είδη  χλωρίδας και πανίδας.

Το Cleeve Hill είναι ένα καλό παράδειγμα ασβεστολιθικών βοσκοτόπων και είναι μια από τις λίγες τοποθεσίες όπου η πεταλούδα του Δούκα της Βουργουνδίας μπορεί ακόμα να βρεθεί σε αφθονία.  Υπάρχουν διάσημες πόλεις όπως το Bath,  πανέμορφες όπως το Cheltenham και εκατοντάδες θαυμάσια χωριά όπως το Burford, το Bibury, το Βurton on the Water, το Stow-on-the-Wold ή το Castle Combe που παραμένουν ίδια από τον 15ο αιώνα.

Πάνω απ’ όλα εντυπωσιάζει, ο τοπικός ασβεστόλιθος στο χρώμα του  μελιού, που χρησιμοποιείται για τα πάντα από τα πέτρινα δάπεδα στα σπίτια έως τα κεραμίδια στην οροφή. Όλη η  περιοχή έχει μια μαγική ομοιομορφία αρχιτεκτονικής.

Θα δείτε “μάντρες Drystone” (ξερολιθιά για εμάς) να περιφράζουν παντού τα χωράφια. Πολλές χτίστηκαν τον 18ο και 19ο αιώνα, με ιδιαίτερη επιδεξιότητα καθώς δεν υπάρχει τσιμέντο για να συγκρατούν τις πέτρες μαζί. Αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ιστορικό τοπίο που προστατεύεται – και φυσικά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από τους αγρότες για να περικλείουν πρόβατα και βοοειδή.

Κατά τους 13ο-15ο αιώνα, τη μεσαιωνική περίοδο, τα εγγενή πρόβατα Cotswold ήταν γνωστά σε όλη την Ευρώπη για τα βαριά μαλλιά τους και την υψηλή ποιότητα του μαλλιού. Το μαλλί Cotswold ήταν ακριβό και ο πλούτος που παρήγαγε το εμπόριο μαλλιού επέτρεψε στους εμπόρους να αφήσουν το σημάδι τους κατασκευάζοντας ωραία σπίτια και υπέροχες εκκλησίες, γνωστές ως “εκκλησίες μαλλί”. Ακόμη και σήμερα, η θέα των προβάτων στην πλαγιά του λόφου εξακολουθεί να είναι μια από τις κλασικές εικόνες των Cotswolds.

Μια από τις ωραιότερες εκδρομές που θα μπορούσε κανείς να κάνει είναι ο  δρόμος των Cotswold, ένα μονοπάτι (one track road)  μήκους 160χλμ.

Μας εντυπωσίασε το τοπίο (πολλά από τα επεισόδια του Ηρακλή Πουαρό της  Agatha Christie, έχουν γυριστεί εκεί), τα παραμυθένια πανδοχεία και οι παμπ, τα χρυσαφένια σπιτάκια με τους ολάνθιστους κήπους, οι φιλόξενοι άνθρωποι, η απόλυτη ηρεμία.

Το πιο αξιοσημείωτο όμως είναι η επιτυχία των ντόπιων να ζουν με ποιότητα έχοντας δημιουργήσει ένα μοντέλο ανάπτυξης μέσα από την παράδοση και τη διατήρησή της.

Όπου κι αν πήγαμε δεν βρήκαμε κανένα μαγαζί ή εστιατόριο που να έχει οτιδήποτε άλλο από κάτι τοπικό. Τα ρούχα, τα διακοσμητικά, οι πορσελάνες, οι αντίκες, τα κουκλόσπιτα, τα γλυκά, οι μπύρες, το φαγητό όλα μα όλα προέρχονται από την ίδια περιοχή και κινούνται μέσα σε αυτό το μήκος των 160 χιλιομέτρων. Ποιότητα άφταστη με την πατίνα του παλιού και δοκιμασμένου. Μεράκι και αγάπη στη δημιουργία της λεπτομέρειας. Αργός ρυθμός συναλλαγής με προσοχή ξεχωριστή στον κάθε πελάτη. Οι τιμές ψηλές αλλά ανάλογες του εξαιρετικού που δεν βρίσκεις πουθενά αλλού παρά μόνον εκεί.

Φύγαμε και πήραμε μαζί μας όλη την ομορφιά και τη γαλήνη ενός ανοιξιάτικου καθαρού τοπίου αλλά κυρίως την αναμφισβήτητη επιτυχία των χωρικών και κτηνοτρόφων μιας άγνωστης για πολλούς περιοχής, που ζούνε αρχοντικά χάρη στο μεράκι τους.