EBRD: Ο νέος μεγάλος επενδυτής;

Του Μελέτη Ρεντούμη

ΡΕΝΤΟΥΜΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ

 

Ένα πολύ σημαντικό νέο της τελευταίας περιόδου που δεν έχει συζητηθεί αρκετά και για το οποίο επίκεινται σημαντικές ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα, είναι η αυξημένη επενδυτική παρουσία στη χώρα μας της EBRD.

Πρόκειται για ένα μεγάλο ξένο θεσμικό παράγοντα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Ο σκοπός της συγκεκριμένης τράπεζας είναι να επενδύει και να χρηματοδοτεί, τόσο μεγάλες και στρατηγικές υποδομές χωρών, οι οποίες απαιτούν αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό ή πλήρη ανακατασκευή σε περίπτωση φυσικής ή άλλης καταστροφής.

Να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη τράπεζα έγινε πολύ γνωστή στα Βαλκάνια, από την παρουσία της στην Σερβία, όπου μετά την λήξη του πολέμου και τους βομβαρδισμούς, είχε καθοριστική συμβολή στην ανοικοδόμηση κτιρίων, γεφυρών, λιμανιών και γενικότερα των υποδομών της χώρας.

Η EBRD είναι τράπεζα που χρηματοδοτείται κυρίως από κράτη αλλά και από ιδιωτικά κεφάλαια. Συμμετέχουν 64 χώρες απ’ όλα τα μήκη του πλανήτη, από την Αλβανία, μέχρι το Τουρκμενιστάν, την Μογγολία και την Αυστραλία.

Φυσικά συμμετέχουν όλες οι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, όπως ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ είναι πρόσφατη σχετικά η συμμετοχή της χώρας μας. Ήδη  συμμετέχει και η Κύπρος, γεγονός εξίσου σημαντικό.

Στο μετοχικό της κεφάλαιο και εδώ αξίζει να σταθούμε, συμμετέχει τόσο επίσημα η Ευρωπαϊκή Ένωση ως οργανισμός αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτή η συμμετοχή, γιατί έχει ήδη συντελέσει στην μεγάλη εξέλιξη που έρχεται, που είναι η συμμετοχή της EBRD στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

EBRD_823541762Μετά από συζητήσεις, τόσο της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, αλλά και της ΤτΕ με την ECB και την DGComp που είναι η ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνισμού, έχει δοθεί το πράσινο φως για σημαντική συμμετοχή πιθανότατα και στις 4 συστημικές τράπεζες, βοηθώντας τες να καλύψουν τις ανάγκες τουλάχιστον του βασικού σεναρίου που προκύπτει από τα stress tests. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό σε μία από τις συστημικές τράπεζες να είναι είτε ο κύριος μέτοχος, είτε ο anchor investor, δηλαδή ο επενδυτής που εγγυάται το σύνολο των funds που θα επενδύσουν.

Εκτός από την συμμετοχή αυτή, ήδη έχει αποφασιστεί και συμφωνηθεί διακρατικά η επένδυση της EBRD στην Ελλάδα, στην χρηματοδότηση μεγάλων έργων κατασκευαστικών, από αυτοκινητόδρομους μέχρι λιμάνια, με ορίζοντα 5ετίας, ως το 2020.

Άρα πρακτικά, η επένδυση τόσο στις συστημικές τράπεζες όσο και σε μια συνεταιριστική όπως φημολογείται, είναι το συμπλήρωμα τις αρχικής επένδυσης σε μεγάλα construction projects.

Η αρχή είχε γίνει ήδη με την Κύπρο, όπου έχουν υπογραφεί αντίστοιχες συμφωνίες τόσο για συμμετοχή σε υποδομές όσο και επένδυση στο μετοχικό κεφάλαιο μεγάλης Κυπριακής Τράπεζας.

SC + CNC 2014 London Πρόκειται αναμφίβολα για μια σημαντική και κομβική εξέλιξη για την ανάκαμψη τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και για την βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών, όπου αντί κερδοσκοπικών κεφαλαίων, η εγγύηση ενός μεγάλου θεσμικού επενδυτή, σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι υπολογίσιμος δείκτης τόσο επενδυτικά όσο και γεωπολιτικά στον παγκόσμιο χάρτη.

Τέλος, είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι η συμμετοχή της EBRD στην Ελλάδα, δεν συνοδεύεται από κάποιου είδους επιπλέον όρους ή Μνημόνιο, καθώς ως γνωστόν, συμμετέχουν ήδη σε αυτή οι θεσμοί που εποπτεύουν την χώρα μας όπως η Commission και η ECB.

Μάλιστα, είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της EBRD για την Ελλάδα καθώς δεν είχε καμία  φυσική παρουσία μέχρι πρόσφατα, εφόσον δεν διατηρεί γραφεία σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο καταστατικό της, ότι έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της ν’ανοίξει γραφείο αντιπροσώπευσης άμεσα και ήδη έχει γράψει δημόσια ότι σκοπεύει να προσλάβει έναν υψηλού επιπέδου αναλυτή με έδρα την Αθήνα, για την παρακολούθηση τόσο των έργων όσο και των τραπεζών στις οποίες θα συμμετάσχει μετοχικά.

Αναμένουμε λοιπόν με αγωνία τις εξελίξεις και την έλευση ενός σημαντικού θεσμικού παίκτη στην χώρα μας. Aρκεί να υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση για συνεργασία πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες και η ταχύτατη δέσμευση των απαραίτητων κονδυλίων ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που θα συμφωνηθούν.

 

  • Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Δυναμικής Ελλάδας.