Eldorado- Fraport: το ηθικό μειονέκτημα της ΝΔ


Όσες διαφορές και αν έχουν μεταξύ τους τα πολιτικά κόμματα υπάρχει ένας κοινός τόπος στον οποίο οφείλουν να τερματίζουν τις φιλοδοξίες τους: το δημόσιο συμφέρον. Μπορούν να αντιδικούν για  την πολιτική του ενός και τους χειρισμούς του άλλου, αλλά η κόκκινη γραμμή που δεν μπορούν ξεπεράσουν είναι αυτό που τελικά εξυπηρετεί τη χώρα.

Στις πολύ σοβαρές κοινοβουλευτικές δημοκρατίες -καλή ώρα η Γερμανία- τα κόμματα  παραμερίζουν τις διαφορές τους όταν πρόκειται για τη χώρα τους. Αλλά στη νότια πλευρά της Βαλκανικής αυτές είναι πολυτέλειες.

Ειδικά για τη σημερινή Νέα Δημοκρατία, η οποία ενώ προσπαθεί να μειώσει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς αναδεικνύει σε κάθε ευκαιρία το δικό της ηθικό μειονέκτημα: την μονομερή θεώρηση των πραγμάτων υπέρ κάποιων συμφερόντων. Η αναμέτρηση για της τηλεοπτικές συχνότητες ήταν χαρακτηριστική.

Τα τελευταία 24ωρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκατέλειψε τα προσχήματα σε δυο συγκεκριμένες περιπτώσεις. Προκειμένου να κατηγορήσει την κυβέρνηση για …αντιεπενδυτική συμπεριφορά  πήρε αβασάνιστα το μέρος επιχειρηματικών ομίλων χωρίς καν επιφυλάξεις.

Για παράδειγμα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε ότι «κοινοπραξία Fraport, που ανέλαβε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει καλά δείγματα γραφής» και «δεν έχει λειτουργήσει καλύτερα τα αεροδρόμια από ό,τι τα λειτουργούσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας».

Αμέσως δέχθηκε επιθέσεις από τη ΝΔ περίπου ως… συκοφάντης ενός επενδυτή.  Δεν ξέρουμε τι ακριβώς εννοεί ο υπουργός και γιατί έκανε αυτές τις δηλώσεις. Αλλά, ακόμη και αν έχει άδικο, τι είναι αυτό που κάνει τη ΝΔ να του επιτίθεται;  Αν έχει σκοπό να ασκήσει πίεση σε έναν επενδυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του γιατί πρέπει να  βρει μπροστά του την αξιωματική αντιπολίτευση αντί να την έχει δίπλα του;

Η εικόνα είναι χειρότερη στην περίπτωση των Καναδών επενδυτών της Χαλκιδικής. Το πάθος με το οποίο παίρνει το μέρος τους προσωπικά ο πρόεδρος της ΝΔ είναι παρεξηγήσιμο. Ο Κυρ. Μητσοτάκης τάχθηκε αναφανδόν υπέρ τους χωρίς να εξετάσει καμιά άλλη παράμετρο. Τις νομικές και συμβατικές εκκρεμότητες. Την αθέτηση υποχρεώσεων εκ μέρους της εταιρίας, τις συνέπειες στο περιβάλλον.

Μίλησε για τους 1200 εργαζομένους που θα χάσουν τη δουλειά τους, αν αποχωρήσει η εταιρία, αλλά δεν σκέφθηκε τους 25.000 εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής που θα χάσουν επίσης της δουλειές τους, ως αποτελέσματα των συνεπειών που θα είχε η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα της εταιρίας. Ούτε για τις συνέπειες στο σύνολο της υγείας του πληθυσμού της περίοδος, αν λάβουμε  υπόψη τις προειδοποιήσεις σοβαρών επιστημόνων.

Είναι απορίας άξιο γιατί το κόμμα που θέλει να κυβερνήσει παίρνει το μέρος των «επενδυτών», σα να είναι άγιοι, και των ξένων γενικά σα να είναι σύμμαχοί του…