H Βρετανία είναι ένα κλαμπ το οποίο ο πρόεδρος Τραμπ αγαπά και ταυτόχρονα φθονεί

Του David Ignatius (*)

Η σχέση αγάπης-μίσους του προέδρου Τραμπ με τη Βρετανία ήλθε στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο. Η αμφιλεγόμενη αυτή σχέση έλαβε τώρα μια περίεργη τροπή μετά τα σχόλια του προέδρου και των υποστηρικτών του για τη βρετανική αντικατασκοπεία.

Αφού κατήγγειλε διάφορες προσωπικότητες της Βρετανίας στον δρόμο για το Λονδίνο, ο πρόεδρος Τραμπ επέδειξε καλύτερη συμπεριφορά χθες, μετά το δείπνο με τη Bασίλισσα το προηγούμενο βράδυ. «Εχουμε μια καταπληκτική σχέση στον τομέα της αντικατασκοπείας», είπε στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην ιστορική συνεργασία της ΜΙ6 και της CIA.

Τα στελέχη της βρετανικής αντικατασκοπείας θα πρέπει να αναρωτήθηκαν αν άκουσαν καλά. Γιατί η καχυποψία της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στο Λονδίνο δεν έχει πάψει εδώ και δύο χρόνια να μεγαλώνει. Αιτία, ο περίφημος φάκελος που συνέταξε ο πρώην αξιωματούχος της ΜΙ6 Κρίστοφερ Στιλ για τις σχέσεις του επιτελείου του Τραμπ με τη Ρωσία. Σύμφωνα με υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η ελπίδα ήταν να δημοσιοποιηθεί αυτός ο φάκελος πριν από τις αμερικανικές εκλογές του 2016 ώστε να ηττηθεί ο Τραμπ.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις για επίσημη βρετανική στήριξη προς τον Στιλ και αμερικανικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο τότε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Βρετανίας Μαρκ Λάιαλ Γκραντ είχε αποκηρύξει αυτόν τον φάκελο με μήνυμα που έστειλε τον Ιανουάριο του 2017 σε συμβούλους του Τραμπ. Αυτό δεν εμπόδισε όμως τον Ντέιβιντ Νούνες, επικεφαλής Ρεπουμπλικανό στην Επιτροπή Αντικατασκοπείας της Βουλής, να πει πρόσφατα στον Τραμπ να ζητήσει εξηγήσεις από τη βρετανή πρωθυπουργό.

«Ο Κρίστοφερ Στιλ ενημέρωσε κανένα νυν ή πρώην μέλος της βρετανικής αντικατασκοπείας ή της κυβέρνησης για τους ισχυρισμούς που περιέλαβε στον φάκελό του;» αναρωτήθηκε ο Νούνες. «Είναι η βρετανική κυβέρνηση σε γνώση δραστηριοτήτων οποιασδήποτε κυβέρνησης για την παρακολούθηση ή τη στόχευση σημερινών ή πρώην αμερικανών αξιωματούχων;»

Η παράνοια αυτή για τη Βρετανία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2017, όταν ο τότε γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ παρουσίασε έναν αναπόδεικτο ισχυρισμό ενός αναλυτή του Fox News ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τον Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ενα αμερικανικό δίκτυο επανήλθε τον περασμένο Απρίλιο σε αυτόν τον ισχυρισμό και ο πρόεδος Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Είναι ζήτημα χρόνου να λάμψει η αλήθεια και αυτό θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον».

Ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ διέταξε πρόσφατα να γίνει έρευνα για το θέμα αυτό. Βρετανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι κατόπιν αυτού η ΜΙ6 έχει αρχίσει να ανησυχεί για τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ, φοβούμενη ότι μπορεί να δοθούν απόρρητες πληροφορίες στη δημοσιότητα για πολιτικούς λόγους.

«Ποτέ δεν ξέρεις τι θα πει ή θα κάνει ο Τραμπ σε μια στιγμή οργής», λέει ένας πρώην αξιωματούχος. «Οι ΗΠΑ είναι πλέον ένας λιγότερο αξιόπιστος σύμμαχος».

Η Βρετανία είναι ένα κλαμπ στο οποίο ο Τραμπ θέλει απελπισμένα να ενταχθεί, ταυτόχρονα όμως το φθονεί. Είναι ο λαϊκιστής που λέει «πρώτα η Αμερική» και αυτή την εβδομάδα δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του γιατί έγινε δεκτός από τη Βασίλισσα.

(*) Ο Ντέιβιντ Ιγκνάτιους είναι αρθρογράφος της Washington Post

(Πηγή: Washington Post- ΑΠΕ ΜΠΕ)