Γ. Σταθάκης: “Μας εγκατέλειψαν χωρίς να ψηφίσουν ΝΔ, Κινάλ, ΚΚΕ”

Περίπου 1,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι επέλεξαν να στείλουν μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να ψηφίσουν ΝΔ, ΚΙΝΑΛΛ, ΚΚΕ, πολλοί από αυτούς μας είχαν ψηφίσει το 2015, στόχος είναι η επανασυσπείρωσή τους, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς στο ελληνικό σχέδιο ώστε η Ελλάδα να πιάσει τους ευρωπαϊκούς στόχους για την ενέργεια και το κλίμα ως το 2030.

Η φορολογική επιβάρυνση έπαιξε όντως ρόλο στην μετατόπιση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 προς άλλα κόμματα, ειδικά προσδιορισμένες ομάδες όπως οι πτυχιούχοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είπε ο κ. Σταθάκης, αλλά αυτή η μετατόπιση δεν ήταν προς την ΝΔ, το ΚΙΝΑΛΛ ή το ΚΚΕ, αλλά κυρίως προς μικρά κόμματα που έμειναν εκτός Ευρωβουλής, καθώς και την αποχή και το άκυρο. «Στις Ευρωεκλογές έστειλαν σίγουρα ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε.

«Αυτοί που επέλεξαν να μην ψηφίσουν άλλα κόμματα είναι 1,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι, 20% ψήφισαν κόμματα του 1%, 2%, 2,5%, κάτι που δεν συμβαίνει συνήθως στις εθνικές εκλογές. Το μήνυμα ήταν “γυρίζω την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ – δεν μετατοπίζομαι σε άλλο κόμμα”, από ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που πήγαν στην κάλπη. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκ των πραγμάτων επικεντρωμένη σε αυτόν τον πολύ μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων που κατά κανόνα είχαν στον παρελθόν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και τώρα του έχουν γυρίσει την πλάτη. Με το διακύβευμα των εθνικών εκλογών και της διακυβέρνησης των επόμενων η προσδοκία είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση πολύ μεγάλου ποσοστού ψηφοφόρων.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις προγραμματικού χαρακτήρα εξαγγελίες και προσαρμογές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι «σαφώς αφορά» τα παραπάνω κοινωνικά στρώματα. Διευκρίνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φτιάχνει εξαρχής πρόγραμμα, έχει ήδη ένα διαμορφωμένο πλαίσιο και με το Αναπτυξιακό Σχέδιο που αποτελεί βάση για την συζήτηση και την προγραμματική διακήρυξη και έχει και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, όπου προβλέπεται ισορροπημένη αποκλιμάκωση της φορολογίας ταυτόχρονα με την κοινωνική της διάσταση … με βάση αυτήν την στρατηγική, οι δημόσιες δαπάνες και φόροι, που είναι στο 45%-46% του ΑΕΠ, αποκλιμακώνονται κοντά στο 40%, εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι αυτοί που προβλέπονται, στο 2,5%-3% … σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναδείξει τα θέματα αιχμής για να καταστήσει σαφείς και τις πολύ μεγάλες διαφορές σε σχέση με το σενάριο της ΝΔ, που είναι πολύ προβληματικό».