H Ελλάδα έπαψε να είναι ημι- απομονωμένο τρελοκομείο

Tι γράφει το Bloomberg

Η Ελλάδα κάνει ένα ακόμη βήμα για να αποσπάσει από την Ευρώπη τον σεβασμό που της αξίζει, εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg.

Τα spreads των κρατικών ομολόγων, που έχουν ήδη μειωθεί πολύ φέτος, σημείωσαν νέο χαμηλό αυτή την εβδομάδα όταν έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει μεγάλη ανταλλαγή ομολόγων. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πουλά ομόλογα στο μέλλον και θα βοηθήσει στον τερματισμό της εξάρτησής της από την γενναιοδωρία των πιστωτών.

Οι αγορές ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας σημείωσαν εντυπωσιακά κέρδη κατά τους πρόσφατους μήνες, με τα spreads των ισπανικών, ιταλικών και πορτογαλικών ομολόγων να σταθεροποιούνται έναντι των αντίστοιχων γερμανικών. Η ήπια περιστολή από την ΕΚΤ του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης καθησύχασε τους επενδυτές, που γνωρίζουν πλέον ότι ο αγοραστής της έσχατης καταφυγής δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg ,τα ελληνικά ομόλογα είχαν καλύτερες αποδόσεις από τα ιταλικά και πορτογαλικά αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ, μέχρι τουλάχιστον το διοικητικό συμβούλιο αποφασίσει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Αν η Ελλάδα περιληφθεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, τότε θα έχει επανέλθει στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στις αρχές του 2018, θα παράσχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Το ΔΝΤ δεν είναι πλέον το εμπόδιο που ήταν. Δεν παρενέβη τον Ιούλιο, επιτρέποντας στην Ελλάδα να αυξήσει το συνολικό χρέος της, ενώ μετρίασε και τις απαιτήσεις της για τα stress tests και τον έλεγχο του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών. Η εσωτερική πολιτική δεν αποτελεί πρόβλημα. Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2019 και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνουν καθώς η οικονομία βελτιώνεται. Εύλογο είναι ότι η καμπύλη των αποδόσεων πρέπει να απλοποιηθεί, ώστε να προσελκυστούν περισσότεροι επενδυτές. Αυτό θα είναι σημαντικό όχι μόνο για την ΕΚΤ, αλλά και για την αναχρηματοδότηση του χρέους της χώρας. Η Ελλάδα ευελπιστεί να αντλήσει τουλάχιστον έξι δις. ευρώ ώστε να εξασφαλίσει ένα «μαξιλάρι» με την λήξη του προγράμματος. Εφόσον η ανταλλαγή ομολόγων αποδειχθεί επιτυχής, θα ακολουθήσει και άλλη έξοδος στις αγορές, με την άδεια των πιστωτών. Για το 2018, η Ελλάδα ελπίζει σε μία μόνιμη μεταμόρφωσή της από ημι- απομονωμένο τρελοκομείο σε αναπόσπαστο μέλος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

(Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ)