Οι «εκλεκτοί» προμηθευτές, ο «Κώστας» και οι δημόσιες συμβάσεις

 

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ευθύνης

Μόνο λίγες ώρες πέρασαν από την αποκάλυψη της Δημοκρατικής Ευθύνης για τη σκανδαλώδη τροπολογία, που ουσιαστικά παρακάμπτει την αρμοδιότητα ελέγχου της Ανεξάρτητης Αρχής για τις Δημόσιες Συμβάσεις. Πρόκειται για να από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για το οποίο η εντός κοινοβουλίου αντιπολίτευση σιωπά ή απλώς… δεν πρόσεξε.

Ως φυσική συνέχεια ήρθε η σημερινή ανακάλυψη στη «Διαύγεια» εγγράφου ενός Δήμου, στο οποίο ο συντάκτης παρακινούσε κάποιον «Κώστα» να φροντίσει ώστε οι κανόνες για την ανάθεση έργων να «βολεύουν αυτούς που θέλουμε». Ο «δαίμων του πληκτρολογίου» ακούσιος σύμμαχος της διαφάνειας…

Ο Ελληνικός λαός γελά με την γκάφα την ώρα που θα έπρεπε να κλαίει και να οργίζεται. Γελάει, γιατί δέχεται ως δεδομένη κατάσταση τη διαφθορά.

Ο συγκεκριμένος Δήμος είμαι μια από τις περίπου εξίμιση χιλιάδες (6.500) αναθέτουσες αρχές, αριθμός εξωπραγματικός για τα διεθνή δεδομένα και άλλο ένα αρνητικό παγκόσμιο ρεκόρ.

Αυτές λοιπόν οι αναθέτουσες αρχές διαχειρίζονται ετησίως περί τα 20 δισ. ευρώ του βαριά φορολογούμενου λαού μας. Είναι τόσες πολλές που είναι αδύνατη η εποπτεία τους και ο συντονισμός τους, πέραν του ότι δεν μπορεί να γίνει κεντρικός προγραμματισμός των προμηθειών και οικονομία κλίμακος. Με την παράκαμψη της Αρχής μέσω της τροπολογίας, η κυβέρνηση αίρει το όποιο τελευταίο «εμπόδιο» στην ασυδοσία και τη μικρή, μεσαία και μεγάλη διαπλοκή.

Μόνο η Δημοκρατική Ευθύνη έχει το θάρρος εδώ και ένα χρόνο να λέει ότι η διαδικασία των δημοσίων προμηθειών είναι διάτρητη και ανεξέλεγκτη, γιατί το πολιτικό σύστημα έτσι ακριβώς το θέλει και έτσι ακριβώς το έχει σχεδιάσει.

Ας είμαστε ξεκάθαροι:

Το σύστημα δημοσίων προμηθειών ευνοεί τη σπατάλη και τη διαφθορά, όταν και το τελευταίο ευρώ που οι φορολογούμενοι πληρώνουν πρέπει να ελέγχεται και να δαπανάται με τον πλέον συμφέροντα τρόπο.

Δίνει περιθώρια για παράνομα κέρδη, όχι μόνο χρηματικά, στο πολιτικό προσωπικό, τους κομματικούς στρατούς του και όσους διαπλέκονται με αυτό.

Πρέπει να το αλλάξουμε τώρα. Είναι θέμα επιβίωσης του λαού μας.

Η Δημοκρατική Ευθύνη έχει θέσει το σύστημα δημοσίων προμηθειών ως μια από τις βασικές προτεραιότητές της.

Χαρακτηριστικά, μόνο την τελευταία βδομάδα δημοσιεύσαμε:

1) Την ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ευθύνης για την πρόσφατη σκανδαλώδη τροπολογία που υποβαθμίζει τον έλεγχο στις Δημόσιες Συμβάσεις

2) Το πρόσφατο άρθρο του Πασχάλη Βλάχου, υπευθύνου του Τομέα της Δημοκρατικής Ευθύνης για τις Δημόσιες Συμβάσεις, για την ανάγκη άμεσου εξορθολογισμού του συστήματος ανάθεσης Δημοσίων Συμβάσεων, καθώς και τις σχετικές ρηξικέλευθες προτάσεις της Ευθύνης.