NY Times: «Αυτόκλητοι τιμωροί λένε όχι στους μετανάστες»

Η ηλεκτρονική έκδοση της Αμερικανικής εφημερίδας, New York Times, με εκτενές ρεπορτάζ και φωτογραφικό υλικό, καταγράφει την προσφυγική κρίση που βιώνει η χώρα μας, την έκρυθμη κατάσταση στον Έβρο και τη Λέσβο, τους… αυτόκλητους τιμωρούς και κατακεραυνώνει την ελληνική κυβέρνηση για την διαχείριση στο προσφυγικό!
 

«Αυτόκλητοι τιμωροί…»

Πιο αναλυτικά, σημειώνει ότι αγρότες και συνταξιούχοι στον Έβρο, τις τελευταίες μέρες έχουν αναλάβει ρόλο… εθνοφρουράς, φορώντας μαύρα ρούχα και βαριές μπότες, μιμούμενοι τις ειδικές δυνάμεις και πραγματοποιώντας νυχτερινές περιπολίες προκειμένου να βρουν πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να διασχίσουν τα βόρεια χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Το ρεπορτάζ αναφέρει συγκεκριμένο περιστατικό, κατά το οποίο, οι κάτοικοι φωνάζουν σε μια μικρή ομάδα αντρών που τα κατάφεραν και πέρασαν: “Θα σας πιάσουμε την επόμενη φορά!”.

Λέσβος: Ντόπιοι εμπόδισαν την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών – Ανάμεσά τους παιδιά και μία έγκυος γυναίκα

Ακόμη, η εφημερίδα καταγράφει τι συμβαίνει και στη Λέσβο, τονίζοντας ότι, οι ντόπιοι με οργή μπλοκάρουν σε μία προβλήτα την αποβίβαση μετανάστών από την Τουρκία, ανάμεσα στους οποίους, βρίσκεται μια έγκυος γυναίκα αλλά και παιδιά, φωνάζοντας “ΟΧΙ πια!”, ενώ παράλληλα μοίραζαν κατάρες.

Η εφημερίδα σημειώνει χαρακτηριστικά: Στη στεριά και στη θάλασσα, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο κατά μήκος των ματωμένων συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία: Δεν είναι πια το 2015. Τότε, ενώ ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης χτυπήθηκε από τον θυμό και τον φόβο, καθώς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο χύθηκαν από μακρινούς πολέμους, οι Έλληνες βοήθησαν στη διάσωση των προσφύγων στη θάλασσα ή τους χαιρέτησαν με ενσυναίσθηση καθώς διάσχιζαν τη χώρα προς τη βόρεια Ευρώπη.

Οι New York Times, τονίζουν ότι οι κάτοικοι της Λέσβου είχαν προταθεί ακόμη και για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αντιπαραβάλλοντάς το με το σήμερα, όπου η αντίδραση είναι η εχθρότητα.

Η εφημερίδα, κατακεραυνώνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού: “Μια νέα κεντροδεξιά ελληνική κυβέρνηση ανέστειλε προσωρινά την αποδοχή αιτήσεων ασύλου και δεσμεύτηκε να απελαύνει μαζικά εκείνους που έρχονται, για να αποθαρρύνουν τους μετανάστες. Και οι απλοί πολίτες, πολλοί από τους οποίους έχουν κουραστεί, παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Οι χωρικοί από τις συνοριακές πόλεις σχηματίζουν πολιτικές περιπολίες για να τους μετανάστες. Οι νησιώτες έχουν δημιουργήσει οδοφράγματα για να εμποδίσουν τους μετανάστες να φθάσουν στα στρατόπεδα προσφύγων. Άλλοι επιτέθηκαν βίαια σε ακτιβιστές και δημοσιογράφους, κατηγορώντας τους ότι βοήθησαν τους μετανάστες να έρθουν στο νησί.

Για τους Έλληνες, η απογοήτευση είναι ορατή και η κατάσταση είναι διαφορετική από ότι ήταν πέντε χρόνια πριν. Αυτή τη φορά, η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί πάνω από 3 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, άνοιξε τις πύλες σε χιλιάδες μετανάστες για να εισέλθουν στην Ελλάδα προσπαθώντας να πιέσει την Ευρώπη για βοήθεια στη σύγκρουση με τη Συρία.

Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε με καταστολή, κλείνοντας τα σύνορα, καλώντας το στρατό και κάνοντας χρήση μιας πολεμικής ρητορικής εναντίον της Τουρκίας, την οποία κατηγορεί για ενορχήστρωση.

Τα προβλήματα που κατέκλεισαν τη χώρα συνέχισαν και βύθισαν σχεδόν κάθε σταγόνα γενναιοδωρίας από ανθρώπους που είχαν υπερηφανευθεί για τη συμπόνια τους.

Οι εργαζόμενοι σε μη κυβερνητικές οργανώσεις δέχθηκαν επιθέσεις μέχρις ότου πολλές οργανώσεις αποφάσισαν να μειώσουν το προσωπικό, αφού πια ανησυχούσαν για την ασφάλειά τους.

Παρόμοιες σκηνές εμφανίστηκαν κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία. Αν και φυλάσσεται βαριά από το στρατό, οι απλοί Έλληνες αισθάνονται υποχρεωμένοι να “βοηθήσουν”.

Κάποιες από τις πιο βίαιες ομάδες φαινόταν να έχουν κινητοποιηθεί από γνωστούς εξτρεμιστές, αλλά ήταν προφανές ότι το κίνημα κατά των μεταναστών απολάμβανε ευρύτερη κοινωνική στήριξη.

Οι εξοργισμένοι αγρότες έβγαλαν στους δρόμους τα τρακτέρ τους, κάθε ένα από τα οποία ήταν διακοσμημένα με μια μικρή ελληνική σημαία, και δήλωσαν ότι ήταν έτοιμοι να πολεμήσουν για να προστατεύσουν τη χώρα.

Για τους περισσότερους, ήταν θέμα εθνικής υπερηφάνειας και καθήκον να προστατεύσουν τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, έναν “αρχαίο εχθρό”. Κάποιοι ανήκαν μάλιστα σε μια Εθνική Φρουρά εκπαιδευμένων πολιτών, οι οποίοι κρατούν κρατικά όπλα και μπορούν να κινητοποιηθούν σε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Ελληνικός Στρατός δεν έχει κινητοποιήσει την Εθνική Φρουρά. Αλλά έβαλε τα σύνορα σε υψηλό επίπεδο συναγερμού, με εκατοντάδες επιπρόσθετα στρατεύματα να περιπολούν για να απωθήσουν τους μετανάστες και να εγκαταλείψουν το δέλτα του ποταμού Έβρου, μέρος των βόρειων συνόρων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο επικεφαλής της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, επισκέφθηκε να ευλογήσει τους στρατιώτες που περιπολούν τα σύνορα. Οι χωρικοί έφεραν τσάντες με κρουασάν και μπουκάλια νερού σε εκείνους που φύλαγαν τους συνοριακούς σταθμούς.

“Υπάρχουν άνθρωποι ακραίων πεποιθήσεων εδώ”, είπε μία κάτοικος, συμπληρώνοντας ότι “δεν νομίζει ότι πρέπει να παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους”.

Ένας “αυτόκλητος φρουρός”, έδειξε βίντεο, που έδειχνε ότι σταμάτησε μια ομάδα μεταναστών, η μία κρατώντας ένα παιδί και η άλλη ένα μωρό τυλιγμένο σε μια κουβέρτα, από το να επιχειρήσει να διασχίσει τον ποταμό στην Ελλάδα.”

Η εφημερίδα, υπογραμμίζει ότι στα σύνορα, η κατάσταση που επικρατούσε ήταν η βία, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: “Οι μετανάστες και οι ντόπιοι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στις 2 Μαρτίου από ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες χρησιμοποίησαν επίσης δακρυγόνα, καθώς προσπάθησαν να ωθήσουν τους μετανάστες πίσω στην Τουρκία.”.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας αυτή την εβδομάδα ενθάρρυνε τους μετανάστες να διασχίσουν οπουδήποτε μπορούσαν κατά μήκος των συνόρων, όχι απαραίτητα σε εξουσιοδοτημένα σημεία, και δήλωσε ότι η Τουρκία θα αναπτύξει χιλιάδες ειδικούς αστυνομικούς για να αποφευχθεί η οπισθοδρόμηση.”

ΑΠΟ ΤΟ DOCUMENTO