Tο σκάνδαλο Νοβάρτις σέρνει στον γκρεμό ΝΔ και Κινάλ. Η Προανακριτική Δούρειος Ίππος για την νομική και ηθική εξόντωση των μαρτύρων. Θα διαπράξει ανοσιούργημα σε βάρος της η Ελληνική Δημοκρατία;

Του Γ. Λακόπουλου

Ποιος Παπαγγελόπουλος και ποια «διερεύνηση του ρόλου του στην υπόθεση Νοβάρτις», κατά το παραπεμπτικό της Βουλής. Οι πραγματικοί στόχοι της Προανακριτικής Επιτροπής που συναποφάσισαν ΝΔ και Κινάλ ήταν άλλοι.

Πρώτον να δημιουργήσουν νομικές ακυρότητες στην δικαστική διαδικασία, με ποικίλους τρόπους: όπως π.χ. η κλήτευση προσώπων ως μαρτύρων, ενώ είναι κατηγορούμενοι.

Δεύτερον και κυριότερο: να αποκαλυφθούν τα πραγματικά στοιχεία των προστατευόμενων μαρτύρων. Σ’ αυτό το στάδιο βρισκόμαστε τώρα.

Τα δυο κόμματα θέλουν τους μάρτυρες με ονοματεπώνυμο  και διεύθυνση. Για να τους αλλάξουν τα φώτα.

Μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα τραβήξουν αυτοί οι άνθρωποι από τους μηχανισμούς των δυο κομμάτων, αν αποκαλυφθούν.

Σ’ αυτό το θηριώδες σκάνδαλο -για το οποίο οργανώθηκε η πιο γιγαντιαία επιχείρηση συγκάλυψης όλων των εποχών- αυτοί οι μάρτυρες είναι το κλειδί. Οχι γιατι όσα κατέθεσαν μπορούν απαραιτήτως να στοιχειοθετήσουν κατηγοριες. Αυτο δεν ειναι δικη τους δουλεια. Αλλά γιατί έκαναν αυτό νομιζαν σωστό.

Όσο δεν εξοντώνονται ηθικά και νομικά οι σκιές τους κρέμονται σαν Ερινύες του νόμου πάνω από τα κεφάλια όσων  έχουν λόγους να φοβούνται την αλήθεια.

 Αν πράγματι παραδοθούν στους δεδηλωμένους διώκτες τους, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο νομικό έγκλημα από τη σύσταση του ελληνικού κράτους.

Για την απεχθέστερη πράξη ανηθικότητας που οργανώθηκε σε κοινοβουλευτική χώρα: η Ελληνική Δημοκρατία θα ρίξει στα σκυλιά όσους  προσπάθησαν να υπερασπιστούν συμφέροντά της και τους υποσχέθηκε προστασία- ακριβώς επειδή κατέθεσαν..

Στον διεθνή διασυρμό της Ελλάδας θα προστεθεί ένα ανοσιούργημα που δεν αντέχεται από καμία κοινωνία που προσδοκά σε κράτος δικαίου και σε θεσμική θωράκιση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Δεν είναι «κουκουλοφόροι»

Οποιοι και αν ειναι αυτοί οι άνθρωποι αποφάσισαν να καταθέσουν στην Δικαιοσύνη όσα  γνώριζαν, διαχειρίστηκαν οι ίδιοι, ή είχαν απλώς υποπέσει στην αντίληψή τους- λόγω της θέσης τους . Για την αμαρτωλή φαρμακοβιομηχανία που βαρύνεται με καταγγελία για την οργάνωση του μεγαλύτερου δικτύου διαφθοράς στην Ελλάδα. Με  ανυπολόγιστη οικονομική, ηθική, αλλά και ιατρική βλάβη σε βάρος των Ελλήνων πολιτών.

Δεν κατέφυγαν στην ανωνυμία, δεν έστειλαν επιστολές και δεν διέσπειραν φήμες.

Αξιοποίησαν υπαρκτή νομοθεσία  της Ελληνικής Δημοκρατίας και κατέθεσαν σε αρμόδιους εισαγγελείς. Νομίμως. Με το όνομά τους, το πρόσωπό τους και την υπογραφή τους.

Δεν είναι ούτε ανώνυμοι, ούτε «κουκουλοφόροι», ούτε «ψευδομάρτυρες». Είναι κανονικοί μάρτυρες που είπαν αυτά που είχαν να πουν εκεί που έπρεπε να τα πουν.

Το καθεστώς προστασίας τους είναι νόμιμο καθεστώς που θεσπίσθηκε στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο ακριβώς γι’ αυτό το λόγο: να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον με μαρτυρίες ανθρώπων που είναι σε θέση να ξέρουν.

Δεν είναι καθόλου άγνωστοι. Η Ελληνική Πολιτεία, δια των αρμοδίων δικαστικών οργάνων της τους γνωρίζει. Έχει τα στοιχεία τους, αλλά τα προφυλάσσει ως μέσο προστασίας της διαδικασίας διερεύνησης της αλήθειας.

Η ανολοκλήρωτη έρευνα

Δεν μπορεί να κάνουν λάθος αυτοί οι μάρτυρες; Ασφαλώς. Αλλά αυτό δεν ακυρώνει την αξία της μαρτυρίας τους -εφόσον είναι επώνυμη. Δεν καταδικάζει κανένα, απλώς τίθεται προς διερεύνηση. Με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία που προστατεύει τους καταγγέλλοντες προστατεύει και τους καταγγελλόμενους.

Ο νομικός πολιτισμός της χώρας, το νομικό της σύστημα και η δικονομία  προβλέπουν ότι δεν αρκεί μια μαρτυρία για να χρεωθεί κάποιος με το βάρος ενός αδικήματος σαν τη δωροληψία  και να σταλεί στον φυσικό δικαστή  του για  τελική κρίση. Απαιτείται πλήρης τεκμηρίωση.

Αυτό ακριβώς επιχείρησε η Εισαγγελία  Διαφθοράς. Για εφτά από τις δέκα αναφερθείσες περιπτώσεις πολιτικών δεν κατέστη δυνατή η τεκμηρίωση και οι υποθέσεις μπήκαν στο αρχείο. Αυτό είναι καλό- ιδίως για το πολιτικό σύστημα.

 Για μια περίπτωση ζητήθηκε ποινική δίωξη και για δυο αναμένεται το εισαγγελικό πόρισμα. Όλα είναι όπως προβλέπει ο νόμος.

Δεν αθωώθηκε κανείς, γιατί δεν κατηγορήθηκε κανείς. Νόμιμη έρευνα διενεργήθηκε από νόμιμες αρχές, με νόμιμο τρόπο.

Αυτή η έρευνα θα έφτανε κάποια στιγμής στο τέλος της και θα απέδιδε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. 

Αλλά δεν το επέτρεψε το… θεσμικά διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που έχει προνοήσει με τον πανάθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών να στέλνονται τα ονόματα των πολιτικών στη Βουλή .

Χωρίς την παραμικρή έρευνα από τον εισαγγελέα. Δηλαδή χωρίς στοιχεία, αφού δεν του επιτρέπεται να τα αναζητήσει.

Έτσι κοινοποιούνται, που σημαίνει ότι προειδοποιούνται οι ερευνώμενοι ,προτού η έρευνα προχωρήσει.

ΝΔ, Κινάλ σε πανικό

Αυτό έγινε πολλές φορές στο παρελθόν. Αλλά με τη Νοβάρτις έφτασε σε αδιανόητες καταστάσεις.

Οι μάρτυρες, οι εισαγγελείς, η τότε κυβέρνηση καθυβρίσθηκαν, στοχοποιήθηκαν από πολιτικούς και ΜΜΕ, χαρακτηρίστηκαν συμμορίτες, αλήτες, πληρωμένοι, καθάρματα.  Απλώς και μόνο επειδή διενεργήθηκε έρευνα. Σαν να έχουν κάποιοι το ακαταδίωκτο.

Η ΝΔ και το Κινάλ έδειξαν εξ αρχής πανικό. Προφανώς  έχουν λόγους να  φοβούνται την αλήθεια.

Γι’ αυτό εκμεταλλεύτηκαν τη νέα πλειοψηφία που διαμόρφωσε στη Βουλή η πολιτική αλλαγή του περασμένου έτους και έστησαν μια φαινομενικά ανούσια Προανακριτική Επιτροπή, για… ένα μόνο πρόσωπο.

 Όχι για να ερευνήσει το σκάνδαλο. Αλλά να ερευνήσει αν ο Δημ. Παπαγγελόπουλος, ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, διέπραξε διάφορα αδικήματα με παρεμβάσεις στην εισαγγελική έρευνα.

Στην πράξη τα δυο κόμματα άρχισαν να ξαναγράφουν την ιστορία από τη δική τους σκοπιά με καταθέσεις εμφανώς διατεταγμένες. Ώστε να ολοκληρωθεί η πρωτοφανής επιδίωξη να στραφεί η πολιτεία εναντίον όσων ερευνούν νομίμως. Όχι όσων βαρύνονται με κάποια υπόνοιες – χωρίς αυτό φυσικά να τους καθιστά απαραιτήτως ενόχους, όπως δεν τους καθιστά ούτε η παραπομπή τους σε δίκη. Πρόκειται για σκάνδαλο απέναντι στο σκάνδαλο.

Παρόλα αυτά η προσπάθεια στην Προανακριτική κατέρρευσε, για λόγους που παρακολούθησε το πανελλήνιο. Συχνά κάγχασε με τη συμπεριφορά νυν και πρώην δικαστικών που επιστρατευθηκαν εκ των υστέρων για να υφάνουν τον ίδιο καμβά.

Αλλά ο στόχος των εμπνευστών Προανακριτικής -που δεν ήταν ο Παπαγγελόπουλος- επιτεύχθηκε κατά το πρώτο σκέλος: ήδη κατασκευάσθηκαν ακυρότητες.

Τώρα είναι η στιγμή να εκμηδενιστούν οι μάρτυρες για να ακυρωθούν οι μαρτυρίες τους. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται δεν έχει σχέση με τις δικαιολογίες που προβάλλονται.

Αν είναι κάποιος ψευδομάρτυρας ή όχι δεν αποφαίνεται ο… ερευνώμενος.

Όποιος καταθέτει νομίμως και υπεύθυνα στη Δικαιοσύνη, δεν μπορεί να βαρύνεται με τέτοιους χαρακτηρισμούς. Γιατί το ουσιώδες δεν είναι ο μάρτυρας, αλλά η μαρτυρία του. Ακόμη και αν δεν έχει επιβεβαιωθεί  με πρόσθετα στοιχεία. Και η απαλλαγή από υπόνοιες είναι  μέρος της απονομής δικαιοσύνης.

Είναι πολλοί αυτοί που επιδιώκουν να εξαφανιστούν οι μαρτυρίες δια της κατακρεούργησης της προσωπικότητας των μαρτύρων. Η σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Παπαγγελόπουλο ήταν ο Δούρειος Ίππος για το πετύχουν. Έχουν τους λόγους τους.

Αλλά η Ελληνική Πολιτεία, έχει περισσοτέρους λόγους να προστατεύσει μια  διαδικασία που θεσπίσθηκε για να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον. Είναι ζήτημα τιμής για την Ελληνική Δημοκρατία.

Ακόμη περισσότερους λόγους έχει η κοινωνία να αντιταχθεί σ’ αυτό που προσπαθούν να κάνουν τα δυο κόμματα που βρίσκονται από χρόνια κρεμασμένα στο τσιγκέλι των ανομημάτων τους.