FRESH

Yπόθεση Novartis: Τα ερωτήματα, τα μυστήρια και για ποιον χτυπά η καμπάνα

Του Νίκου Γαλάτη

Σύμφωνα με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και άτυπος σύμβουλος πρώην υπουργών Υγείας Νίκος Μανιαδάκης, κατηγορείται για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας στην υπόθεση Novartis με βάση τον νόμο 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Οι καταθέσεις και τα στοιχεία που οδήγησαν σ’ αυτό το κατηγορητήριο ήταν ο λόγος που οδήγησε την Εισαγγελία Διαφθοράς στην απόφαση να ανακαλέσει την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα που τον κάλυπτε υπό το ψευδώνυμο «Γιάννης Αναστασίου», καθώς και να απαγορεύσει την έξοδό του από τη χώρα.

Τα μυστήρια αρχίζουν να αποχτούν δημοσιογραφικό ενδιαφέρον καθώς ο ίδιος λέει ότι εκλήθη να συνεισφέρει ως τεχνοκράτης και να «παρουσιάσει αναλύσεις» για την αγορά του φαρμάκου. Γιατί εντάχθηκε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων -αν εντάχθηκε- και γιατί τελικά από μάρτυρας -«κουκουλοφόρος»- μετατράπηκε σε κατηγορούμενο; Και γιατί προσπάθησε να διαφύγει;

Σύμφωνα με παλιά δημοσιεύματα στο περιοδικό Hot Doc η σύζυγός του Νίκου Μανιαδάκη είχε εταιρία που εισέπραττε ποσά από φαρμακοβιομηχανίες για διάφορες μελέτες, ενώ εκείνος λειτουργούσε ως διαπραγματευτής του δημοσίου με τις ίδιες εταιρίες φαρμάκων. Όπως είπε ο ίδιος αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα στο εξωτερικό όταν οι εισαγγελικές αρχές του γνωστοποίησαν ότι υπάρχει συμπληρωματική κατάθεση άλλου μάρτυρα, ο οποίος υπέδειξε τον Νίκο Μανιαδάκη ως τον μεσάζοντα μεταξύ των φαρμακευτικών εταιριών με τους εκάστοτε υπουργούς Υγείας.

Η Εφημερίδα των συντακτών ανασύρει παλιότερο δημοσίευμά της για δεκατρία e-mails προς τον Άδωνι Γεωργιάδη που αποδεικνύουν ότι είχε σχέση το θέμα της διαμόρφωσης των τιμών των φαρμάκων και μάλιστα αποκαλούσε τη γραμματέα του υπουργού με το μικρό της όνομα- υποδεικνύοντας μάλιστα για άμεση υπογραφή.

Η δικαστική ρεπόρτερ Γιάννα Παπαδάκου εξηγεί γιατί  η εισαγγελία και η αστυνομία τον σταμάτησαν στο αεροδρόμιο: Ο κ. Μανιαδάκης, 3 μέρες πριν φύγει, του είχε αναγγελθεί ότι μετατρέπεται σε κατηγορούμενο. Αυτά που λέει ότι πήγε και αλληλοευχήθηκαν για τις γιορτές και την πρωτοχρονιά είναι ψέματα, δεν είναι αληθή. Του είχε αναγγελθεί ότι δεν μπορούν να συζητήσουν μαζί του γιατί έχουν προκύψει στοιχεία εναντίον του. Το να μετατρέπεται ένας μάρτυρας σε κατηγορούμενο δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, και το λέω για να μην κάνουμε τους έκπληκτους».

Ο «Γιάννης Αναστασίου» σε αντίθεση με τον Νίκο Μανιαδάκη- που δεχόταν πιέσεις να καταθέσει σε βάρος Σαμαρά- Γεωργιάδη Στουρνάρα- είχε ήδη δώσει τέσσερις καταθέσεις όπου μίλησε για «πάρτι διαφθοράς» και έδωσε όχι μόνο ονόματα πολιτικών προσώπων, αλλά και ονόματα συμβούλων υπουργείου Υγείας την επίμαχη περίοδο που ελάμβανε χώρα το σκάνδαλο των φαρμάκων, επωνύμως, και έχει πει κάτι πολύ σοβαρό και για τον κ. Γεωργιάδη και για τον κ. Λοβέρδο- λέει η Γιάννα Παπαδάκου:

«Δεν μπορούσε ο υπουργός να μην γνώριζε όλη αυτή την κατάσταση», λέει για τον κ. Λοβέρδο και για τον κ. Γεωργιάδη. Ποιος τον πίεζε να πει στην κατάθεσή του για τον κ. Γεωργιάδη; Αυτό που είπε για το ΣΔΟΕ ότι δεν του βρήκε χρήματα, είναι ψέμματα. Βεβαίως του βρήκαν χρήματα, βεβαίως τα παραδέχθηκε, δεν μπόρεσε να τα δικαιολογήσει και τα πλήρωσε, από ότι μαθαίνω. Έκανε ρύθμιση. Βρέθηκαν πάρα πολλά χρήματα που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει».

Όπως παρατηρούν πηγές του κυβερνώντος κόμματος -σύμφωνα με την κατάθεση που φέρεται να έχει δώσει στις αρχές ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας – προκύπτει ότι ο πρώην Υφυπουργός Υγείας κ. Σαλμάς είχε ειδικό ρόλο στην τιμολόγηση φαρμάκων, ξεχωριστό γραφείο στον ΕΟΠΥΥ που έκανε ραντεβού με εκπροσώπους εταιρειών χωρίς παρουσία Συμβούλων και ότι είχε δει μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων στην εσωτερική τσέπη του μετά από συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής εταιρείας.

Υπήρχαν σύμβουλοι Υπουργών (τους οποίους κατονομάζει) που λειτουργούσαν ώστε να υπερτιμολογηθούν φάρμακα της Νοβάρτις και ότι αυτό είναι αδύνατον να μην το γνώριζε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Εμπλέκει συγκεκριμένους συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τους οποίους και κατονομάζει με το αποκαλούμενο Χάρβαρντ Πρότζεκτ το οποίο προκάλεσε εισαγωγή νέων φαρμάκων της Νοβάρτις στην αγορά και στο Σύστημα Υγείας

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Μανιαδάκης στην κατάθεσή του καταγγέλλει ότι στελέχη της Νοβάρτις συμμετείχαν σε δεξαμενή σκέψης που είχε συγκροτήσει ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος βεβαίως εν συνεχεία ισχυρίστηκε ότι καμία σχέση δεν έχει με τη Νοβάρτις αποκρύπτοντας την παραπάνω «λεπτομέρεια».

«Η ΝΔ τότε τον χαρακτήριζε κουκουλοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως, όμως, δήλωσε ο ίδιος συμβούλευε τον Άδωνη Γεωργιάδη και είχε σχέσεις με τον κ. Στουρνάρα. Με ποιους, όμως, άλλους Υπουργούς της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε συνεργασία;».

«Ποια λοιπόν η σχέση του κ. Μανιαδάκη με τους εμπλεκόμενους πολιτικούς στην υπόθεση Νοβάρτις; Τον γνώριζαν; Ήταν σύμβουλος τους; Τι ρόλο ακριβώς διαδραμάτιζε στην τιμολόγηση των φαρμάκων; Επειδή η ΝΔ γνωρίζει ότι ο κ. Μανιαδάκης ξέρει πολλά για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο και όπως αποδεικνύεται δεν είναι κουκουλοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σήμερα να τον καλύψει – γιατί άραγε; – ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες τον λοιδορούσε για όσα έχει καταθέσει» αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές και καταλήγουν:

«Η ΝΔ προφανώς αποσιωπά το γεγονός ότι προσπάθησε να διαφύγει καθώς πλέον γνώριζε ότι ο ρόλος του στην υπόθεση θα αποκαλυπτόταν. Γιατί αλήθεια προσπάθησε να διαφύγει ο κ. Μανιαδάκης; Τι θέση παίρνει γι’ αυτό η ΝΔ; Θεωρεί ότι κακώς δεν διέφυγε; Θεωρεί ότι κακώς του ασκήθηκε δίωξη; Γιατί η ΝΔ απευθύνει δικονομικές ερωτήσεις προς την κυβέρνηση; Αυτό δεν συνιστά παρέμβαση στη δικαιοσύνη;».

Φαίνεται πως ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και οι επόμενες βδομάδες θα έχουν πολλές ειδήσεις. Κάποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους, κάποιοι θα ανοίξουν το στόμα τους και θα δώσουν στοιχεία όπως αυτά που αυτά που έδωσε ο καθηγητής πριν δεχθεί πιέσεις:, στην πρώτη κατάθεσή του, στις 3 Ιανουαρίου 2018, ως «μάρτυρας Ιωάννης Αναστασίου» κατονομάζει ευθέως τον πρώην υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά:

«Ήταν ευρέως γνωστό ότι ελάμβανε παρανόμως χρήματα για να εξυπηρετεί συμφέροντα φαρμακευτικών εταιριών». Είχε μάλιστα αναφερθεί σε συγκεκριμένη περίπτωση «αμέσως μετά από συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής επιχείρησης» λέγοντας πως «στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του υπήρχε μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ».

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και το επιτελείο της  ολοκληρώνουν την έρευνα για το σκάνδαλο Novartis -με μαρτυρίες για το χρηματισμό οκτώ πολιτικών προσώπων, ενός δικαστικού και ενός ανώτατου τραπεζικού παράγοντα- και αξιολόγησαν στοιχεία που παρέλαβαν από τις αμερικανικές αρχές και τη σημερινή διοίκηση της εταιρίας. Σύμφωνα με την Γιάννα Παπαδάκου μόνο 3-4 -υποθέσεις δεν έχουν δεθεί ακόμα- πράγμα που σημαίνει πως έρχονται διώξεις και μάλιστα «δεν θα υπάρχει αμφιβολία για το αν θα έπρεπε να διωχθούν».

Yπάρχει ωστόσο και η άλλη άποψη, όπως εκφράζεται από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας: Δεν υπάρχουν στοιχεία, πρόκειται για σκευωρία και είναι η κυβέρνηση που πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Η όπως η άποψη του Κινάλ -όπως εκφράστηκε από τον κ. Παπαθεοδώρου: «Μία σκευωρία με πολιτική στόχευση και με  συμμετοχή  δικαστικών και κυβερνητικών παραγόντων» όπου «προστατευόμενοι μάρτυρες μετατρέπονται σε κατηγορούμενους, Υπουργοί απειλούν Δικαστές, Εισαγγελείς εμπλέκονται σε πολιτικούς σχεδιασμούς».